מטיילים בראש ירוק

מטיילים בראש ירוק

מטיילים ביער להב. צילום: דוד גרינשפן, ארכיון קק"ל
האביב כבר כאן, גם הקיץ יגיע בקרוב ואתם יוצאים לטיולים – וגם שומרים על הסביבה.
עברנו את אחד החורפים הטובים שנראו בישראל בשנים האחרונות, ועכשיו הגיע האביב ובקרוב גם הקיץ החם – עונות הטיולים. נשמח לראות את כולכם ביערות ובאתרי קק"ל ברחבי הארץ, אך חשבנו באותה הזדמנות להזכיר כמה כללים חשובים שיש להקפיד עליהם בעת יציאה לטיול – כללים שנועדו לשמור עליכם ועל הסביבה.

לפני כל דבר אחר, וכן על מנת לדאוג קודם כל לביטחונכם האישי, הפעילו שיקול דעת ואל תסכנו את עצמכם או את המבקרים האחרים במקום. התאימו את פעילותכם וציודכם לתנאי השטח ומזג האוויר. השתמשו רק בדרכים ובשבילים המסומנים ע"י קרן קימת לישראל או הוועדה לשבילי ישראל. הישמרו והתנהגו בהתאם לתנאי הדרך ולאופייה. אל תיכנסו ואל תתקרבו לבורות, למערות או למבנים. אין להתקרב לשפת מצוקים, לגלוש או לטפס עליהם. אין להיכנס למקווי מים ואין לשתות מהם. הצטיידו בהתאם עם כמות מים מספקת, קרם הגנה, כובע, נעליים וביגוד מתאימים.

אולי זה נשמע מיותר להזכיר, אבל בדיוק עכשיו כשהכול פורח בחוץ, חשוב לנו להדגיש שכולנו ביחד אחראים לשמור על ערכי הטבע המוגנים. ערכי טבע מוגנים הינם צמחי בר שכידוע אסור לקטוף או לעקור. חשוב לשמור על אתרי מורשת ועתיקות ולכן לא לטפס, לקחת הביתה או לפגוע בהם וכן לחשוב על בעלי החיים הקטנים והגדולים שצריכים להמשיך לחיות בטבע ולכן לא להרוס להם את בית הגידול, לא להשאיר זבל בפחים פתוחים ובוודאי שלא בשטח.

אנחנו מבקשים מכם לשמור על נקיון האתרים בהם אתם מבקרים. אנחנו יודעים שאתם שומעים את הבקשה הזאת הרבה, ובכל זאת – בעיית הפסולת שמצטברת באתרי הטיולים השונים בארץ מהווה עדיין בעיה קשה. אז הקפידו להשליך כל פסולת שנוצרת במהלך הטיול לפחי האשפה (רק אלו הסגורים עם מכסים כבדים), ולהצטייד מראש בשקיות לאגירת הפסולת הזאת, למקרה שבאתר בו אתם מטיילים אין פחי אשפה. אם אתם רואים פסולת שהשליכו מטיילים אחרים היו מטיילים ואזרחים טובים – אספו אותה והשליכו לפח, גם אם אינכם אחראים לה. כך נוכל לשמור על סביבה נקייה ונעימה גם עבור הטיולים הבאים והמטיילים שיבואו בעקבותיכם.
 
הנזק לסביבה יכול להגרם לא רק מאי-השלכת אשפה לפח, אלא גם מסוג האשפה שאתם משליכים. אנחנו מבקשים מכם (ועודדו גם את ההורים בנושא, אם אתם יוצאים לטיול ביחד איתם) – לא להביא לטיול כלים "חד פעמיים" עשויים מפלסטיק. כלים כאלה, גם אם משליכים אותם לאשפה לאחר האכילה, גורמים נזק עצום לסביבה בתהליך הפירוק שלהם במזבלות. הפתרון? הביאו אתכם כלי-אכילה רגילים, מהסוג שאתם משתמשים בו בבית. זה לא נורא אם הם יתלכלכו במהלך הטיול, אפשר לשטוף אותם אחר-כך.

אם אתם מבעירים אש – לצורך צליית בשר לארוחה, או סתם מדליקים מדורה – הקפידו לעשות זאת אך ורק באזורים בהם מותר להדליק אש (בחניוני קק"ל מוצבים מתקני מנגל במקומות המיועדים לכך). בימים של מזג אוויר שרבי עם חום ויובש קיצוני קיימת סכנת שריפה ולכן אסור להדליק אש ביערות ובחניונים! לאחר הבערת האש אין לשפוך דלק או חומרים דליקים אחרים כגון שמן, על האש ואין להשליך לתוכה עצמים העשויים מחומרים דליקים העלולים להתפוצץ. אין לעזוב את המקום אלא לאחר כיבוי מוחלט של האש במים וכיסוי בעפר, וכן יש להפוך את הרמץ ולוודא שלא נותרו שום גחלים או רמץ חם. חס וחלילה, אם האש יוצאת מכלל שליטה, צרו קשר במהירות עם שירותי הכיבוי.

ולסיום – איך אתם מתכוונים להגיע לאתרי הטיולים? אם אתם יוצאים אליהם בימי חול, אנחנו ממליצים מאוד – במיוחד כשמדובר בנסיעות ארוכות – להשתמש בתחבורה הציבורית. ריבוי כלי רכב על הכביש יוצר זיהום אוויר קשה בכל רחבי המדינה, וממש כמו בנושא הפסולת, חבל שיציאה לטיול בטבע תתרום להרס של אותו טבע.

אנחנו מאחלים לכם עונת טיולים מהנה וידידותית לסביבה!


למידע נוסף אודות כללי טיול בשטחי יער וטבע, הקליקו כאן.