טיול שהוא הפוגה קצרה מהשהייה המתוחה בבית - נצא לנסיעה נינוחה בכביש 3955 מצומת שואבה לשמורת המסרק, נתרשם ממספר אתרים לאורכו ונסיים במסלול רגלי קצר במרחבי החורש של השמורה
אופי המסלול: נסיעה בכביש מסודר.משך הטיול: אורך מסלול הנסיעה כארבעה קילומטרים. משך הנסיעה כשעתיים. נקודת מוצא: נקודת המוצא בתחנת דלק פז במחלף שואבה. מכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1) פונים דרומה במחלף שואבה, וליד תחנת הדלק פז מתחילים בנסיעה בכביש 3955.
ממחלף שואבה נוסעים מערבה בכביש 3955. משמאל מלווה אותנו הערוץ העמוק של נחל כסלון ומעבר לו הרכס שבו נמצאים הר טייסים, רמת רזיאל ומושב כסלון. יערות קק"ל באזור מוקדשים לזכרן של קהילות יהודיות שאבדו בשואה, ואכן, במרחק של כ-1.2 ק"מ מהמחלף נמצאת חלקת יער ובה אנדרטה המנציחה את חללי קהילות טרנסיסטריה שברומניה.
שימו לב, הפנייה שמאלה לרחבת העפר הקטנה מסוכנת למדי. עדיף להגיע למקום ברגל מהתחנה הבאה, חניון משלט 15, המרוחקת כ-300 מטר מהאנדרטה. מי שבכל זאת רוצה לחנות סמוך לאנדרטה, מומלץ לעשות זאת בנסיעה בכיוון ההפוך.האנדרטה, מעשה ידיו של הפסל נתן סאס, מנציחה את קהילות יהודי מחוז טרנסניסטריה ברומניה. הפוגרום שערכו חיילי הצבא הרומני בעיר דורוהוי שבמחוז, ב-30 ביוני 1940, מציין את תחילתה של שואת יהודי רומניה. האנדרטה עשויה שישה עמודי אבן וביניהם גדם נמוך של עץ, המסמל את גדיעתן של הקהילות בשואה.
כ-300 מטר ממערב לאנדרטה, סמוך למקום שבו נמצא משלט 15, הכשירה קק"ל רצף של חניוני פיקניק ובהם חניון מונגש בצורה מלאה וחניון לילה שורש, המיועד לקבוצות.
משלט 15 הוא אחד משרשרת משלטים ששמרו על ציר הגישה לירושלים במלחמת השחרור. מכאן הגנו הערבים על הכפרים סריס – כיום שורש, ובית מחסיר – כיום בית מאיר. שני הכפרים נכבשו באפריל ומאי 1948, במסגרת קרבות קשים שניהלו לוחמי הפלמ"ח במבצעים "הראל" ו"מכבי", שנועדו לפתוח את צירי התחבורה לירושלים ולהשיג שליטה באזור.
במרחק של כ-1.5 ק"מ ממשלט 15 פונה דרך עפר קצרצרה ימינה ומגיעה לנקודת תצפית יפה על שמורת המסרק. כאן, בין שיחי סירה קוצנית ולוטם, מוצבים כמה שלטים המסבירים את השתלשלות האירועים בָּאזור בימי מבצע מכבי.
במרחק של כ-200 מטר נסיעה משם הכשירה קק"ל חניון קטן נוסף, שבו עובר גם שביל ישראל. מקום זה מציין את הקצה של דרך בורמה (הקרויה בקטע זה דרך הג'יפים) ואפשר לצאת ממנו צפונה לטיול בשלוחת משלטים, השלוחה החולשת על שער הגיא ממערב. מהחניון אפשר לצאת גם דרומה ולרדת בשביל תלול ויפה לערוץ העמק של נחל כסלון.
מהחניון נמשיך עוד כ-400 מטר ונפנה ימינה כדי להגיע לרחבת החניה של שמורת המסרק.
המסרק היא שמורת טבע זעירה, המשתרעת על פני 117 דונם בלבד. במקום נשמר חורש ים-תיכוני. בעבר צמחו בו עצי אורן ירושלים גדולים ומפוארים, שצמרותיהם בלטו היטב מעל עצי החורש. כמעט כל עצי האורן הקשישים נכחדו בשלגים, בשרפה הגדולה שהשתוללה כאן בשנת 2001 ובשרפות שפקדו את המקום גם אחר כך. בשמורה עובר שביל מסומן קצר שאורכו כ-900 מטר, שעובר בכמה נקודות עניין.
מרחבת החניה נעלה במדרגות אבן אל גבעת המסרק. מסביב נותרו שרידי מדרגות חקלאיות ועצי בוסתן – בעיקר זית ושקד. מראש גרם המדרגות אפשר לצפות צפונה, לעבר שלוחת שיירות. סמוך לשביל נבחין בתעלות הקשר שבהן התבצרו המגינים הערבים של בית מחסיר. התעלות נחפרו בסלעי חוואר צהובים ורכים.
נמשיך עם השביל בחלקת החורש הנאה ונגיע לעץ האורן הקשיש, הגדול ביותר בשמורה. גזעו החסון נטוי הצדה כיאה לעץ שבע ימים. בד אחד של העץ, שנשבר באופן חלקי, נוטה כלפי מטה, אך בד מפואר אחר יוצר לעץ צמרת יפה.
כמה צעדים מהעץ נמצאת רחבת תצפית הפותחת צוהר מערבה לעבר השפלה ומישור החוף. למרגלותינו מציצים בתי המושב בית מאיר. ביום בהיר אפשר לצפות מכאן במשטרת לטרון, בחלק מדרך בורמה, ברמלה וברחובות ואף בבניינים הגבוהים של תל אביב.מנקודת התצפית השביל יוצא לדרך עפר קצרה הגובלת בבתי מושב בית מאיר. מהדרך פונה שמאלה שביל צר העולה בצל עצי חורש אל הבמה הרחבה והפתוחה שבראש הגבעה. כאן נמצא מבנה תפילה מוסלמי שנבנה לכבודו של שיח' אל-עג'מי ("הפרסי"), שעל פי מסורת מדריכי הטיולים, היה ממלוויו של הנביא מוחמד ואף שימש כספר שלו (משעשע לחשוב שמבנה לזכרו של ספר נמצא דווקא במקום המכונה המסרק). האולם המרכזי של המבנה שרד, אך אסור בשום פנים ואופן להיכנס לתוכו בשל סכנת התמוטטות. לסקרנים נאמר רק שמעבר לפתח בעל שתי הקשתות נמצא אולם גדול שבתקרתו שתי כיפות קטנות מעוטרות כקונכיות.
שביל הטיול עוזב את הבמה ועובר בין שרידי תעלת קשר ושני בונקרים מימי מלחמת העצמאות (הכניסה אסורה). משם הדרך קצרה לגרם המדרגות שבו עלינו בתחילת המסלול. עתה נרד בו בחזרה לרחבת החניה.
לטיול משואבה לשמורת המסרק באתר הטיולים של קק"ל»