סמינר מנהיגות חנוכה במדבר

סמינר מנהיגות מעוף: להתחבר לשקט של המדבר. צילום: רועי מרסיאנו
מאת: רועי מרסיאנו, מעיין הראל, אלישבע אמסלם ושירן זיו
9.1.2017

כמו בשנה שעברה, גם בחג חנוכה האחרון עזבו בני הנוער את בתיהם החמימים, התנתקו מפעילויות חנוכה המקובלות ויצאו לסמינר מנהיגות של לימוד וכיף במדבר, שכלל פעילות מאתגרת, מעשירה ומלמדת. וכפי שסיכמו המדריכות: "יצאנו צעירים וחזרנו בוגרים"
מזג האוויר הסוער בחנוכה האחרון (2016) לא מנע מכ-470 חניכי קבוצות מנהיגות ועולים מכיתות ז'-י' להגיע לנגב ולהאיר אותו באור גדול. הם הגיעו מ-23 יישובים מרחבי הארץ (קצרין, מצפה רמון, נהריה, שדה בועז, תקוע, שדרות, קרית שמונה, שדות נגב, ג'וליס, בית ג'אן ועוד), ובמשך שלושה ימים (27-30.12.2016) נהנו מסמינר מנהיגות מושקע, מאתגר וחווייתי, שהתקיים בשלושה מוקדים שונים בדרום: ניצנה, חאן שיירות ומרכז השדה והיער יתיר של קק"ל.

בסמינר, שהתקיים במסגרת תכניות מעוף ואצי"ל של קק"ל, נהנו החניכים ממגוון פעילויות מעשירות ואתגריות, לצד לימוד תכנים חינוכיים שונים הקשורים לנושאי מנהיגות, טיפוח הסביבה שבה אנו חיים, ערבות הדדית בקהילה ועוד.

"היה ממש אחלה של סמינר!" שיתפה שקד, מדריכת קבוצת תקוע מגוש
עציון, "התוכן של המנהיגות היה ממש טוב ומשמעותי, וגם הנגב הוסיף, הוא יצר ניתוק, ומכיוון שהחניכים לא מכירים טוב את האזור, היה מאוד נחמד להכיר מקום חדש". בני הנוער שהיו בשטח סיפרו על "חוויה יוצאת דופן ומיוחדת במינה". הם הכירו בני נוער אחרים בגילם, החיבור היה מידי ומדהים, ואף שהם באים מרקעים שונים הם הצליחו (על רקע המדבר) להתחבר ולהפוך לקבוצה אחת גדולה ומרשימה. "ראינו חניכים שיצאו צעירים וחזרו בוגרים", אמרו המדריכות, "עכשיו אני מבין יותר בשביל מה אנחנו עושים את כל הטיולים האלו", אמר אחד החניכים, וחברתו סיכמה: "למדתי להעריך את מה שיש לי, זה לא מובן מאליו".

שת"פ ועזרה הדדית

היום הראשון של הסמינר היה בסימן היכרות ראשונית עם הנגב, והבנת החיבור של סמינר המנהיגות למקום. ההגעה למדבר מעניקה שקט ומרחב וחיבור עצמי, שמתוכו אפשר להגיע לאותם ערכי מנהיגות שקק"ל שואפת להוביל. החניכים צעדו בנחל חווארים, ביקרו בקבר דוד בן גוריון, ראש הממשלה הראשון של ישראל, ונהנו מסדנת מנהיגות שנושאה היה, איך לא... מי הוא מנהיג ומה הייתה מנהיגותו של דוד בן גוריון. כשהגיעו לניצנה קיימו פעילות על חשיבות שמירת הטבע והסביבה, ולאחר ארוחת הערב המפנקת הייתה הצגה חווייתית על ההתיישבות בנגב, שדרכה למדו החניכים איך הגיעו הראשונים לאזור והקימו את ההתיישבות כאן.

ביום השני של הסמינר יצאו החניכים לפעילויות אתגריות-ODT ביער ניצנה ודיוושו במסלול אופניים בין אתרי ניצנה ופסל השלום, שעזר גם לחזק את יכולות רכיבה בשטח, גם לערוך היכרות עם מספר אתרים בדרך וגם להתחמם... בסדנת מנהיגות של בינ"ה, שהייתה נפלאה ומעשירה, הבינו החניכים עד כמה מנהיגות היא מושג רחב ושכל אחד יכול להיות מנהיג של משהו אחר. החניכים נהנו גם מסדנאות אקולוגיה וסביבה – פארק סולרי, מרכז מיחזור וכיתת מיחזור – ואחריהן יצאו לתרגיל חולות חווייתי על רקע השקיעה המרהיבה על הדיונות.

את ארוחת הערב של היום השני בישלו החניכים בעצמם, ממש בחולות. הם גילו תושייה, התגבשו מרגע לרגע והפגינו שיתופי פעולה, עזרה הדדית ויכולות אלתור מרשימות גם בהובלת ערב גיבוש ספונטני, שכלל נגינה ושירה אל תוך הלילה. "נראה שבישלנו מצוין", אמר רונן, חניך מקבוצת קריית שמונה, "כי אפילו נציגי קק"ל באו לאכול אצלנו". עייפים ומרוצים חזרו כולם לניצנה, לטקס הדלקת נרות חנוכה חגיגי עם הרקדה, שירים וכמובן – סופגניות.
קבוצת תקוע מטיילת בנחל חווארים. בסימן היכרות ראשונית עם הנגב. צילום: קק"ל
קבוצת קצרין בחמוקי ניצנה. לחוש את הטבע והסביבה כדי להבין כמה חשוב לשמור עליהם. צילום: קק"ל

"שילוב של הרבה הצלחות"

היום השלישי והאחרון של הסמינר הוקדש להיכרות עם הנבטים – הראשונים ש"הנהיגו" את המדבר לצורכיהם. החניכים ביקרו בחורשת עזוז, בחמוקי ניצנה המופלאים ובשבטה – שם חיכו להם הש"שינים של ניצנה מחופשים לדמויות קדומות – ועם ניווט וכתב חידה הם גילו את העיר הקדומה. אודיה ביליג, מנהלת הסמינר מטעם קק"ל, משתפת כי "הסמינר שילב כמה הצלחות קטנות שהתחברו זו לזו ויצרו את ההצלחה הגדולה: מגוון רחב של חניכים איכותיים מכל רחבי הארץ, איזון מושלם בין תוכן וחוויה, וצוות פעיל שכלל מדריכי קק"ל וש"שינים של ניצנה שיצרו אווירה מדהימה". אבישג, ראש מועצת הנוער ממצפה רמון, הוסיפה כי "היה מאתגר, כיף, מלמד ושונה מאוד ממה שעברנו עד עכשיו, בעיקר למדנו על עצמנו שאנחנו לא מפונקים כמו שחשבנו, ומסוגלים ליותר. תודה רבה לצוות המדהים של תכניות מעוף ואצי"ל בקק"ל שאפשר לחוויה המדהימה הזאת לקרות ולסמינר הזה לצאת לפועל".

יצחק ארביב, מנהל המחלקה לחינוך בפריפריה באגף החינוך של קק"ל, מסביר: "תכנית להכשרת מנהיגות מובילה מערי פריפריה יצאה לדרך בתחילת שנת הלימודים תשע"ז, וכבר הוקמו כ-30 קבוצות מיישובי מעוף. המטרה היא להכשיר את החניכים להובלת תכניות חינוכיות וערכיות בקרב הקהילה ובקרב חניכים מהיישוב ולעורר מודעות לאחריות ולשמירה על הסביבה. סמינר המנהיגות בחנוכה הוא המשך לפעילות חינוכית שבועית שמקבלים החניכים לאורך שנה והוא אחד מתוך שלושה סמינרים משמעותיים; בפסח ובחופשת הקיץ ייערכו שני סמינרים לקבוצות המנהיגות, כדי להכשירן ולתת להו כלים ומיומנויות נוספות להדרכה והפעלה ביישוב. מטרה נוספת היא לחבר את החניכים לתנועות וארגוני נוער שיהיו חלק ממערך מוביל שינוי ביישוב – "נוער קק"ל מוביל שינוי".
הדרך למנהיגות עוברת בפעילות אתגרית. צילום: רועי מרסיאנו