עצים נדירים – מתרבים מחדש

עצים נדירים – מתרבים מחדש

אחיזה בכנה של אגס סורי. צילום: באדיבות קקל
אחיזה בכנה של אגס סורי. צילום: באדיבות קק"ל
במיוחד לקראת חג שבועות במשתלת קק"ל אשתאול הצליחו בדרך חדשה ומיוחדת לרבות עצים נדירים, ואתם מוזמנים לבוא ולהתרשם 

הרכבת ראש – חיבור ענף לגזע

לקראת החג, בימים שבהם הטבע שוב לובש פנים חדשות, לאחר פריחת האביב, הצליחו במשתלת קק"ל אשתאול, לשמר באופן משמעותי את המגוון הבוטני שקיים בארץ. באמצעות טכניקת הרכבות ראש הצליחו במשתלה לרבות שני סוגים של עצים נדירים – דובדבן שרוע ובן חוזרר סוככי –  שמהווים מינים חשובים למערכת האקולוגית שלנו.

בתהליך הרכבת הראש, שבוצע במשתלה בחודש מרץ, חיברו ענף של עץ מסוג אחד לגזע של עץ מסוג שונה. בצורה זאת נוצר עץ חדש שכולל שילוב של מערכת שורשים איתנה וצמרת של סוג עץ אחר. הפעולה זכתה לכ-80% הצלחה, שהם הישג לא פחות ממרשים ומשמעותי בתחום ההרכבה.
נקודת החיבור של בן-חוזרר סוככי על אגס סורי. צילום: באדיבות קקל
נקודת החיבור של בן-חוזרר סוככי על אגס סורי. צילום: באדיבות קק"ל

מרבים בשמחה: הדובדבן השרוע ובן החוזרר הסוככי

את בן החוזרר הסוככי הרכיבו במשתלה על כנות של אגס סורי ואת הדובדבן השרוע על כנות של שקד מצוי. כאשר בוחרים בכנות מקומיות וחזקות קיימת סבירות רבה יותר, שהמינים הנדירים יתמודדו בצורה יותר טובה עם תנאי קרקע משתנים ויובש. בחירה שכזו מאפשרת סיכויי הצלחה גדולים יותר לנטיעות נוספות בעתיד ולהשבת המינים הללו לטבע.
רותם אטיאס, מנהל משתלת אשתאול בקק"ל, סיפר: ״אנחנו רואים כאן שילוב בין ידע מקצועי לבין מחויבות לשמירה על הטבע. ההצלחה בריבוי המינים האלה נותנת לנו כלים ממשיים להחזיר מינים נדירים לסביבה הטבעית שלהם ולחזק את המגוון הביולוגי בישראל."

פריצת הדרך הזו היא מהלך חשוב שעוזר לשמר מינים נדירים, שקשה למצוא אותם כיום בטבע. בזכות הצלחת הריבוי אפשר יהיה לייצר עתודה גנטית, שתגביר את הסיכויים להמשך השרידות של המינים הללו בטבע.
ההרכבות המוצלחות שנעשו במשתלה. צילום: באדיבות קקל
ההרכבות המוצלחות שנעשו במשתלה. צילום: באדיבות קק"ל

לבלוב חדש שנוצר מעבודה מקצועית ושימור הטבע

אם תגיעו למשתלה תוכלו כבר עכשיו לראות את נקודות החיבור שנוצרו בין העצים, את הצימוח העדין שמתחיל לצאת מההרכבות ואת הלבלוב הטרי. לראות עץ שנוצר בתוך עץ זה מראה מיוחד מאוד, שממחיש איך גם מינים נדירים יכולים בעזרת טיפול מקצועי לצמוח שוב. ולכן אנשי המשתלה מזמינים אתכם לבוא לבקר ולהתרשם מהתהליך.

חגי, מנהל מדור זרעים בקק"ל, מסכם: "יש משהו מאוד מרגש בלראות את ההרכבות נקלטות ומתחילות ללבלב. אלה מינים שלא מזדמן לראות בדרך כלל בנוף הישראלי, היכולת לשמר ולהרבות אותם מסייעת לאוכלוסייה של מינים אלו ומחזקת אותם."
לבלוב מתפרץ של בן-חוזרר על הכנה של האגס הסורי. צילום: באדיבות קקל
לבלוב מתפרץ של בן-חוזרר על הכנה של האגס הסורי. צילום: באדיבות קק"ל