בצרונית הצבי
בשנת 1929 פרצו ברחבי הארץ אירועי דמים, הידועים כמאורעות תרפ"ט. קריית ענבים מצא את עצמו מוקף יישובים עוינים. כדי לקדם את פני הרעה בנה ארגון ההגנה מערך של עמדות שמירה מבוצרות שכונו בצרוניות.
העמדה הראשונה נבנתה על רכס הסנטוריום, במקום שמלון מעלה החמישה נמצא בו בימינו. במהלך השנים, עם התגברות אירועי הדמים, נבנו עמדות הגנה נוספות. עמדת הבטון הזו נבנתה בשנות ה40. היא בנויה שלוש קומות ובהן עמדות תצפית וירי.
כחצי קילומטר מצפון לכאן, במעלה ההר, נמצאת עמדת הסנטוריום 2. בעמדה ההיא נהרג בסוף מאי 1948 ישראל (זוסיה) שפירא, חבר קריית ענבים. בשנות ה-70 הציבה משפחתו בראש העמדה ההיא פסל צבי המכונה "הצבי ישראל". הפסל התיישן ועבר לאחר שיפוץ לעמדה שלפנינו. במקום הפסל הישן הוצב בשנת 2010 בעמדת הסנטוריום 2 פסל "צבי ישראל" חדש.
בית הקברות הצבאי קרית ענבים
ליד בית הקברות של הקיבוץ החלו לקבור בינואר 1948 את אנשי הפלמ"ח שנפלו בקרבות על הדרך לירושלים. במשך 10 חודשים נקברו כאן 138 לוחמים, מרביתם מחטיבת "הראל" ומיעוטם מחטיבת "עציוני", שהגנה על העיר ירושלים. במשך הזמן נוספו עוד 15 קברים של חללי צה"ל לדורותיהם. בית העלמין המרגש מטופח ויש בו חלקות דשא, פרחים ועצים גבוהי קומה. חלק מן החללים שנקברו כאן הועברו מאוחר יותר לקבורה בבתי עלמין אחרים, על פי בקשות משפחותיהם.
בקעת עמיר
ספסל בודד ואינטימי מוצב מעל עמק רחב ויפהפה, מעובד כולו כרמים של גפן ליין. מסביבו – ההרים של יער החמישה שנטעה קק"ל. העמק היפה עובד עד מלחמת העצמאות על ידי תושבי הכפר הערבי בית נקובה. לאחר המלחמה גידלו בו חברי קריית ענבים מטעי נשירים כגון דובדבנים, אפרסקים ושזיפים. בראשית שנות האלפיים החליפו כרמי גפן את המטעים הוותיקים. חברי קריית ענבים קוראים לעמק "בקעת עמיר", לזכרו של עמיר גור אריה, בנם של אהרון ורינה, שמת בעודו תינוק בשנת 1952.
"המזבח"
הנוף נפלא ובמת האבן מזמינה את המטיילים לשבת ולצפות בקריית ענבים שלמרגלותיה, באבו גוש, מלון מעלה החמישה ואף בכמה מבתי הר אדר. אנשי קריית ענבים הם שהעניקו לבמת האבן את הכינוי "המזבח". בשנות ה-30 העניק המקום השראה לכתיבת סיפור אגדה על הענק דיבן, שהמזבח היה שולחנו...
הסילו והבונקרים
סילו הוא בדרך כלל מבנה דמוי מגדל, המשמש לאחסון חומרים בתפזורת, בעיקר גרעיני דגנים אך גם חומרים כגון מלט ופחם. הסילו הענק של קריית ענבים נבנה בשנות ה-50, כפי שמעיד השלט המוצמד אל קירו והוא נבנה כולו בעבודת ידיים של חברי הקיבוץ.
מהסילו יורדים בדרך הסלולה כמה צעדים ופונים שמאלה בדרך עפר. השביל עובר לצד בונקרים ששימשו בשנות ה-50 של המאה ה-20 לאחסון תחמושת. קו שביתת הנשק עם ירדן עבר באותם ימים כחצי קילומטר בלבד מכאן. מדינת ישראל הצעירה חששה מחדירה של כוחות אויב לקיבוץ וכנגד האיום האפשרי בנה צה"ל קו הגנה של עמדות, תעלות קשר ובונקרים.