ככה בונים מנהיגות: סמינר מנהיגות בצפון

"מסלול יפהפה, אך לא קל" - חניכי סמינר המנהיגות בנחל כזיב. צילום: דוד מלכה
מאת: שי-לי סבג ומערכת חלון ירוק
21.8.2017

במשך שלושה ימים חווייתיים, מאתגרים ומגבשים למדו חניכי מעוף ואצי"ל בצפון על עצמם ועל היכולת שלהם להנהיג. סמינר המנהיגות של קק"ל היה לא קל, אבל משמעותי. עכשיו הם "מצפים כבר לשלב הבא"
160 בני נוער מקצרין, קרית שמונה, נצרת עילית, טבריה, יקנעם, מגדל העמק, קרית ים, קרית מוצקין וג'וליס, חניכים במסגרות בלתי פורמליות, יצאו לסמינר מנהיגות והכרת הארץ של קק"ל בן שלושה ימים (9-11.8.2017), ונחשו את מי הם פגשו שם? את עצמם.

היום הראשון: "אני ועצמי"

היום הראשון של הסמינר היה בסימן "אני ועצמי" – היכרות עם היכולות שלי כפרט, הגבולות שלי, העמדות שלי ועד כמה אני מתבצר בהן או פתוח ומוכן לאתגרים. במסגרת היום המאתגר הלכו החניכים במסלול נחל כזיב היפה והמפותל, טיפסו בפארק גורן ולאחר מכן בחניון קק"ל בפארק גורן. את ארוחת הערב הכינו לעצמם כשהיו כבר עייפים ורעבים, והוכיחו יכולות בישול לא רעות בכלל... שי, רכזת מכינת קיץ בפרויקט "פלא" עולים, שכבת ז'-ט' ממגדל העמק, משתפת: "את היום הראשון לסמינר התחלנו בתצפית יפהפייה ממערת קשת. לאחר מכן טיילנו בנחל כזיב – מסלול יפהפה אך לא קל, והילדים עמדו בו בגבורה".

הלילה הראשון עבר על החניכים במלון במעלות (כן, פינוק מתנת קק"ל), שם הם גם נהנו מפעילות ערב מדהימה של קריוקי, אשר התגלו בה כמה וכמה כישרונות צעירים.
מנוחה בנחל כזיב. צילום: דוד מלכה

היום השני: "אני והקבוצה שלי"

הנושא של היום השני היה "אני והקבוצה שלי". הקבוצות התמקדו בפעילות מאתגרת כקבוצה והשתתפו בהפעלות ה-ODT החדשות של קק"ל בפארק קק"ל במעלות, שאליו הם צעדו מהמלון. בנוסף הכינו פיתות על סאג' ואכלו בפארק ארוחת צוהריים. כדי לברוח מעט מהחום, נכנסו החניכים לבריכה במעלות ונהנו מפעילות הפגתית ופעילות עם משחקי מים.
לקראת הערב הגיעו החניכים לפקיעין, והתוודעו למורשת התרבותית והרב לאומית של היישוב והאוכלוסייה. הם טיילו בכפר וביקרו במוזיאון ובבית הכנסת ונהנו מטיול גלילי בסמטאות הקסומות של היישוב. במהלך ארוחת הערב החגיגית והאותנטית הכירו גם לא מעט מאכלים חדשים ומקומיים של הכפר ושל העדה הדרוזית.
מורשת רב תרבותית בפקיעין. צילום: דוד מלכה

היום השלישי: "מנהיגות בקבוצה"

ביום השלישי, שהנושא שלו היה "מנהיגות בקבוצה", המשימה הייתה לפעול כקבוצה בפעילות שהתקיימה בפארק האתגרי בעכו. על החניכים היה לצבור נקודות ולהוביל בפעילות. בתום הפעילות נערך טקס סיום שבו סיפרה כל קבוצה על החוויה שהייתה לה ומה היא לקחה מהסמינר הלאה לשנה החדשה ולחיים בכלל. אלישבע אמסלם, פרויקטורית מעוף ואצי"ל, מספרת שהילדים היו מרוצים מאוד והם כבר מצפים לשלב הבא.

ניקולאי מקרית ים, עולה לכיתה י"ב: "התחלנו את היום עם ארוחת בוקר מפנקת. השתתפנו בפעילות ODT, למדנו על מפת ארץ ישראל בצורה חווייתית והתגבשנו בעבודת צוות. הטיולים היו מאתגרים בחלקם אבל היה לי מאוד כיף. הרגשתי שקיבלתי הרבה מידע על הטבע, על ישראל, על הסביבה. חשוב ללמוד את הכללים איך לטייל בטבע ולשמור עליו נקי, ולספר למשפחה ולחברים. זה חלק מהמשמעות של להיות מנהיג".

תרצה ממרכז הנוער בנצרת עילית מספרת: "החניכים נהנו מאוד במסלולים ובפעילות ביער. הם אוהבים תחרויות כי זה מכניס התלהבות". כאמל, חניך מקבוצת נצרת עילית, מוסיף: "נוצר קשר עם חברה ממקומות אחרים בארץ, בעיקר בערב ובלינה. בילינו בטבע, ניקינו אחרינו ונתנו ודוגמה לאחרים".

אחינועם מקצרין, עולה לכיתה ח', משתפת: "היום הראשון בסמינר היה מהנה. כולנו בקבוצה היינו עם אנרגיות טובות והיינו מאוד גאים בעצמנו על ההצלחה למרות הקושי במסלול נחל כזיב. בערב עשינו 'על האש' בבישול עצמי וזה היה נחמד ומגבש".

להכיר את ישראל דרך הרגליים

סיגלית, המלווה של קבוצת מגדל העמק, מסבירה: "היתרונות של הסמינר הזה והעובדה שנמצאים הרבה בשטח הן הכרת ארץ ישראל דרך המפה ודרך הרגליים, רכישת מיומנות של טיול בשטח, היכרות עם תלמידים אחרים ממקומות שונים בארץ, העשרת ידע כללית וטיפוח מנהיגות בקרב הילדים".

"שיתוף הפעולה עם קק"ל הוא על בסיס יומיומי", אומרת פאולה, מנהלת האגף לשילוב קהילתי, קליטה, איכלוס, תעסוקה ושיוויון חברתי בנצרת עילית. "אנו זוכים לסיוע מקק"ל במסגרת טיולים, סדנאות, הרצאות ופעילויות חברתיות שונות ומגוונות. בזכות הקשר עם קק"ל ותוכנית מעו"ף אנו זוכים לתוכניות מיוחדות למען הקהילה, כאשר הדגש הוא על בני הנוער תוך היכרות עם השונה והאחר, היכרות עם ארץ ישראל, סביבה וציונות".
מכירים ילדים ממקומות שונים. צילום: עדי סגל ודרור ארצי