הרועים החדשים: סמינר מנהיגות בדרום

חניכי הסמינר. "באמת שלא חשבתי שאוכל ליהנות כל כך ושנצא מגובשים כל כך". צילום: רועי מרסיאנו
מאת: רועי מרסיאנו
20.4.2017

80 מי יודע? 80 בני נוער מהדרום שהגיעו למחנה מנהיגות של מעוף בפסח, ויצאו יותר מגובשים, יותר תורמים, יותר מחוברים לטבע, ואיך לא – יותר מנהיגים
לינה מחוץ לבית, הישרדות, בישול קבוצתי בסירי פויקה, עבודה ביער, והשיא – רעיית עדר כבשים – היו זרים לחלוטין עד לפסח האחרון לחלק ניכר מ-80 בני הנוער שהגיעו למחנה המנהיגות "מתחברים לחבל יתיר", שנערך במרכז השדה והיער יתיר. אבל לא עוד – החברה הללו חוו הכול בשלושת ימי הסמינר (5-7.4.2017), והבינו דרך הידיים והרגליים מהי מנהיגות.
 
בני הנוער, תלמידי כיתות ז'-י"א מירוחם, דימונה ואשקלון, התמודדו עם קשיים פיזיים ומנטליים, חוו הישרדות והסוואה בשטח יחד עם חבריהם לקבוצה, נהנו מפעילויות לילה קבוצתיות ומעגלי שיח, מסדנאות מנהיגות ששילבו תרומה סביבתית ביערות קק"ל ומראיית המנהיג ברעיית הצאן, לצד חיבור למורשת העם היהודי לחבל יתיר. טוהר מדימונה מספרת: "החיבור בין הקבוצות, ההיכרות עם האשקלונים, ששיתפו אותנו בסיפור העלייה שלהם, היה מרגש. אני שמחה שיצא לי להכיר אנשים ממקומות אחרים ולהיפתח, ובאמת שלא חשבתי שאוכל ליהנות כל כך ושנצא מגובשים כל כך מהמחנה בשטח".

היום הראשון: למה דווקא יתיר

היום הראשון של המחנה החל במעגל בוקר על רקע הנוף היפהפה של חבל יתיר בהר עמשא, בסימן היכרות ראשונית עם חבל יתיר והבנת החיבור של סמינר המנהיגות למקום. מכאן החלו החניכים לצעוד במסלול על שביל ישראל. "בחרנו ללכת דווקא בשביל ישראל על מנת שנרגיש שאנחנו חלק ממסע גדול שאלפי אנשים צועדים בו בדיוק בימים אלו", משתף רועי מרסיאנו, רכז מעופי דרום.

לקראת אמצע היום הגיעו החניכים לסדנת הישרדות בשטח בחורבת ענים המקראית, ולמדו שם איך משתמשים ביער אך יחד עם זאת שומרים עליו. במהלך הסדנה למדו החניכים כיצד לנצל את משאבי הטבע על מנת להסתתר ולשמור על עצמם, היכן להדליק אש וכיצד עושים זאת בבטחה ובקלות. מכאן המשיכו באופן טבעי למעגל שיח עם מדריכי קק"ל שעסק בשמירת הטבע וניצול משאבים בתבונה.

בחלקו השני של היום הגיעו חניכי הסמינר למרכז שדה ויער יתיר, ולאחר ארוחת הערב המשיכו לפעילות שסגרה את היום: פעילות כוכבים בלב היער עם מדריכי קק"ל, ומעגל תופים בסגנון בדואי שבו למדו הילדים לתופף יחד כקבוצה אחת גדולה.
מתופפים בסגנון בדואי. צילום: רועי מרסיאנו

היום השני: 5 סדנאות ועדר כבשים

גיבוש קבוצתי דרך תרומה סביבתית ליער עמד במרכז מעגל הבוקר של היום השני, שממנו יצאו חניכים לסדנאות ומשימות קבוצתיות שהתפרסו לאורך כל היום וכללו חמש תחנות:
  1. עבודה תורמת ביער יתיר עם יערני קק"ל שכללה גיזום ופינוי גזם.
  2. סדנת ODT ביער עם תחנות ששילבו משימות קבוצתיות.
  3. התחנה שנרשמה כתחנה הכי מגניבה התקיימה במרחב סוסיא, והייתה לא פחות מסדנת רועה כמנהיג, אבל ממש רועה. הקבוצה נדרשה להוביל את עדר הכבשים חזרה אל הבית ולהבין מי המנהיג בעדר, תוך עבודה משותפת בשילוב זרועות על מנת להצליח במשימה. אריאל מדימונה: "בסדנת רועה כמנהיג היה משהו מיוחד שאף פעם לא עשיתי והיה ממש כיף עם העזים בשדות. הרגשתי שאני מצליח להנהיג קבוצה ולהוביל בעצמי".
  4. סיור בסוסיא העתיקה ובמנהרות המילוט, שם למדו החניכים והתחברו למורשת היהודית האזורית של חבל יתיר וסוסיא.
  5. סדנת המאסטר שף עם סירי הפויקה התקיימה לקראת הערב במחנה ביתיר. החניכים חולקו לקבוצות עבודה ובישלו יחד. ההתלהבות הייתה רבה והתחרות הייתה קשה, כי כולם ממש השקיעו והכינו מטעמים, ולכן כל הקבוצות זכו לתשבחות.
חשבתם שהיום נגמר? אז זהו, שלא. החניכים הצביעו ברגליים והגיעו למסיבה הישראלית באמפיתאטרון במרכז השדה, ובזכות החניכים של דימונה, השתתפו כולם במסיבה, שמצדה נמשכה עד השעות המאוחרות של הלילה.
מי המנהיג בעדר? סדנת הרועה כמנהיג. צילום: רועי מרסיאנו

היום השלישי: לא רוצים להיפרד

היום השלישי והאחרון נפתח בניקיון המחנה – עד שזה חזר למצב שבו קיבלו אותו החניכים. לאחר מכן ירדו כולם לאמפיתאטרון יתיר לפעילות "הכול מן הטבע", ששילבה תוכני קיימות ויצירות מן הטבע לחג הפסח למשפחות. לאחר סיום הפעילות נערך מעגל סיכום מיוחד במינו לכל הקבוצות ובו שיתפו החניכים ברגעי שיא שחוו בסמינר ובדבר אחד טוב שהם לוקחים לעצמם להמשך...
 
עמית כהן, רכזת מעוף אשקלון, מספרת: "מחנה הפסח עבור קבוצת הנוער באשקלון היה אבן דרך מרכזית ומשמעותית בפעילות שהם עוברים. לאחר שעברו פעולות אחת לשבוע בנושאים שונים, נהניתי לראות אותם יוצאים לראשונה אל השטח, שלושה ימים שבהם היה להם רק זה את זה. הם כבשו פסגות שלא חשבו שיצליחו לכבוש, הגיעו למקומות שמעולם לא ראו, והתחברו עם חברים חדשים מהמרחב כמו שלא חשבו מעולם שיקרה..."
 
יאיר, מנהל קבוצת חבצלת "אשקלון", מוסיף: "עצם היציאה של החניכים שלי למחנה, והאתגרים שהם נדרשו לעמוד בהם מבחינה אישית וקבוצתית היא בעיניי ההצלחה והמשמעות הגדולות ביותר של המחנה עבור הנוער שלי. המפגש שמחבר בין בני נוער מרחבי הדרום יצר היכרות בין שכבות האוכלוסייה השונות, וזה אחד הדברים החשובים. הם התחברו עד כדי כך שבתום הסמינר הם לא רצו כלל להיפרד. אני רוצה לומר תודה רבה לצוות קק"ל: לרועי, לעמית, לאילנה, בוסתן והמאבטחים שהוסיפו לאווירה הנהדרת בסמינר, פשוט אין דברים כאלה".
מתנות מהטבע לחג הפסח. צילום: רועי מרסיאנו

הסמינר: עוד צעד בדרך להשתלבות והובלה בעתיד

רועי מרסיאנו, רכז מעופי הדרום, מסכם: "אני תמיד שם לנגד עיניי את המטרה שלשמה אנו פועלים, וזה לאפשר ולפתוח עבור בני נוער מיישובי הדרום את המסגרות הבלתי פורמליות שהן אבן דרך משמעותית בעיצוב דמותו של הנוער. למעשה אנו חותרים לכך שכלל קבוצות הנוער שלנו במחנות ישתתפו בעתיד במסגרות תנועות וארגוני הנוער באופן קבוע, ואין ספק שהכלים שמקבלים החניכים במחנה מעוף ולאורך כל השנה בכלל תורמים תרומה משמעותית למוטיבציה של הנערים להשתתף בפעילות.

"ילד שמצליח להיות שלושה ימים מחוץ לבית, ללכת במסלולים לא קלים, להיות שותף עם חבריו לקבוצה למשימות קבוצתיות ולטעום עשייה משמעותית עבור הסביבה, זה ילד שיהיה לו הרבה יותר קל להשתלב ואף להוביל במסגרות עתידיות שבהן יהיה שותף".