בפתח הגיליון

מדינת ישראל נמצאת בימי מלחמה. ראינו במהלך החודשים האחרונים את רוח ההתנדבות ואהבת הארץ הנטועה בלב רבים. החברה הישראלית כולה התייצבה למען היישובים שניזוקו, חיילים התגייסו בצו 8 להגן על הארץ, וערך הרעות נישא. קרן קימת לישראל התייצבה גם היא וסייעה רבות לציבור המפונים וליישובים שחוו את הטרגדיה הנוראית.

אתגר גדול העומד לפתחנו כיום הוא שיקום היערות והשטחים הפתוחים לאחר המלחמה. הנזקים המשניים של המלחמה רבים, ופעולות התקומה והשיקום של חבלי הארץ המדהימים בדרומה ובצפונה של הארץ יהיו מאתגרים מאוד: בחקלאות ישראלית, בפיתוח הקרקע, בשיקום היערות והשטחים הפתוחים ועוד.

זהו אתגר ציוני ראשון במעלה. בשנת 1945 במבצע של הסוכנות היהודית וקרן קימת לישראל עלו 11 יישובים לקרקע בנגב המערבי, והם מוכרים בשם י"א הנקודות. אותם יישובים גם נפגעו במלחמה האחרונה. קרן קימת לישראל הייתה שם בזמן העלייה לקרקע, ותהיה שם גם היום בבנייתו המחודשת של הנגב המערבי.

יש חשיבות רבה להמשך המחקרים והפעילות במקביל למלאכת השיקום. הם יהוו כלים עבורנו ויסייעו בידינו במלאכת השיקום. לכן, כתב העת שלנו, 'יער – כתב עת לניהול יערות  ושטחים פתוחים', במה מקצועית אקדמית בנושא היערות, מתפרסם בימים אלה בדגש על המרחבים שנפגעו במלחמה.

גיליון 26 ממקד זרקור על הנגב המערבי במטרה לתת במה לעשיית קק"ל ולמחקרים באזור זה. בגיליון זה, בין היתר, תמצאו מאמר בנושא גבולו הדרומי-מערבי של הנגב, העוסק גם בהיסטוריה של הייעור בנגב המערבי. מאמר נוסף עוסק בעצים בגדות נחלים – תצורת צומח המאפיינת את הנגב בכלל ואת הנגב המערבי בפרט. לצידם מופיעים מאמרים מחקריים וידיעות במגוון נושאים.

בתקווה לימים שקטים ושלווים יותר לכל עם ישראל.

יפעת עובדיה לוסקי
יושבת ראש קרן קימת לישראל

יפעת עובדיה לוסקי. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק״ל