צמחים בסכנת הכחדה

04 יוני 2018

לא מעט מילים נכתבו על המגוון הרחב של בעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה, אך מה לגבי הצמחים? אחד מכל חמישה מינים בעולם הוא בסכנת הכחדה. מהן הסיבות לכך, ומה עושים בארץ ובעולם כדי לשמר את זני צמחים המאוימים ביותר?

אם נעצור לרגע ונביט סביב, נראה מגוון העצום של צמחים ומוצרים המבוססים על צמחים. הצמחים על עליהם הירוקים והרעננים ופריחתם הצבעונית הם למעשה הבסיס לקיום על פני כדור הארץ: הם מסייעים בוויסות האקלים העולמי, מטהרים את האוויר שאנחנו נושמים, מספקים לנו מזון, מים ודלק ותרופות וצובעים את העולם שלנו בצבעים בוהקים.
על פי דוח שפרסמו מומחים מהגנים הבוטניים המלכותיים קיו שבלונדון עולה כי אחד מכל חמישה מיני צמחים בעולם הוא בסכנת הכחדה. למדע ידוע כיום על קיומם של 390,000 מיני צמחים, שכ-30,000 מהם עושים בני האדם שימוש. אלא שיותר מ-5,000 מיני צמחים המוגדרים כמינים פולשים מסבים נזקים כבדים למערכות האקולוגיות. הגורם המשמעותי ביותר להכחדת הצמחייה הוא הרס של בתי הגידול לצורכי חקלאות ובנייה. גורם נוסף הוא שינויי האקלים, הפוגעים פגיעה אנושה בגידולים שונים, ובהם למשל הקפה. סכנה נוספת המאיימת על הצמחים בעולם היא הסחר בצמחים, ובכללם צמחים נדירים כמו למשל זנים מסוימים של סחלבים. עוד השלכה שלילית של הסחר בצמחים היא תפוצת מזיקים, כמו למשל חדקונית הדקל, המאיימת לכלות מטעים שלמים של דקלים ברחבי העולם.
עם זאת עולה מהדוח כי כ-2,000 המינים החדשים של צמחים המתגלים מדי שנה מעלים את התקווה למציאת מקורות מזון חדשים ועמידים יותר בפני הסכנות, האתגרים ושינויי האקלים. למעשה יש אזורים שלמים בעולם שהצמחייה בהם עדיין לא מופתה, ויש מינים וזנים רבים שטרם נודעו. התקווה היא כי גילוי מיני צמחים חדשים יגדיל גם את המגוון הגנטי וימשיך לסייע בחיזוק מיני הצמחים השונים ואף בפיתוח מקורות מזון חדשים. כך נוכל להסתייע בצומח כדי להתמודד עם הצורך הגובר באספקת מזון לאוכלוסיית העולם הגדלה, לפתח זנים עמידים יותר בפני מחלות צמחים ותנאי מזג אוויר קשים ואף לפתח תרופות חדשות.
אחד הפרויקטים המעניינים לשימור צמחים בסכנת הכחדה מתמקד בשימור עצי המגנוליה גרנדיס בווייטנאם. המגנוליה גרנדיס, עץ בעל פרחים ורודים וגדולים ועלים בשרניים, הוא בסכנת הכחדה – בעבר דווח כי נותרו רק כ-120 עצי מגנוליה גרנדיס בוגרים בעולם. בשנים האחרונות החלו מומחים בשיתוף עם קהילות משלושה כפרים בווייטנאם לנטר את העצים הנותרים ולזרוע את זרעיהם. בזכות פרויקט השיקום הקהילתי נזרעו וניטעו כ-1,000 עצי מגנוליה גרנדיס חדשים בשנים 2016-2015, ואיתם נזרעו גם זרעים של תקווה.
ומה בארץ? על אף שטחה הקטן של ישראל הצמחייה בה עשירה ומגוונת במיוחד וכוללת כ- 2,288 מיני צמחים. כדי להבין עד כמה המגוון הוא עשיר אפשר להשוות את ישראל לאנגליה. בקילומטר רבוע אחד באזור ירושלים נספרו כ- 1,005 מיני צמחים, בעוד שבאנגליה כולה, ששטחה גדול פי שישה לערך משטח ישראל, יש כ-1,750 מיני צמחים לקמ"ר. הסיבה למגוון העשיר הוא מיקומה של ישראל על פני שני אזורי אקלים ובנקודת החיבור בין שלוש יבשות ועל פני השבר הסורי-אפריקאי. גם בארץ מאיימות על הצומח מקצת הסכנות העולמיות, הרס בתי הגידול הטבעיים, מינים פולשים המשתלטים על מקורות המחיה של המינים המקומיים, זיהום וקטיף.
מתוך 2,288 המינים הידועים של צמחי הבר בישראל 414 מינים נחשבים לצמחים בסכנת הכחדה. מתוכם 56 הם אנדמיים, כלומר ייחודיים לאזורנו, ורק 66 מוגנים על פי חוק. כיום מתבצעות מגוון פעולות לשימור הצמחים הנדירים והאנדמיים: שימור בבתי הגידול הטבעיים שלהם, קידום חקיקה והכרזה על צמחים בסכנת הכחדה כערכי טבע מוגנים, איתור וניטור של צמחים בסכנת הכחדה, שיקום בתי הגידול, מחקר גנטי התומך בשימור ובאיסוף זרעים ושימורם בבנק הגנים הלאומי במכון וולקני. כמו כן הוקמו כמה גני מקלט ברחבי הארץ שמטרתם לשמר את המינים הנדירים הגדלים באזור, לשמש מקור לזרעים ולשתילים ולהציג אותם לציבור כדי לקדם מודעות לשימורם.
נראה שאף על פי שעולם הצומח הוא הבסיס לכל צורות החיים על פני כדור הארץ, אנחנו נוטים להתייחס אליו כאל מובן מאליו. נותר לקוות כי בין מאמצי שימור חיות הבר לא יישכחו גם הצמחים וכי נמשיך במאמצי שימור מגוון המינים למען הדורות הבאים.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 04/06/2018

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

פוסטים דומים