מחמישה יוצא אחד: צמחים בסכנת הכחדה

אירוס הארגמן. לא ברור אם יצליח לשרוד. צילום: שני גלייטמן, קק"ל
01 נובמבר 2018
אם תפגשו בשדה אירוס ארגמן, הדס או אזוביון מצוי, כדאי שתסתכלו עליהם טוב טוב, כי יש סיכוי גדול שבקרוב הם ייעלמו מן הנוף. הסיבות, אגב טמונות בנו, אבל גם הדרך להצלתם בידיים שלנו
 
מאת: מערכת אתר חינוך ונוער, חלון ירוק לצעירים
הם מסייעים בוויסות האקלים העולמי, מעניקים לנו מזון, מים ודלק, אנחנו מכינים מהם תרופות, כלים ורהיטים, בזכותם האוויר שאנחנו נושמים טהור יותר, ובגדול התרומה שלהם לחיינו ולקיום שלנו עצומה. צמחים... אולם – לצערנו מתברר שאחד מכל חמישה צמחים בעולם נמצא בסכנת הכחדה, כך לפי סקר, שפורסם על ידי מומחים מהגנים הבוטניים המלכותיים, גני קיו, שבעיר לונדון. אנשי המקצוע מגדירים את הצמחים הללו "צמחים אדומים" וכיום נעשים מאמצים לשמור עליהם והציל אותם מהכחדה.

עושר המינים בישראל

מיקומה המיוחד של ישראל כנקודת מפגש בין שלוש יבשות (אסיה, אפריקה ואירופה) ועל פני השבר הסורי אפריקאי ועצם העובדה שהיא משתרעת על פני שני אזורי אקלים גרמו לכך שקיים בה עושר יחסי של מיני צמחים: כ-2,400 מינים שונים של צמחים נספרו כאן. מתוכם 414 מינים (כ-18%) נחשבים לצמחים בסכנת הכחדה, ומתוך אלה רק 66 מינים מוגנים בחוק. מבין המינים הנתונים בסכנת הכחדה 56 מוגדרים "אנדמיים" – כלומר מינים ייחודיים לאזורנו, שאינם גדלים במקומות נוספים בעולם – מה שמעלה את החשיבות העולמית בשמירה עליהם.
ורק לשם השוואה... בשטחה של אנגליה, הגדול פי שישה מזה של ישראל, נמצאים רק 1,750 מינים של צמחים.

למה זה קורה?

בנייה מסיבית ושינוי שטחים לצורכי חקלאות הם הסיבה המרכזית להרס בתי הגידול הטבעיים של הצמחים, וכתוצאה מכך לפגיעה משמעותית בצמחייה. בנוסף לכך מינים פולשים, דוגמת השיטה הכחלחלה, מאיימים על המשך קיומם של צמחים שונים מכיוון שהם משתלטים על שטחיהם ועל המשאבים שלהם עד להכחדתם. גם שינויי אקלים עלולים לפגוע באופן אנוש במינים מסוימים של צמחים, כגון גידולי פולי הקפה בעולם. לכך מתווספים גם סחר בצמחים נדירים, למשל בזני סחלבים שונים, קטיף מסיבי, זיהום מקורות מים, כריתה מוגזמת ועוד.

זהירות! ישראלים בסכנת הכחדה

כאמור, כחמישית הצמחים בישראל נמצאים ברשימת הצמחים האדומים המקומית. אחד הבולטים שבהם הוא אירוס הארגמן – מהיפים והמיוחדים שבצמחי ארצנו – שנמצא בסכנת הכחדה חמורה ולא ברור אם ישרוד, מכיוון שהוא צומח בקרקעות חול חמרה וחמרה במישור החוף, שהן יעד מועדף לפיתוח ובנייה, המצמצמים את שטחי הפריחה שלו במהירות. לצערנו, אירוס הארגמן אינו לבד – כל אירוסי ההיכל נמצאים בסכנת הכחדה, ובהם המינים אירוס הגלבוע, אירוס הגולן, אירוס נצרתי, אירוס שחום, ואירוס הדור, שכולם שוכנים ביערות קק"ל.
על ההדס המצוי אפשר לומר שהוא פשוט מת מצריכת יתר... וכך פילס את דרכו אל רשימת האדומים בישראל. זהו צמח בר נדיר בארץ והנציג היחידי של משפחת ההדסיים בישראל. העובדה שהוא נמנה עם ארבעת המינים הופכת אותו למבוקש מאוד בחג הסוכות, וככל הנראה גם גרמה להתמעטותו המשמעותית בטבע.
וקבלו גם את ה"לוונדר" המקומי שלנו – האזוביון הדגול – צמח נוסף שאוכלוסייתו בארץ הולכת ומתמעטת (בעולם, אגב, לא) וכבר "זכה" להיכנס לרשימת הצמחים בסכנת הכחדה. הסיבה: הפיתוח המואץ באזור הגידול המועדף עליו, מישור החוף, המצמצם את השטחים הטבעיים שלו.
אזוביון דגול. הפיתוח המואץ מצמצם את בית הגידול שלו. צילום: שני גלייטמן, קק"ל

אז מה עושים? מגנים

כדי להגן על צמחי ארצנו נערכות היום פעולות שונות על ידי גורמים שונים:
  • ניסיונות שימור בבתי הגידול הטבעיים של הצמחים.
  • קידום חקיקה שמטרתה להכריז על צמחים שנמצאים בסכנת הכחדה כעל ערכי טבע מוגנים.
  • איתור צמחים שנמצאים בסכנת הכחדה וניטורם.
  • שיקום בתי גידול וניסיון להשיב אליהם צמחים שנמצאים בסכנה ולאושש אותם.
  • קיום מחקר גנטי בנושא שימור.
  • איסוף זרעים לצורך שימורם בבנק הגנים הלאומי במכון וולקני.
  • הקמת גני מקלט לצמחים בסכנה במקומות שונים ברחבי הארץ, והצגתם לציבור.

וגם אתם, כאוהבי טבע אמיתיים, עזרו לנו לשמור על הצמחים שכל כך חשובים לנו וחיוניים לקיומנו.

אירוס הגלבוע. כל המשפחה בסכנה. צילום: שני גלייטמן, קק"ל