הם מטהרים: הביופילטרים הוכיחו את יעילותם

הביופילטר בטיילת בבת ים. צילום: יואב דביר
16 מרץ 2015

הסערה האחרונה הביאה עמה הרבה גשם, שהציף את רחובות הערים, אבל לא רק: בבת ים וברמלה, הוכיחו שני הביופילטרים החדשים שהם יודעים לעשות את העבודה, וכמויות גדולות של מים טוהרו, ויצאו מהמתקנים כמעט באיכות של מי שתייה

200 מיליוני מטרים מעוקבים של מי גשם מתבזבזים מדי שנה בישראל, נשטפים לים ומזהמים את החופים, את המים ואת הדגה. בקק"ל מצאו תשובה לבעיה לא מכבר: הביופילטר. פרויקט הביופילטרים החדשני נועד לאפשר ניצול של מי הגשם, למנוע את הזיהום ולעצור את נסיגת מי התהום.

ואמנם, בסערת הגשם האחרונה, הוכיחו את יעילותם שני מתקני ביופילטר חדשים שהקימה קק"ל ברמלה ובבת ים. פעילותם מאפשרת לאסוף את מי הנגר, לטהר אותם באמצעים ביולוגיים ופיזיקליים ידידותיים לסביבה, ולהזרים את המים הנקיים לאקוויפר. הביופילטרים החדשים הצטרפו למתקן הוותיק, שפועל בהצלחה בכפר סבא זה מספר שנים.

מים צלולים ונקיים

"בעת זרימת מי הגשם ברחובות העיר, הם סוחפים עימם חומרים רעילים שונים", מסביר חיים מסינג, מנהל מרחב מרכז בקק"ל. "המים הללו מתבזבזים, ואף גורמים לנזק – מזהמים את הנחלים, את מי התהום ואת הים. המיזם החדשני מאפשר לנו להפוך את המטרד למשאב יקר ערך".

מערכות הבקרה שהותקנו בשלושת הביופילטרים מלמדות שהטכנולוגיה עובדת מצוין: מי הנגר המזוהמים שנכנסים למתקן, יוצאים ממנו כמעט באיכות מי שתייה. המים המטופלים מתאימים להחדרה למי התהום או להשקיית גינות וכל סוגי הגידולים החקלאיים.

הנתונים מלמדים ש-99.99% מהחומרים המזהמים מורחקים מהמים בעקבות הטיפול בביופילטר. לא צריך להיות מדען מומחה בשביל לראות את ההבדל - מספיק להביט בצנצנות המים שנאספו ברמלה ובבת ים לפני ימים אחדים, בעת סערת הגשמים. צנצנת המים שנכנסו למערכת נראית עכורה וצהבהבה. הצנצנת עם המים המטופלים צלולה ונקייה.

הביופילטר: ככה זה עובד

מסינג מסביר כיצד הטכנולוגיה עובדת: מתקן הביופילטר כולל מספר שכבות של חול וצמחים. השכבה העליונה מכוסה במצע של צמחייה ייחודית, המסייעת בטיהור המים. השכבות התחתונות אינן מאווררות, ובהן מתפתחת אוכלוסיית חיידקים, שחיים בסביבה דלת חמצן ויש להם תיאבון לחומרים מזהמים. חיידקים אלה מעודדים תהליכים שמטהרים את המים.

המערכת המשולבת יעילה לטיהור מגוון חומרים מזהמים, ביניהם: חלקיקי מתכות כבדות, חומרים אורגניים ושמנים. המים המטופלים מוחדרים למי התהום באמצעות בארות שנחפרו בקירבת מקום.

הקיבולת של כל ביופילטר היא כ-100 קוב מים. באירוע הגשם האחרון, שנמשך מספר ימים, כל אחד מהמתקנים התמלא והתרוקן 3 פעמים, וכך טיהר כ-300 קוב מים. בשנה, זה יכול להגיע לאלפי קוב, בהתאם לכמות המשקעים.

ומה קורה בקיץ, כשלא יורד גשם? אז אפשר לשאוב מים מבארות שהזדהמו, לטהר אותם ולהשיב את המים הנקיים לאותה באר או למי התהום. כך מבצעים מעין דיאליזה לאקוויפר.

המים והצמחייה בביופילטר תורמים להורדת הטמפרטורה בקיץ, ובארצנו החמה והיבשה גם בכך יש תועלת רבה.

לפני ואחרי: המים המזוהמים נכנסים משמאל, והנקיים יוצאים מימין. צילום: ד"ר ירון זינגר

בריכות מים עם שבילי הליכה

"בנוסף לניצול מי הגשם ושמירת מקורות המים והחופים מפני זיהום, לביופילטרים ברמלה ובבת ים יש תרומה חשובה נוספת", מוסיף מסינג. "בזמן גשמים חזקים היו בעבר בשכונות הוותיקות הצפות ושטפונות בכבישים ואפילו בדירות התושבים. באירוע הגשם האחרון המצב היה הרבה יותר טוב, משום שהזרמת חלק גדול ממי הנגר לביופילטרים הקלה על מערכת הניקוז העירונית".

למי שמבקר בביופילטר ומצפה לראות מתקן טיהור אפרורי, צפויה הפתעה נעימה. מדובר בבריכות מים אסתטיות עם צמחייה ירוקה בתוכן, וסביבן שבילי הליכה ורכיבת אופניים.

ואכן, ביקור במתקנים מגלה שמדובר בפינות ירוקות ונעימות בתוככי הערים וצירי התנועה הראשיים. בבת ים הוקמה לאורכו של הביופילטר טיילת נאה עם רצועת דשא ושבילים להולכי רגל ולרוכבי אופניים.

המתקן ברמלה ממוקם ממש בכניסה לעיר, לאורך הכביש הבינעירוני. טיילת ההליכה, ספסלי הישיבה והגינון המטופח סביב הביופילטר מייפים את הכניסה לעיר.

הביופילטרים החדשים הוקמו בשיתוף הקהילה והתקבלו באהדה רבה בקרב תושבי השכונה, שהבינו את היתרונות הרבים הגלומים בפרויקט. "כבר עכשיו התקבלו פניות של תושבי שכונות נוספות, שמבקשים גם הם שיוקם ביופילטר באזור מגוריהם", מדווח מסינג.

הביופילטר ברמלה: שבילי הליכה ושבילי אופניים. צילום: יואב דביר