יומיים פתוחים במו"פ ערבה - ינואר 2015

כ-30 אלף מבקרים מישראל ומהעולם הגיעו ב-27-28 בינואר 2015 להתרשם מהישגים בחקלאות, בהתיישבות ובתיירות בערבה. המשתתפים באירוע, שהתקיים בסימן בטחון תזונתי לישראל ולעולם, התרשמו מהפיתוחים החקלאיים, פגשו את האנשים שהתאהבו במדבר ובנו את חייהם בערבה, ושמעו על מגוון אתרים ייחודיים שכדאי לבקר בהם.

על הימים הפתוחים

כ-200 חברות וארגונים הציגו את מיטב החידושים בתחום החקלאות בתערוכה החקלאית הגדולה ביותר בישראל, הנערכת השנה בפעם ה-24. כלים חקלאיים, חומרי דישון, הדברה ביולוגית, ציוד השקיה וזנים מקומיים של פירות וירקות שהוצגו בביתני התערוכה הפכו אותה ליריד שוקק חיים ומרתק.

קק"ל הציגה בביתן מיוחד שמשך אליו מקרים רבים את פעילותה הענפה ברחבי הדרום, כולל השותפות עם המו"פים החקלאיים. פוסטרים גדולים הציגו את פעילות קק"ל בתחומי פיתוח הנגב, החקלאות, שמירת הטבע והסביבה, ההתיישבות, הקמת פארקים ושבילי טיול ורכיבת אופניים. המבקרים בביתן קיבלו עלוני מידע על מגוון אתרי הטיולים שפותחו על-ידי קק"ל באזור.

יו''ר קק''ל אפי שטנצלר בביתן קק''ל ביום הפתוח. צילום: יואב דביר

לאחר שהתרשמו מהתצוגות החקלאיות המגוונות, הוזמנו המבקרים לסייר בתחנת יאיר, שבה נערכים ניסויים יישומיים בחקלאות. הם שמעו כיצד אפשר לקיים חקלאות גם בתנאי האקלים הקיצוניים של הערבה.

בין הניסויים הייחודיים: גידול פרחים בבתי רשת, גידול תרד עם עלים גדולים ובשרניים, ממשקי השקיה שנועדו לחסוך במים ולהגדיל את היבול, בחינת מינים חדשים של פרחים ואפילו פיתוח פרוטוקול רבייה לדג הקרדינל טטרה, הזוכה לביקוש רב בארץ ובעולם.

במקביל לתערוכה החקלאית נערך פסטיבל ססגוני לכל המשפחה, שכלל דוכני יצירה ואמנות, סדנאות והפעלות לילדים. מדי ערב נערכו הופעות של אמנים כמו אביב גפן וברי סחרוף..

בין אלפי המבקרים בלטו בנוכחותם מאות סטודנטים ממרכז ההשתלמויות הבינלאומי בחקלאות בערבה ביניהם נציגים צעירים ממדינות כמו וייטנאם, נפאל, אתיופיה ועוד. גם שגרירי המדינות הללו לקחו חלק באירוע.

תצוגת תוצרת חקלאית.  צילום: יואב דבירתצוגת תוצרת חקלאית. צילום: יואב דביר

מרכז ההשתלמויות, שהוקם בשיתוף קק"ל, מאפשר לסטודנטים ממדינות מתפתחות ללמוד מהידע החקלאי המתקדם שפותח בישראל, להתנסות בעבודה מעשית ובתום לימודיהם לשוב לארצותיהם וליישם את מה שלמדו כאן.

בסמוך לתחנת הניסויים נמצא מרכז ויידור – חלון לחקלאות בערבה, שהוקם כהוקרה למשפחת ויידור, ידידי קק"ל באוסטרליה. מרכז המבקרים מציע חוויה לכל החושים באמצעים טכנולוגיים מתקדמים. המבקרים צפו בסרט תלת-מימד, למדו מקרוב על החקלאות המקומית, הציצו לחייהם של תושבי האזור, עיצבו באצבעותיהם את נופי המדבר והורידו גשם. במרכז ויידור נערכו במהלך היום הפתוח כנסים מקצועיים בנושא המים בערבה ואתגרי החקלאות.

דברי המשתתפים

"זהו חג ישראלי, שבו אפשר למשש, להריח ולטעום את ארץ ישראל הישנה והטובה", אמר יו"ר קק"ל אפי שטנצלר בעת ביקורו במקום. "דם,יזע ודמעות הושקעו בערבה", הוסיף שטנצלר. "התגברנו על איתני הטבע ולמדנו איך לאגור מים ולהוריק את המדבר. קק"ל תמשיך לתמוך בהתיישבות, שהיא חוד החנית של החברה הישראלית".

בין האורחים הרבים היה גם שר החקלאות יאיר שמיר. לדבריו, "מחמם את הלב לבקר בתערוכה. כשמגיעים ללב המדבר מבינים עד כמה המדינה שלנו נפלאה. החקלאות ניצבת בחזית העשייה הציונית".

שר החקלאות יאיר שמיר בסיור ביום הפתוח. צילום: יואב דביר

ראש המועצה האזורית תמר דב ליטבינוף הצטרף לשבחים: "קק"ל היא כיום הגוף היחיד שתומך בהתיישבות. כולנו צריכים לשמור עליה, כי היא זו ששומרת עלינו". את היום הפתוח בערבה הגדיר: "חלון ראווה לחקלאות".

ראש המועצה האזורית ערבה תיכונה שהמו"פ נמצא בתחומה אייל בלום דיבר על החיבור בין ציונות לחקלאות: "ציונות היא חקלאות, התיישבות וחיים על גבול המדינה". בלום הוסיף כי "ללא קק"ל לא יכלו להיות פיתוח בערבה, מו"פ חקלאי, פיתוח קרקע ופרויקטים רבים נוספים. אסור לשכוח שבלי קק"ל הפריפריה לא היתה מתקיימת".

"חקלאות היא הסטארט אפ החשוב ביותר שיש לנו, כי היא יוצרת ביטחון תזונתי לאזרחי המדינה ולעולם כולו", אמר חיים ילין. חבר הכנסת מאיר כהן מדימונה ציין בגילוי לב: "בכל פעם שאני מגיע הנה אני מתלהב מחדש". מזכיר התנועה הקיבוצית איתן ברושי הדגיש בדבריו את הפער העצום בין איכות החקלאות לבין מצבם הבלתי יציב של החקלאים בישראל.