מחקר ופיתוח חקלאי: מפתח לעתיד טוב יותר

מחקר ופיתוח

דוכן קק''ל בכנס מו''פ. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל
08 אוגוסט 2021 08:40:12

גידול האוכלוסיה בארץ ובעולם בקצב הקרוב ל-2% בשנה, מציב את החקלאות בפני אתגר גדול ומשמעותי - ייצור יותר מזון בפחות שטח ובהרמוניה טובה יותר עם הסביבה. היכולת להתמודד עם האתגר הזה מותנית בפיתוח הידע וכושר התחרות של המגזר החקלאי בישראל, העומד בחזית המחקר והפיתוח העולמי בתחום.

מו"פ למען שיפור העתיד

כדי לסייע לחקלאי ישראל בנגב ובגליל לעמוד בתחרות הקשה - מחסור גובר במים להשקיה, עלות וזמינות כוח האדם השכיר ושמירה על רמת הרווחיות של החקלאים בפריפריה - פועלות באזורים הכפריים והחקלאיים בישראל תחנות מו"פ אזוריות הנתמכות על-ידי קק"ל.

תחנות אלה עוסקות במיצוי הפוטנציאל הטבעי - אקלים, קרקע, מקורות מים ואיכות משאבי אנוש. פועלים בהן מיטב מדריכי השדה והחוקרים, בשיתוף מיטב מכוני המחקר והאוניברסיטאות בארץ. בשנת 1996 הועברה האחריות לתחנות המחקר והפיתוח מידי מחלקת ההתיישבות של הסוכנות היהודית לידי קק"ל.

מאז נרתמה קק"ל, בשיתוף משרד החקלאות, לסייע בניהול ובתקצוב הפעלתן השוטפת, כמנוף לפיתוח החקלאות בפריפריה ולקיום ההתיישבות בספר ולאורך גבולות המדינה. התגייסות זו תואמת את האידיאולוגיה הציונית של קק"ל, המדגישה את ההתיישבות באזורי פריפריה כיעד לאומי ואת הסיוע, הפיתוח והשמירה על אדמות הלאום לחיזוק הקשר של העם היהודי לארצו ולנופיה.

דוכן קק''ל בכנס מו''פ. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל

התקדמות לחקלאות המחר

תחנות המו"פ של קק"ל מסייעות לחקלאות ולחקלאים לייעל את השימוש במים שפירים ולנצל מים שוליים, להתאים את הגידולים לשימוש במי קולחים ובמים מליחים, להבטיח מזון טרי לאוכלוסיה במחירים סבירים כל ימות השנה, ולהגדיל את הייצור, הייצוא והתעסוקה.

התחנות עוסקות בפיתוח ואקלום זנים חקלאיים חדשים, שילוב יעיל יותר של הגידולים הקיימים במערכות האקולוגיות האזוריות, הקדמת או הארכת עונת הגידול, כך שתוצרת ישראלית תגיע לשווקים הבינלאומיים בעיתוי הטוב ביותר, וכן הארכת חיי המדף ושיפור האיכות, הטעם והמראה של התוצרת החקלאית.

מאמץ רב במיוחד מושקע בשנים האחרונות בפיתוח חקלאות אקולוגית, תוך שימוש בטכנולגיות המונעות נזק לסביבה ומאפשרות גידול של תוצרת חקלאית העומדת בדרישות האיכות המחמירות של השווקים המתוחכמים באירופה, אמריקה והמזרח הרחוק.

תצוגה חקלאית במו''פ הבשור. צילום: ארכיון צילומי קק''ל

התקדמות למען הסביבה

במקביל לסיוע הנרחב לחקלאות, תומכת קק"ל בכ-80 מחקרים מדי שנה, העוסקים בקשת רחבה של נושאים: יעור, שימור ופיתוח קרקע, דחיקת המדבר, איכות הסביבה ועוד. בנוסף, מתבצעים במינהל פיתוח הקרקע של קק"ל מחקרים העוסקים בהדברה ביולוגית, ייצור שתילים בטכנולוגיות מתקדמות, ניצול מקורות מים שוליים להשקייה וכיו"ב.
מחקרים אלה, בנוסף למחקרים האקדמיים במכוני המחקר ובאוניברסיטאות, מסייעים לקק"ל במציאת פתרונות מהירים ויעילים לבעיות בתחומי החקלאות, טיפול ותחזוק יערות, איזון הפחמן בסביבה ושמירת הקרקע, החי והצומח.
בסרטון הבא דיווח על תרומת קק"ל מחקר ופיתוח חקלאי בערבה: