חיים משותפים בנס הרים

חיים משותפים בנס הרים

בני הנוער דנים בעניינים חשובים. צילום: אמיר שטרן
סמינר ראשון מסוגו, בשם 'חיים משותפים', יצא לדרך בהובלת ארגוני הילדים והנוער ובשיתוף קק"ל, במסגרת השותפות "מגשימים עכשיו"
 
מאת: טל מדר ומערכת חלון ירוק
14.8.2017

 

 

כ-100 בני נוער, בני כל העדות והמגזרים של החברה הישראלית, התכנסו ב-24-25.7.2017 במרכז השדה והיער נס הרים של קק"ל, למפגש בן יומיים בגובה העיניים, שנועד להסיר חומות ומחיצות ולהניח תשתיות של שיח וחיבור בין בני נוער בחברה הישראלית, וכל זאת באמצעות הכלים הייחודיים של החינוך הערכי הבלתי פורמלי וארגוני הנוער. טל מדר, מנהלת הסמינר: "היה מפתיע ומרגש לראות איך בזמן קצר כל כך, התחברו החניכים האחד לשני, ולצד זה לא היססו לרגע לעמת אחד את השני עם שאלות נוקבות וקשות. ההחלטה לקיים את הסמינר לא התקבלה בקלות. מצד אחד ברור היה שזו התשובה לאירועים בארץ, מצד שני האווירה הציבורית וחששות ההורים לשלוח את הילדים גרמו לקושי, אבל בסוף זה קרה!"

רוח אופטימית. איפה? בסמינר

עשרות חניכים וחניכות, רובם מדריכים צעירים, הגיעו למרכז השדה והיער של קק"ל להשתתף בסמינר בנס הרים, למרות האירועים שהיו בשבועות האחרונים שגרמו לחלק מהמשתתפים (הורים ובני נוער) לבטל את הגעתם. מועצת ארגוני הנוער ושבעת ארגוני הנוער: נוער לתת, תנועת אחריי, צופי השלום, נוער מד"א, מרכז מעשה, חוגי סיירות של קק"ל ותנועת תרבות החליטו לקיים את הכנס אפילו בצורה מעמיקה יותר. בני הנוער שבחרו להגיע ויהי מה הוכיחו שהם מסוגלים לקיים שיחות כנות ומעמיקות אחד עם השני וגם עם ה'מבוגרים' שהגיעו לסמינר. כאשר נציגי ועדת החינוך של הכנסת, הגיעו לשטח זכו הח"כים לשאלות נוקבות בנושאים של הדתה, אי שוויון, היכולת לראות כל תלמיד ותלמיד לגופו במערכת החינוך הפורמלית ועוד. ההדרכה בסמינר התבצעה ברוח החיים המשותפים על ידי צוות הדרכה מעורב, תוך שימוש הן בשפה הערבית והן בשפה העברית. המדריכים והמדריכות מארגוני הנוער לקחו על עצמם את האתגר האדיר, במיוחד בעיתוי הנוכחי, והאמינו מתחילת הדרך בחשיבות הסמינר ובנחיצות להוביל משימות לאומיות חברתיות וחינוכיות גם בשעות קשות, וכל זה תוך התמודדות עם השאלות הנוקבות והמציאות של החיים שלנו כאן יחד.

הבחירה לקיים את הסמינר במרכז שדה ויער נס הרים הייתה טבעית, לאור המעורבות והשותפות של קק"ל עם ארגוני הנוער בתחום החיים המשותפים. העצים, הבקתות, אוויר ההרים ונשות החינוך ואנשי החינוך של קק"ל, שליוו את בני הנוער במקצועיות, באהבה ובהבנה עם עולמות תוכן מותאמים, תרמו רבות להצלחת הסמינר. הגעת הנהלת חטיבת החינוך של קק"ל במלואה לסמינר, מוכיחה את חוזק השותפות ואת עתידה.
משתפים פעולה בפעילות בטבע. צילום: אמיר שטרן

יש עתיד ישראלי

פורום מובילי חינוך שהוקם לפני כשנתיים כיוזמה של ראש מינהל חברה ונוער במשרד החינוך, זיהה את נושא החיים המשותפים כנושא חשוב ביותר ובעקבות החלטות הפורום הוקם מיזם בשם 'עתיד ישראלי', שתומך בפעולות שכאלו ומעודד אותן. סמינר זה הוא סנונית נוספת ותוצר של עבודה משותפת ותמיכה ייחודית של 'עתיד ישראלי'. היוזמה לקיום הסמינר נולדה בוועדת שיתופי הפעולה במועצת ארגוני הילדים והנוער, בראשות היו"ר עלי איוב, ומומשה במלואה הודות לשותפות עם קק"ל. במסגרת השותפות של "מגשימים עכשיו", זוהה הנושא של החיים המשותפים כמוקד לפעולה חינוכית אפשרית וחיונית, כאשר ארגוני הילדים והנוער שמייצגים מגוון חברתי עשיר ורחב מסוגלים ונכונים להתמודד עם נושא חשוב זה.

הסמינר סיכם תהליכי הכנה של למעלה משנה בוועדה הייחודית לקידום שיתופי פעולה במועצת ארגוני הילדים והנוער והוא עתיד להמשיך ללוות את ארגוני הנוער בפעילויות עומק נוספות במהלך השנה.
כולנו פה ביחד. צילום: אמיר שטרן

כיצד הגיבו המשתתפים?

התגובות של החניכים מהסמינר היו מרגשות ובעלות עוצמה. בני הנוער הוכיחו שוב את יכולתם הייחודית להוביל שיח כן אחד עם שני, תוך שמירה על המרחב והכבוד לדעות מנוגדות, וללא כל הימנעות מנושאים המצויים בלב הקונפליקט.
  • חניך מארגון אחריי: "היה משמעותי ברמות מטורפות. הכרתי המון בני נוער חדשים ואהבתי שאין שם הבדלים של דת, גזע או מין. ממש ייחודי".
  • חניכה מארגון מד"א: "הופתעתי מאוד לגלות שהדעות של בני נוער ערבים ממש דומות לדעותיי על נושאים כמו מחבלים ורצח...זו פעם ראשונה שיצא לי לדבר ככה עם מוסלמי".
  • חניך מארגון צופי השלום: "אני מאוד אופטימי אחרי יומיים כאלו. אנחנו יכולים מכאן להקים צוות חשיבה כמו של קיבוץ ויחד להגיע לפתרונות שיעזרו לנו לחיות יחד".

לומדים להכיר אחד את השני. צילום: אמיר שטרן