בזכות הייצוא החקלאי המתקדם שלה ושיטות הגידול האקולוגיות - הדברה ביולוגית והשקיה במים מליחים, הפכה החקלאות בערבה לסיפור הצלחה בינלאומי. פרי מחקר מאומץ של תחנת הניסויים, המחקר והפיתוח ערבה תיכונה - תחנת "יאיר", אחת משלוש תחנות מחקר המופעלות ע"י מו"פ ערבה (שלוחה של המכון לחקר המדבר באוניברסיטת בן גוריון), בסיוע ובמימון קק"ל, קרן יק"א ומועצת הצמחים.
מחקרי מו"פ ערבה עוסקים בנושאים הנוגעים לאקולוגיה מדברית, מדבור ואגרו-טכנולוגיה. במקום מפותחים סוגים חדשים של ירקות ופרחים המתאימים לשווקים מעבר לים מבחינת צורה, טעם, צבע ואורך חיי מדף. בין השאר, ניתן למצוא כאן פלפלים, עגבניות ושאר ירקות במגוון צבעים וצורות.
במסגרת פרויקט "ערבה נקייה", מפתחת תחנת המו"פ בערבה התיכונה שיטות בריאות יותר לגידול ירקות, ללא שימוש בדשנים כימיים ובחומרי הדברה רעילים. המחקר והיישום בתחום זה מתרכזים באיטום חממות נגד כניסת מזיקים ובהדברה ביולוגית של מזיקים.
פרוייקט מיוחד למו"פ ערבה, הנמשך זה כ-10 שנים, עוסק בהדברת הזבוב הים-תיכוני בערבה בצורה בטוחה ויעילה, שלא פוגעת באיזון האקולוגי של האיזור - פיזור זכרים מעוקרים של הזבוב המובאים בהקפאה ממרכז אמריקה, ממטוס החולף פעמיים בשבוע על פני שטח גדול של הערבה התיכונה, משני צידי הגבול עם ירדן.