שמורת פורה
השמורה, ששטחה מעט פחות מ-300 דונם, משתרעת על שתי גבעות נמוכות. זהו אי של טבע בין שדות מעובדים. בפברואר לובשת הגבעה שמלת כלניות, מנוקדת בשלל צמחים פורחים אחרים, אך גם בחודש מארס אפשר ליהנות כאן מפריחה של צמחים המאפיינים את ספר המדבר כגון שמשון הדור הפורח בוורוד נפלא ולשון-פר סמורה – צמח בעל גבעולים המתנשאים עד לגובה של מטר ומצמיחים פרחים בצבע קרם עד כחול עמוק.
אי אפשר להתעלם משני צמחים צהובי פרחים היוצרים מעין שיחים בגובה של כחצי מטר: קדד גדול-פרי פורח בצהוב כהה וקדד פיינברון בצהוב בהיר-קרם. שימו לב לצמח הנדיר וינקה עשבונית, שפרחיה הכחולים הם בעלי חמישה עלי כותרת. בולטים מאוד גם עמודי הפריחה של עירית גדולה. צאן ובקר אינם אוכלים את העירית, ונוכחותה הרבה מעידה שבשמורה מתנהלת רעייה.
דרך נוף נחל שקמה
דרך נוף נחל שקמה מתחילה ליד שמורת פורה, באזור שבו גבעות שפלת יהודה משתפלות מערבה לעבר בתרונות רוחמה ומישור החוף. אפשר להגיע בדרך עד חוף זיקים. הדרך סלולה בחלקה או כבושה במצע מהודק ומשולטת בשלטי הכוונה. יצירתה היא פרי שיתוף פעולה של גופים רבים ובהם קרן קימת לישראל, חברת מקורות, רשות הטבע והגנים, משרד החקלאות, משרד התיירות וגופים נוספים. את הקמתה מימנו רשות ניקוז שקמה בשור, המשרד להגנת הסביבה והקרן לשמירה על שטחים פתוחים.
כדאי לדעת: מצב הדרך, באחריות רשות ניקוז שקמה-בשור, עשוי להשתנות מעת לעת.
נחל שקמה
נחל שקמה מתחיל את דרכו בגבעות הדרומיות של שפלת יהודה, ליד קיבוץ להב, ונשפך לים במישור החוף הדרומי, ליד קיבוץ זיקים. הנחל אכזב, למעט נביעות קטנות בערוץ הנחל ליד תל נגילה וליד תל חסי (בנחל אדוריים, יובל של נחל שקמה). במפות ישנות אף נזכר מעיין נוסף בערוץ נחל סד, קניון יפה שנמצא מעט ממערב לתל נגילה. שם הנחל נגזר מעצי השקמה הרבים הצומחים בקטע הנחל העובר במישור החוף.
נחל שקמה עובר דרך מגוון רחב של יחידות נוף ובהן סוגים שונים של מסלע, נביעות מים ואתרים ארכיאולוגיים. שטחים נרחבים בכתפי הנחל מעובדים ואחרים מוקדשים לשמורות טבע, ליערות נטע אדם ולמרעה.
חשיבותו של הנחל נובעת מהיותו "מסדרון אקולוגי" רציף – שדרה לשטחים הפתוחים שמסביב המשמשים בסיס לעולם עשיר של חי וצומח. זהו מקום מפגש מרתק של עולם הטבע ונופי התרבות המאפיינים את ספר המדבר עם אלה של החבל הים-תיכוני.