בשירות הציפורים

מאת: אורלי לקר כהן ומערכת "חלון ירוק"

הוא הראשון שזכה לעשות שנת שירות כצפר בקק"ל, הוא פוגש ציפורים שמעטים מבני גילו זוכים לפגוש, וכל זה קורה באחד מאתרי הצפרות החשובים בעולם. בשיאה של עונת הנדידה הגיע נתן אדלשטיין לאגמון קק"ל החולה – והוא בהחלט עף על זה, כמו ציפור...
היום של נתן אדלשטיין מתחיל מוקדם בבוקר, ממש מוקדם, ליתר דיוק בשעה ארבע בבוקר, אז הוא יוצא מביתו שבקריית טבעון בדרכו לאגמון החולה, שם הוא עושה שנת שירות כצפר ועוזרו של מטבע הציפורים באתר, שי אגמון.
 
נתן תלמיד של שי כבר מספר שנים, והאהבה לציפורים, יחד עם הרצון ללמוד עליהן, וכמובן להתנדב, הביאו אותו לדחות את הגיוס בשנה ולהיות הראשון שעושה שנת שירות כצפר בקק"ל.

פורשים – לוכדים – משחררים

בשעה חמש, לפני הזריחה, מגיע נתן לאגמון, ומתחיל לעבוד. "אנחנו פורשים את רשתות הערפל – שהן רשתות דקות הנמתחות עד לגובה של שלושה מטרים – והציפורים פשוט עפות לתוכן", הוא מספר, "בכל כ-20 דקות אנחנו יוצאים לסיבוב ברשתות, משחררים את הציפורים שנלכדו, אוספים אותן בשקיות בד ולוקחים אותן לתחנת המחקר, שם אנחנו מטביעים אותן: שמים עליהן טבעת עם מספר וקוד מדינה. אחרי ששמנו לציפור את הטבעת עם המידע שלה, אנחנו לוקחים גם מדדים נוספים: משקל, אחוזי השומן בגופן, ועוד נתונים המשמשים אינדיקטורים למצב הנדידה. בסוף התהליך משחררים את הציפורים בחזרה לטבע".
 
"תפקיד עוזר המטבע חשוב ביותר, משום שטיבוע הוא פעילות מאוד מורכבת", מסביר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, "המטרה שלנו היא לשחרר את הציפורים מהר ככל האפשר ותוספת של עוזר מטבע מאפשרת לבצע את כל הפעולות הדרושות במהירות המקסימלית". אבל כמו שקק"ל נהנית מפעילותו של נתן בשנת השירות, כך גם נתן נהנה מהעבודה עם קק"ל: "בחודשיים הראשונים לעבודתו נחשף נתן לכמות ולמגוון של ציפורים שרק מעטים מבני גילו זכו להיחשף אליהן", אומר צ'רקה.
נתן וחבר בעבודה. צילום: ירון צ'רקה

"הכי כיף זה לפגוש ציפור חדשה"

באמת, במסגרת העבודה באגמון זוכה נתן למפגשים נדירים. "הכי כיף זה להיתקל בציפור שאף פעם לא ראיתי", הוא אומר, "בתחילת אוגוסט, למשל, תפסנו קנית בצרה, ציפור בסכנת הכחדה עולמית, תפסנו גם כמה ציפורים עם טבעות מחול – קנית קטנה עם טבעת מגיאורגיה, זמירון עם טבעת מתורכיה וקנית ביצות עם טבעת משוודיה, שהייתה הציפור הכי צפונית שנתפסה בארץ אי פעם". ומה עושים אחרי תפיסה כזו? "יוצרים קשר עם מרכז הטיבוע מחול", אומר נתן, "ומדווחים על האירוע".
 
ומה חושב הבוס שי אגמון? "ההכשרה של חוקר מטבע לוקחת מספר שנים, ונתן, מעבר לעובדה שהוא עוזר למחקר, מתקדם להכשרה שלו בצורה מהירה. הוא עובד רציני, שלומד מהר את העבודה – עקומת הלמידה והצמיחה שלו כחוקר מעולות. הוא גם צלם נהדר שזכה בתחרויות", מפרגן הבוס.
 
וגם באגמון מפרגנים לנתן. ענבר רובין, מנהלת ההדרכה באגמון קק"ל החולה, חושבת ש"זו הזדמנות מדהימה עבור נתן, מאחר שבאגמון קיים עושר ומגוון של מינים לאורך עונות השנה והוא נמצא על אחד מצירי הנדידה הגדולים בעולם. זה מאפשר הן לאנשי המקצוע והן למבקרים באתר מפגש ייחודי עם מאות מינים של ציפורים במקום אחד".

ונתן? הוא נהנה. למרות הנסיעות הקשות, הוא לא היה מוותר על החוויה הזו. "עשיתי את ההחלטה הנכונה", הוא מסכם.
קנית בצרה. מפגש מרגש. צילום: ירון צ'רקה