תחנות המו"פ של קק"ל: הבסיס להישגי החקלאות בפריפריה

תחנות המו"פ של קק"ל: הבסיס להישגי החקלאות בפריפריה

ירקות שפותחו במו"פ. צילום: תניה זיסקינד
08 אוגוסט 2021 08:40:12

תחנות המחקר והפיתוח של קק"ל לאורכה ולרוחבה של הארץ, מרמת הגולן, דרך הגליל, בקעת בית שאן, בקעת הירדן, חבל לכיש, חבל הבשור ורמת הנגב, ועד לערבה התיכונה והדרומית, מסייעות לחקלאי ישראל לעמוד בתחרות הקשה - מחסור גובר במים להשקיה, עלות וזמינות כוח האדם השכיר ושמירה על רמת הרווחיות של החקלאים בפריפריה. תחנות אלה עוסקות במיצוי הפוטנציאל הטבעי - אקלים, קרקע, מקורות מים ואיכות משאבי אנוש, ופועלים בהן מיטב מדריכי השדה והחוקרים, בשיתוף מיטב מכוני המחקר והאוניברסיטאות בארץ.

תחומי פעילות עיקריים

  • פיתוח ידע לשימוש במים שפירים/מושבים.
  • פיתוח טכנולוגיות להגדלת סל המוצרים ושיפור רווחיות החקלאים.
  • אקלום וגידול פרחים, ירקות ותבלינים בחממות אינטנסיביות.
  • גידול דגי מאכל ונוי בבריכות אינטנסיביות.
  • גידול פטריות למאכל בחדרי גידול מבוקרי אקלים.
  • פיתוח מטעים נשירים, סוב-טרופיים וכרמים.
  • שיפור טכנולוגיות הגידול בבתי צמיחה ע"י הכנסת מיכון ואוטומציה.
  • פיתוח הדברה ביולוגית והעלאת המודעות להפחתת השימוש בחומרי הדברה.
  • פיתוח חקלאות אורגנית, הגנת הצומח ומציאת פתרונות ידידותיים לסביבה.
  • פתרונות למחסור בכוח אדם וחסכון בימי עבודה.
ירקות שפותחו במו"פ. צילום: תניה זיסקינד

מו"פ דרום - תחנת הבשור

מו"פ דרום הוא המו"פ האזורי הראשון שהוקם בישראל. מוקד פעילותו בתחנת הנסיונות שבחוות הבשור, והוא משרת את המועצות האזוריות אשכול, שדות נגב ומרחבים, בשיתוף קק"ל, משרד החקלאות, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, החטיבה להתיישבות בסוכנות היהודית, חוקרים ממינהל המחקר החקלאי, מיטב מכוני המחקר והאוניברסיטאות, ומו"פים אזוריים נוספים בארץ.

כמו מו"פים אזוריים אחרים בישראל, עוסק מו"פ דרום במציאת פתרונות הן לבעיות העכשוויות המאפיינות את החקלאות באיזור, והן בפיתוח ארוך טווח בתחומים של טכנולוגיות ייצור והחדרת מוצרים חדשים, תוך ניצול היתרונות היחסיים של האזור.

נשיא המדינה שמעון פרס בביקור בתחנת מו''פ. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

מו"פ ערבה

בזכות הייצוא החקלאי המתקדם שלה ושיטות הגידול האקולוגיות - הדברה ביולוגית והשקיה במים מליחים, הפכה החקלאות בערבה לסיפור הצלחה בינלאומי. פרי מחקר מאומץ של תחנת הניסויים, המחקר והפיתוח ערבה תיכונה - תחנת "יאיר", אחת משלוש תחנות מחקר המופעלות ע"י מו"פ ערבה (שלוחה של המכון לחקר המדבר באוניברסיטת בן גוריון), בסיוע ובמימון קק"ל, קרן יק"א ומועצת הצמחים.

מחקרי מו"פ ערבה עוסקים בנושאים הנוגעים לאקולוגיה מדברית, מדבור ואגרו-טכנולוגיה. במקום מפותחים סוגים חדשים של ירקות ופרחים המתאימים לשווקים מעבר לים מבחינת צורה, טעם, צבע ואורך חיי מדף. בין השאר, ניתן למצוא כאן פלפלים, עגבניות ושאר ירקות במגוון צבעים וצורות.

במסגרת פרויקט "ערבה נקייה", מפתחת תחנת המו"פ בערבה התיכונה שיטות בריאות יותר לגידול ירקות, ללא שימוש בדשנים כימיים ובחומרי הדברה רעילים. המחקר והיישום בתחום זה מתרכזים באיטום חממות נגד כניסת מזיקים ובהדברה ביולוגית של מזיקים.

פרוייקט מיוחד למו"פ ערבה, הנמשך זה כ-10 שנים, עוסק בהדברת הזבוב הים-תיכוני בערבה בצורה בטוחה ויעילה, שלא פוגעת באיזון האקולוגי של האיזור - פיזור זכרים מעוקרים של הזבוב המובאים בהקפאה ממרכז אמריקה, ממטוס החולף פעמיים בשבוע על פני שטח גדול של הערבה התיכונה, משני צידי הגבול עם ירדן.

חממה לגידול פרחים במו''פ ערבה. צילום: תניה זיסקינד