בני הנוער מצדיעים בצעידה

אלפי בני נוער הגיעו להשתתף בצעדות שונות ברחבי הארץ, שהתקיימו ביום ההוקרה השנתי לפצועי מערכות ישראל ופעולות האיבה. "כאשר אנו מוקירים אנחנו מתחברים ומבינים שכולנו עם אחד, כאיש אחד ולב אחד", אומר יאיר גנץ, מנהל פרויקט יום ההצדעה
מאת: עמית כהן ומערכת "חלון ירוק"
5.12.2017

ביום חמישי, 30.11.2017, הגיעו אלפי בני נוער מארגוני נוער ומתנועות נוער וחניכי מכינות קדם צבאיות מכל רחבי הארץ כדי לצעוד ולהביע תמיכה והזדהות עם פצועי צה"ל ונפגעי פעולות האיבה, ביום ההצדעה השנתי לפועלם ולתרומתם למדינת ישראל. יום זה נקבע לפני כמה שנים כיום ממלכתי רשמי, שמטרותיו הן להאיר זרקור על הפצועים, סיפוריהם, חלומותיהם ודרכי ההתמודדות שלהם מבחינה פיזית ונפשית – בארץ חיים למעלה מ-70,000 פצועים – ולחזק את ההכרה הציבורית בנוגע לתרומתם.

צועדים בכל רחבי הארץ

בני הנוער צעדו במסלולי צעידה שהתפרסו לאורכה ולרוחבה של הארץ: נחל קדש ומצודת כוח, זכרון יעקב, רמת הנדיב ועין צור, תל אפק ומקורות הירקון, בנימין, תל שילה, דרך בורמה, הרי ירושלים והסטף, בית גוברין, יער יתיר, הר יואש ונחל גשרון. יחד עמם צעד קהל מגוון שכלל את הפצועים, בני משפחותיהם וחבריהם. לאורך המסלולים שוחחו הפצועים עם החניכים ושיתפו אותם בסיפוריהם האישיים.

מתרגשים ומחובקים בדגלי ישראל צעדו המשתתפים בשבילים היפים של הארץ, צברו ידע על האתרים השונים והמסלולים הודות להדרכתם של מדריכי קק"ל ומדריכי איגוד המדרשות, והתרגשו מהמפגשים המרגשים עם הגיבורים, שחשפו בפניהם את סיפוריהם האישיים ודרכם נגעו בסיפורה של הארץ. אהבת הארץ והכרתה היו שזורים כחוט השני בצעידה המשותפת, ובשילוב עם ערכים של גבורה והקרבה, ציונות, חברות ואחריות היוו סמל ודוגמה מוחשיים לחיים המשותפים שלנו כאן בארץ.
המשתתפים מאזינים להדרכות ולסיפורים מרתקים. צילום: קק"ל

עם בנות לפידות אמונה

גם בנות מכינת קד"צ אמונה התגייסו לתרום ליום המיוחד הזה. הן פנו לחטיבת החינוך של קק"ל והציעו עזרתן בהדרכה. לשם כך הן עברו הכשרה מטעם קק"ל ונפגשו עם פצוע צה"ל שסיפר להן על פציעתו, וכיצד, בזכות הערכים שיש לו, הוא ממשיך להיות חזק בחיי היום יום. הבנות הדריכו 15 קבוצות של בני נוער שצעדו בתל אפק ובמקורות הירקון.

הדר מקק"ל, שליוותה את בנות המכינה, מספרת: "הבנות התאמצו מאוד, הן ישבו ולמדו הרבה והדבר גרם להן להעמיק בתכנים, להתחבר לנושא ולהיות חלק מהותי ובלתי נפרד מיום זה".
ביחד כולנו חזקים ו...חזקות. צילום: קק"ל

כל הגדר עטופה בדגלי הצנחנים

לאחר הצעדות התקיימו עצרות תמיכה והזדהות בנוכחות הפצועים ובני משפחותיהם, בני הנוער ובני הקהילה שבאו לחבק ולהוקיר. כמו כן הגיעו להשתתף ביום המיוחד הזה אנשי חינוך, עובדי קק"ל ומכובדים. ביניהם: שר החינוך, נפתלי בנט, סגן שר הביטחון, אלי בן דהן, מר אורן אקרמן, יושב ראש מחוז באר שבע והנגב בארגון נכי צה"ל, אליעד אבריקי מנהל מחוז דרום של בני עקיבא, חיים בר, יושב ראש ארגון נכי צה"ל, חברת הכנסת, נאוה בוקר, סימון אלפסי, ראש עיריית יקנעם, אבי רואה, ראש המועצה האזורית מטה בנימין, ועוד.

"מרכז שדה יתיר מחבק ומצדיע לפצועי צהל ופעולות האיבה" אמר יואב סעד, מנהל מרכז שדה יתיר, בטקס המרגש שהתקיים במרכז. לאחר דבריו סיפר ישראל סימן טוב את סיפור פציעתו המרתק, אשר השאיר את הקהל בהלם גדול מגבורתו. ישראל סימן טוב נפצע פעמיים, פציעה קשה מאוד. הוא מספר על הלחימה בלבנון, על ההחלמה הקשה והכמעט בלתי אפשרית, ועל סגירת מעגל עם ילדו אשר התגייס כמו אביו להיות לוחם בצנחנים. כיום הוא מתגורר בערד ומספר: "כל הגדר של ביתי עטופה בדגלי הצנחנים". בסיום דבריו נעמדו כל המשתפים בטקס לשירת ההמנון עם עיניים מבריקות והרבה תקווה ומוטיבציה להמשך.

יום ההוקרה לפצועי צה"ל, בהובלת אגף החינוך של קק"ל, יצר מפגשים מרתקים אשר השאירו בכל אחד מהמשתתפים לפחות נקודה אחת למחשבה. השילוב של הליכה בשבילי הארץ עטופים בדגלי ארץ ישראל וסיום היום בטקס עוצמתי ומרגש, גרם ליום זה להיות משמעותי עבור אלפי אזרחים במדינת ישראל שחשו כי אנחנו, כולנו, חזקים ביחד!
צועדים, מעריכים ומצדיעים גם ביתיר. צילום: קק"ל

המשתתפים מספרים:

ילנה, מיס"מ יואב, ששירתה במשטרה ונפגעה בפיגוע דריסה בירושלים ב-25.4.2015: "עמדנו בתחנה, ומחבל דרס אותנו כאשר נכנס לתוך שיירת הלוחמים. הייתי האחרונה בשיירה ונפצעתי הכי קשה. המסר שלי הוא שהציוד של היס"מניקים מציל חיים, לולא זה לא הייתי מצליחה לשרוד. תשימו לב למה שקורה סביבכם ותהיו ערניים".
 
נתן מהצפון, פצוע צה"ל: "בשנת 1967 התנדבתי לצבא. ויתרתי על סיום כיתה י"ב כי כל המדינה התכוננה למלחמה קשה וארוכה. בתאונת אימונים בטירונות נפצעתי בברך על ידי ברזל זווית. טופלתי, ולאחר שיקום קצר חזרתי לשירות. במלחמת ההתשה נלחמתי בחזית עמק בית שאן ושם במהלך הקרב נפצעתי בקרסול, ובשל הרעש המחריש גם באוזן. במבצע ליטני נפלתי עם שני מכשירי קשר על הגב לבור מים וחטפתי מכה קשה בגב. אחרי כל פציעה חזרתי מיד לשירות אחרי שיקום קצר. הייתי צעיר ולא ראיתי סיבה להפסיק".

יונתן, בן 14, מיד בנימין:
"ידענו שהולכים לטייל עם חיילים. הסיפור על פיגוע הדריסה באזור חברון היה מרגש. הוא הצליח לירות כדור אחד ואז המכונית נכנסה בו. זה סיפור קטלני".

אלירן, רכז נוער דבש מבאר שבע: "חשיבות יום זה בשבילי כאיש חינוך היא ההכרה בקידוש החיים, הקרבה ומסירות. ההתמודדות של מי שנפצע בדרגות שונות והמשיך את חייו מלמדת אותנו על הקרבה ונתינה בלתי פוסקת לאורך כל החיים".

דביר דורון, יבנה: "אני ארצה להתגייס לצבא ולתת מעצמי בשביל המדינה שנותנת ומעניקה לנו כל כך הרבה. ברור שאעשה צבא".

יסכה, פרויקטורית אגף הנוער גוש עציון ואחראית על מועצת הנוער האזורית: "לשמוע מאדם, שמספר לך על ההתמודדות היומיומית שלו עם הפציעה, שאומר שהיה חוזר להילחם וללכת באותו מסלול זה דבר גדול. תודה לקק"ל. היה פשוט יום מדהים. הרבה תוכן, כיף ומשמעות" .