מסע מנהיגות בגליל: מבית שני ועד היום

המנהיגים הצעירים. באו ללמוד על התיישבות, הדרכה ומנהיגות. צילום: ניסים מגנגי, ארכיון הצילומים של קק"ל
מאת: ניסים מגנגי
8.8.2019

איך משלבים היסטוריה, מורשת, טבע וסביבה עם התנסות בהדרכה, ניווט, מורשת קרב ומנהיגות? חניכי תוכנית המנהיגות שבדרך של קק"ל יצאו לסמינר "נוף אדם והתיישבות בגליל" ובמשך שלושה ימים חרשו את הגליל, למדו עליו, הדריכו וגם התרגשו...
מה השתנה בהתיישבות היהודית בגליל מימי בית שני ועד היום, ואיך מיישבים זאת עם הסביבה והטבע? 154 חניכי תוכנית "המנהיגות שבדרך" של קק"ל התאספו ובאו לסמינר נוף אדם והתיישבות בגליל, שנערך בתאריכים 28-30.7.2019 באכסניית שיר למעלות, כדי לשמוע וללמוד על ההתיישבות היהודית בגליל מבית שני ועד היום ועל המורכבות והאתגרים של ימינו ביצירת איזון בין צורכי האדם לטבע ולאיכות הסביבה.

החניכים בסמינר – בני נוער בכיתות ח'-י"א, שהגיעו מפני קדם, רמלה, קידה, בת ים, הר גילה, אשדוד, אלעזר, תקוע וזרחיה (שתיים מקבוצות המנהיגות היו של עולים חדשים מאשדוד ובת ים) – נחשפו במהלך הסמינר למגוון תחומי הדרכה, ניווט, מורשת קרב, טבע, ארכיאולוגיה ועוד, ואף התנסו בהם.
חניכי המנהיגות שבדרך. צילום: ניסים מגנגי, ארכיון הצילומים של קק"ל

היום הראשון: מורשת קרב

"חשיבות ההתיישבות בגליל" היה נושאו של היום הראשון של הסמינר, שהתחיל במסלול הליכה מאתגר, מרענן ומהנה במים בנחל כזיב. משם המשיכו המנהיגים הצעירים לפארק אדמית ולמערת קשת לתצפית מדהימה על הגליל ומישור החוף הצפוני. במצפור אמיר – המוקדש לזכרו של סא"ל אמיר מיטל, מפקד סיירת גולני, שנהרג בדצמבר 1988 בפשיטה על יעדי מחבלים בלבנון – הדריכו קבוצות המנהיגות זו את זו במורשת קרב על אמיר ז"ל ועל מלחמת לבנון השנייה. את ההדרכה הכינו החניכים מראש במסגרת משימות ההדרכה שקיבלו לקראת הסמינר.

היום השני: מחרשים לפקיעין

את יומו השני של הסמינר, שהיה בסימן "כוחו של היחיד – כוחה של הקבוצה", פתחו החניכים במצפה חרשים, יישוב שהוקם כחלק מתוכנית המצפים שבמסגרתה הוקמו 45 יישובים בגליל בתחילת שנות ה-80. מהמצפה המשיכו בהליכה רגלית לפקיעין העתיקה, מרחק של כ-4 ק"מ. בבית הכנסת העתיק שמעו המנהיגים הצעירים על 2,000 שנות התיישבות יהודית ועל רצף ההתיישבות בפקיעין מתקופת בית שני ועד היום, ונהנו מסיור חווייתי בסמטאות בליווי מוזיקלי עד למעיין ומערת הרשב"י.

"אני כבר שנה בארץ וזה הסמינר השלישי שאני משתתף בו", שיתף בתחושותיו אלכס, חניך בתוכנית "המנהיגות שבדרך", עולה חדש מבת ים. "ההסבר על חשיבות ההתכנסות היהודית והכניסה לבית הכנסת העתיק והביקור במערה שרבי שמעון הסתתר בה היו הדבר הכי מרגש שחוויתי מאז שעליתי".

מפקיעין המשיכו כולם למרכז שדה ויער לביא, שם התארחו. גם כאן התפעל צוות ההדרכה של הסמינר מיכולות המנהיגות של החניכים הצעירים, שהעבירו תרגילי גיבוש ומעגלי שיח על חשיבות ההתיישבות.
לאחר ארוחת הערב התקיימו מעגלי שיח משולבים של קבוצות עולים וקבוצות ותיקות, שעבור חלק מהמשתתפים, ובהם אלו שחששו ממעגלי השיח בתחילה, היה האירוע המשמעותי ביותר שחוו בסמינר, לדבריהם.
כוחו של היחיד - כוחה של הקבוצה. צילום: ניסים מגנגי, ארכיון הצילומים של קק"ל

היום השלישי: חיבור לשורשים

הנושא של היום השלישי והאחרון של הסמינר היה "נוער קובע את עתידו". היום התחיל בסיור בעכו התת קרקעית ובבית הכנסת הרמח"ל, ומשם המשיכו כולם לראש הנקרה – לירידה ברכבל לנקרות ולסיור בהן.

בטקס הסיום, שנערך ליד האנדרטה יד לי"ד (לזכר הנספים בליל הגשרים), העלתה כל קבוצה מופע שקשור לסמינר. חניכי בת ים ואשדוד העלו הצגה על התחושות שלהם במהלך מעגל השיח המשותף עם חניכי תקוע – ותוך כדי השיתוף של הקבוצה בתחושות ובחשיבות החיבור לחבר'ה הישראליים הוותיקים ולחברה הישראלית ולשורשים היהודיים בכלל, יצרו החניכים הנוספים בקבוצה מגן דוד. כל הקבוצות העלו חוויות מרגשות, אבל ההצגה שהעלו חניכי זרחיה, פני קדם ואלעזר על זוהרה לביטוב גיבורת ישראל, הצגה שביימה בכישרון רב המורה לדרמה משפיר – גרמה לכולם התרגשות אדירה.
בעכו של מטה. צילום: ניסים מגנגי, ארכיון הצילומים של קק"ל
פעילות בקבוצות. צילום: ניסים מגנגי, ארכיון הצילומים של קק"ל