ההר העגול

יער אלונה

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 200 מ'
  • מרכז
  • כחצי שעה
ההר העגול. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

בפסגת ההר העגול הנמצא ביער אלונה, ממזרח למושב עמיקם, נמצא אתר הנצחה מרשים לזכרו של הצנחן ראובן גלקין ולוחמי גדוד 890 של חטיבת הצנחנים במלחמת יום הכיפורים. מסביב לאנדרטה הציבה קק"ל שולחנות פיקניק ופינה קבוצתית להתייחדות. האתר נגיש לאנשים עם מוגבלות

הוראות הגעה

נכנסים מכיוון אביאל (כביש 6533) למושב עמיקם ומגיעים למעגל התנועה הראשון ביישוב. במעגל התנועה נוסעים ימינה ברחוב הרקפת (עדיין כביש 6533) ואחרי כ-700 מ' פונים שמאלה ומגיעים לרחוב הכלנית. פונים ימינה ברחוב הכלנית, נוסעים ימינה כ-300 מ' ופונים שוב ימינה לכניסה להר העגול. הדרך עבירה למכוניות פרטיות אך עלולות להיות בה מהמורות ויש לנסוע בזהירות.

סיפור דרך

אורך המסלול: 200 מ'.

משך הטיול:
כחצי שעה באנדרטה ובילוי עצמי בחניון.
הנסיעה בהר העגול היא בדרך חד סיטרית. בכניסה להר פונים ימינה לעבר שלט מבואה של קק"ל. הדרך כבושה היטב ומגיעה לאחר כ-400 מ' לרחבת החניה של האנדרטה. לאחר הביקור במקום ממשיכים בדרך, הסובבת את ההר מצפון ומגיעה שוב לכניסה לאחר כ-300 מ'.

אבני דרך במסלול

הפרח החסר – זהו שמו של פסל המתכת שניצב בראש ההר. הפסל הוא עיגול מתכת ענק שבתוכו חלל בצורת פרח. הפסל, שנמצא בפסגת ההר, הוא מעשה ידיו של אורי סגל גלקין, אחיו של ראובן. בחנוכה של שנת 1975 חודשה בהר העגול מסורת רבת שנים של מושב עמיקם.

סלעי הנצחה –
ברחבה שמקיפה את פרח הברזל מוצבים סלעים הנושאים את שמות החללים של גדוד 890 ותיאור קצר של הקרבות שבהם השתתפו.

תצפית - מראש ההר יש מבט אל מרחבי פארק אלונה ורמת מנשה, הכרמל, ואדי ערה ומישור חוף הכרמל.

לקריאה נוספת והעשרה

גלגולו של מקום – ההר העגול זכה לשמו בשל צורתו הכדורית. קק"ל, בעזרת אנשי המושב, נטעה בשנות ה-70 בהר עצי יער, שהתווספו לעצי אלון התבור – שריד מיערות רמת מנשה. בחורף ובאביב מתכסה ההר בפריחת כלניות, רקפות ושלל מינים אחרים.

ראובן גלקין (1954-1973), בן מושב עמיקם, היה לוחם בפלוגה ג' של חטיבת הצנחנים. הוא נהרג במלחמת יום הכיפורים, בקרב הקשה שנערך ב"חווה הסינית". בתום המלחמה קיבל אביו, זאב גלקין, אישור לטפח את המקום לזכרו.

בשנת 2010 בנה אורי סגל-גלקין, אחיו של ראובן, פסל מתכת ענק ובתוכו חרט חלל בצורת פרח. בשנת 2017 הניחו בראש ההר חבריו לנשק של ראובן אבנים לזכרם של הנופלים מפלוגה ג' במלחמת יום כיפור. כל פלוגה מגדוד 890 הנציחה את נופליה.

בשנת 2019 הוכר האתר הוכר על ידי קק"ל ומשרד הביטחון כאתר הנצחה של גדוד 890. משרד האדריכלים שריג וקסמן, בשיתוף מחלקת התכנון של קק"ל, יצרו אתר הנצחה מרשים ומכובד. בית הספר היסודי "אלונה" עורך במקום את הטכס לחללי מערכות ישראל של המועצה האזורית אלונה.

קרב החווה הסינית -
קרב החווה הסינית הוא כינוי לרצף של קרבות בין כוחות שריוו וחי"ר של צה"ל לכוחות משוריינים של הצבא המצרי. הקרב התרחש במערב סיני, ליד חווה חקלאית מצרית שנבנתה בעזרת מומחים יפנים, שהשאירו כתובות ביפנית על המבנים. חיילי צה"ל שהגיעו למקום במלחמת ששת הימים סברו שהכתובות נכתבו בסינית ומאז נקרא המקום "החווה הסינית".

הקרב התחולל בין ה-15 ל-18 באוקטובר 1973, הימים ה-9 עד ה-12 של מלחמת יום הכיפורים. צה"ל ביקש להשתלט על הצירים "טרטור", "עכביש" ו"לכסיקון" והצמתים שביניהם, כדי ליצור מסדרון שדרכו אפשר יהיה להעביר את גשר הגלילים ולצלוח את התעלה. בקרב הקשה ספג צה"ל נפגעים רבים ורק ביום הלחימה הרביעי הצליח ליצור את המסדרון.

גדוד 890 בקרב החווה הסינית –
משימת הגדוד הייתה לטהר את השטח שמשני צדי ציר טרטור מחוליות של ציידי טנקים מצרים. זה היה שטח נרחב, מבלי שהלוחמים ידעו היכן נמצא האויב. לפיכך, הכוח נע בפריסה רחבה.
הכוח צעד בליל ירח שקט, כמעט פסטורלי. לאחר כשעתיים וחצי נפתחה לעברו אש דלילה, שהלכה והתעצמה. מול הגדוד ניצב כוח מצרי עצום, שירה מכל הכיוונים במקלעים, תותחי נ"מ שירו בכינון ישיר, טנקים, מרגמות וטילים והנפגעים מקרב הגדוד היו רבים. במהלך הלחימה הגיעו חיילי פלוגות חרמ"ש שפינו נפגעים בנגמ"שים תוך סיכון עצום.

המצב הלך והחמיר מרגע לרגע. פצצות תאורה שהאירו את השטח חשפו את הלוחמים בשטח מישורי פתוח לכוח חטיבתי מחופר היטב בשורת גבעות שחלשה על השטח.

הלחימה נמשכה שעות והשחר עמד להפציע, דבר שעמד להחמיר עוד את המצב. לפנות בוקר נשלח לעזרה גדוד טנקים 100, גדוד מאולתר שנוצר "תוך כדי תנועה" במהלך המלחמה.

נוסף על הכול, הצנחנים סבלו ממחסור בתחמושת והחלו להשתמש בתחמושת של הנפגעים. למזלם של הצנחנים, המצרים הסתפקו בירי ולא הסתערו.

קרב החווה הסינית נמשך 17 שעות וגבה 43 הרוגים ויותר ממאה פצועים. הגדוד החזיק מעמד על אף הכוח העדיף שעמד מולו ועל אף האבדות שספג. הקרב הסיח את תשומת לב המצרים וסייע לצה"ל לפרוץ את מסדרון הצליחה המיוחל ולהביא את המהפך בחזית המצרית.

קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק
פורסם בתאריך: 15.01.2023

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות