זו הסיבה שקוראים לו פלסטיקוס

בבטנו נמצאו סיבים מיקרוניים הדומים לפולימר פלסטי שמשמש לייצור בקבוקי מים ובגדי אימון. הפלסטיקוס. צילום: ויקימדיה
15 יולי 2020
רק התגלה, וכבר מזוהם בפלסטיק: מדענים נדהמו למצוא פלסטיק בבטנו של מין ימי חדש שהתגלה באחד המקומות העמוקים ביותר בכדור הארץ. הוא זכה, איך לא... לכינוי "פלסטיקוס"

 

מאת: אורלי לקר כהן, ייעוץ מדעי: ד"ר גלעד אוסטרובסקי

זהו כנראה אחד המקומות הנידחים והעמוקים על פני כדור הארץ, ובכל זאת יש שם... פלסטיק.
שמחתם של המדענים שמצאו לאחרונה מין חדש של בעל חיים ימי באחד המקומות הרחוקים והנסתרים בעולם – תהום מריאנה במערב האוקיינוס השקט – בעומק של כמעט שבעה ק"מ, התפוגגה נוכח העובדה שבבטנו של היצור הקטן (כ-2.5 ס"מ אורכו) נמצא פלסטיק. החוקרים נדהמו למצוא בבטנו של המין שהתגלה מסדרת הסרטנאים (amphipod eurythenes), הדומה לשרימפס, סיבים מיקרוניים הדומים לפולימר פלסטי שמשמש לייצור בקבוקי מים ובגדי אימון.
החוקרים, שמיהרו לתת ליצור את השם "פלסטיקוס", אמרו שהמאפיין הבולט ביותר שלו הוא הפלסטיק במעיו, והסבירו כי בחרו בשם זה כדי להדגיש כי זיהום הפלסטיק נפוץ כיום עד כדי כך שאפילו מין לא מוכר זה, השוכן קרוב לשבעה ק"מ מתחת לפני הים, בלע את הפלסטיק. העובדה שנמצא מין שעדיין לא נחקר, וכבר קיים בתוכו פלסטיק, מדגישה עד כמה נרחב זיהום הפלסטיק בימים, וכמה חשוב לנקוט פעולות מיידיות לצמצום הזיהום מפלסטיק.

הפלסטיקוס ממש לא לבד

בכל שנה נפלטים לאוקינוסים בעולם שמונה מיליון טונות של פלסטיק – שהם שווי ערך למשאית עמוסה בפלסטיק השופכת את תכולתה לים בכל דקה! ונראה כי הפלסטיק מהווה כ-80% מכלל הזיהום הימי. הפלסטיק שוקע אל תוך הים ובעלי החיים שמעמקי הים הם ביתם עלולים לבלוע אותו, לסבול מחסימות מעיים ואף למות.

הלווייתן שהכיל 6 ק"ג פלסטיק

לפני כשנתיים (בנובמבר 2018) נפלט אל החוף באינדונזיה לווייתן מת באורך של 9.5 מ', שבבטנו נמצא שלל פלסטיק שלא היה מבייש היצע של סניף ממוצע של "הכול בדולר": 115 כוסות פלסטיק, שני זוגות כפכפים, ארבעה בקבוקי פלסטיק, 25 תיקי פלסטיק, שקיות ניילון ועוד יותר מ-1,000 חתיכות פלסטיק שונות. המשקל הכולל של הפסולת הזו הגיע ל-5.9 ק"ג. אך, לצערנו, המראות הללו עדיין לא מספיקים, והפלסטיק ממשיך לזרום אל הים.
הלווייתן שנפלט אל החוף. בטנו הכילה 1,000 חתיכות פלסטיק. צילום מתוך youtube

ומה קורה בים התיכון?

גם הים התיכון שלנו לא נשאר נקי, וזאת בלשון המעטה. לצד הדגים בים התיכון "שוחות" כמויות גדולות מאוד של מיקרו פלסטיק – שהם חלקיקים קטנטנים של פלסטיק שמקורם בפירוק של סוגים שונים של החומר. בעלי החיים הימיים בולעים את אותם חלקיקים, שגורמים להם נזק רב, ואף מוות. אנחנו, אגב, אוכלים את אותם בעלי חיים ימיים, כך שהפלסטיק שאנחנו משתמשים בו עלול לחזור היישר אל הקיבה שלנו.

מה אתם יכולים לעשות?

  1. צמצמו – עדיף עד לאפס – את השימוש בכלים חד פעמיים. ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בשימוש בכלים חד פעמיים, שמגיעים לימים ולאוקיינוסים, וכמובן גם ליבשה, ומזהמים אותם.
  2. שמרו על חופים נקיים – אל תשאירו פסולת בכלל ומוצרי פלסטיק בפרט על חוף הים, איספו את כל הפסולת שלכם והשליכו אותה לפח המיחזור, כדי שלא תמצא את דרכה אל קיבתו של בעל חיים ימי כלשהו.
  3. העדיפו להשתמש בבקבוקי שתייה רב פעמיים, שאפשר למלאם במים חדשים ונקיים מדי יום. ותרו על בקבוקי הפלסטיק.
  4. כשאתם יוצאים לקניות – השתדלו לא לחזור עם שקיות ניילון חד פעמיות הביתה, העדיפו סלים רב פעמיים, ואם מדובר במוצרים קטנים, פשוט הכניסו אותם אל התיק. חזרתם עם שקיות ניילון? אל תשליכו אותן לפח, עשו בהן שימוש חוזר.

צפו: החוקרים מספרים איך מצאו את הפלסטיקוס ומה המשמעות של מציאתו