מחניון מח"ל למשלט 21

  • בינונית
  • אביב חורף סתיו
  • 5 ק"מ
  • מרכז הרי ירושלים
  • 3-4 שעות
  • עומס קל
גבוה מעל שער הגיא. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

הזדמנות להתרשם מאנדרטת מח"ל, לעלות בשביל ישראל לתצפית מרהיבה על שער הגיא ולשוב לנקודת המוצא בחלק העילי של דרך בורמה. באביב – פריחה ססגונית.

הוראות הגעה

נקודת מוצא וסיום: חניון מח"ל.

החניון נמצא כקילומטר מדרום למחלף שער הגיא. הבאים מכיוון בית שמש פונים ימינה היישר לחניון. הבאים מכיוון שער הגיא פונים ימינה על פי השילוט המכוון לאנדרטת מח"ל ולחאן שער הגיא. לאחר הפנייה עוברים מתחת לכביש 38 ואחר כך פונים שמאלה לחניון (ווייז: חניון מח"ל).

סיפור דרך

אורך המסלול: כ-5 ק"מ.
הפרש גובה: כ-235 מ'. השביל תלול למדי אך ברור ואינו מסובך.
משך הטיול: 4-3 שעות. מתאים למטיבי לכת עם ילדים מגיל 10.

מאנדרטת מח"ל צועדים בשביל הסלול בעקבות סימון שביל ישראל וסימון שבילים ירוק. לפני קצה החניון פונים שמאלה ומיד ימינה לעבר מחסום רכב ממתכת ועולים בדרך עפר ביער קק"ל, מעורב בעצי חורש. ל

אחר 2.0 ק"מ, בעיקול השביל שמאלה, יורד ימינה שביל מסומן כחול (בשביל זה נרד לאחר התצפית). השביל עולה במדרון עשוי משטחי סלע לרחבה הגדולה של משלט 21 ובה מחסום ארוך לרכב ושילוט הסבר. עולים מעט במקביל למחסום ויורדים שמאלה למדרגה נמוכה יותר, שם יש עץ זית וספסל עץ – נקודת תצפית מרהיבה על שער הגיא.

שבים לשביל "הכחול" ויורדים בו לערוץ של נחל דרך בורמה. עוד מעלה קטן לפנינו, המסתיים בגרם מדרגות עץ שפוגשות את "דרך הג'יפים" המפורסמת מימי מלחמת העצמאות. הדרך רחבה ויורדים בה בנינוחות כ-1.2 ק"מ לאנדרטת מח"ל.

אבני דרך במסלול

אנדרטת מח"ל

האנדרטה מנציחה את החללים מקרב מתנדבי חוץ לארץ (מח"ל), אנשים שבאו לארץ בימי מלחמת העצמאות כדי לסייע לארגון ההגנה ואחר כך לצה"ל.

המח"לניקים מנו יותר מ־3,000 איש, רובם יהודים מארצות המערב. כ־900 מהם באו מארצות הברית, כ-650 מדרום אפריקה, יותר מ-100 באו מסקנדינביה והשאר ממדינות רבות אחרות. חלק מהמתנדבים צברו ניסיון קרבי במלחמת העולם השנייה והגיעו לתפקידים בכירים. רוב אנשי מח"ל שבו בתום המלחמה לבתיהם, וכ-500 מהם בחרו לחיות בישראל.

האנדרטה, יצירתו של אדריכל הנוף יורם שחם, נחנכה בשנת 1993. היא עשויה רחבה מרופדת חצץ שממנה מגיחות שלוש אותיות גדולות עשויות בטון – אות מ' קטנה, ח' גדולה יותר ו-ל' הגדולה ביותר. בקיר שמעבר לאנדרטה רשומים בעברית ובאנגלית שמותיהם של 123 חללי מח"ל וגח"ל (גיוס חוץ לארץ). מעליהם כתובים דברי הערכה של דוד בן גוריון - "התרומה הגדולה ביותר שיהדות התפוצות תרמה לישראל הייתה אנשי המח"ל"; ושל יצחק רבין - "הם באו כשהיינו זקוקים להם ביותר".

לצד שלטי הסבר על מח"ל נמצא שלט המנציח את סטנלי מדיקס, מתנדב מקניה, שפיקד בימי מלחמת העצמאות על מחלקה בחטיבה 7 שלחמה בגליל. היה זה סטנלי שביקש להקים לצד דרך בורמה אנדרטה למתנדבי מח"ל וזכה לראות את חלומו מתגשם.

חניון מח"ל

ליד האנדרטה הכשירה קק"ל שולחנות פיקניק ובהם שולחנות נגישים. שביל סלול, נגיש לעגלות, יוצא מהחלק המזרחי של החניון לאנדרטה ולשולחנות הפיקניק. לרשות המבקרים עומדת גם ברזייה. חניון מח"ל משמש חניון למטיילי יום וחניון לילה.

משטחי סלע וטרשים גדולים

במשך שנים שימש התוואי המאתגר זירה לנהגים שבחנו את כישורי הנהיגה שלהם ואת עבירותם של הג'יפים שברשותם. הם הפריעו למטיילים והותירו סימני צמיגים ולעיתים אף חלקים מכלי הרכב שלהם. לא עוד. ביולי 2020 הציבו רשות הטבע והגנים וקק"ל מחסומים ועתה השביל משמש בלעדית את הולכי הרגל.

משלט 21

משלט 21 נמצא באחת מפסגות שלוחת שיירות, ברום של כ-540 מ' מעל פני הים. רחבה גדולה, שלט הסבר על המשלט ומחסום גדול למניעת כניסה של כלי רכב מקדמים את פני המטיילים. הרכס חלש על הדרך לירושלים, שכביש 1 עובר בה היום.

המשלט נתפס בליל ה-9 במאי, בשלב הראשון של מבצע מכבי, שנועד לאבטח את הכביש לירושלים ולאפשר מעבר שיירת אספקה לעיר הנצורה. כוח פלמ"ח שישב במשלט סייע לכיבוש המשלטים שמצפון לכביש, ולהדיפת מתקפות הנגד שנערכו על משלטים אחרים במהלך הקרבות עם צבא ההצלה. המשלט ספג אש ארטילרית וב-13 במאי הדפו מגיניו מתקפת אויב.

מהרחבה נראים דרך הג'יפים העולה לבית מאיר. יש להניח שמכאן צפו אנשי הפלמ"ח בעצי האורן הבולטים של שמורת המסרק. כיום לא נותר מהם כמעט זכר, ורק אנטנות גבוהות מסמנות את המקום.

נקודת התצפית

אנחנו לא מכירים מטיילים שמבלים כאן פחות מחצי שעה. פשוט לשבת בצל עץ הזית, או על הספסל, ולהתבונן בנוף המרהיב של שער הגיא ואלפי המכוניות החולפות בו. מעבר לו נראות הגבעות של לטרון, העיר מודיעין ומישור החוף עם מגדלי תל אביב באופק.

דרך הג'יפים

החזרה לנקודת המוצא נעשית בדרך הרחבה, שנודעה בימי מלחמת העצמאות בשם דרך הג'יפים. קטע דרך זה, בין אנדרטת מח"ל לאזור בית מאיר, היה התלול ביותר בדרך בורמה ורק ג'יפים יכלו לעבור בו. גם בימינו אין זה מומלץ לרכב פרטי לעלות בדרך. מפעם לפעם חולפת בדרך מכונית, אך מטיילים יכולים לצעוד בשולי הדרך הרחבה בבטחה.

לקריאה נוספת והעשרה

אנדרטה לזכר נוטרי השיירה להר-טוב

בחניון מח"ל נמצאת מצבה לזכרם של אלדד קישוני, שמואל תשבי-שוורץ ודב שיינבלום, שנפלו ב-26 בדצמבר 1947 כאשר ליוו שיירת אספקה למושבה הר-טוב. המצבה הובאה לחניון למשמרת מכביש 38 בעת שנעשו עבודות להרחבת הכביש.

המושבה הר-טוב, ליד בית שמש של ימינו, נוסדה ב-1895 על-ידי עולים מבולגריה. המושבה נקראה על שם הכפר הערבי הסמוך ערטוף. במאורעות 1929 ננטשה המושבה ונהרסה. ב-1947 עלו על הקרקע 100 איש, וזמן קצר לפני פרוץ מלחמת העצמאות החלו להקים במקום את בית החרושת למלט "שמשון". עבודות הבנייה נפסקו עם פרוץ מלחמת העצמאות.

בימי המלחמה היה הר-טוב יישוב חשוב בדרך מהשפלה לירושלים וממנו יצאה שיירת הל"ה בדרכה לגוש ציון. כבר מתחילת המלחמה צרו הערבים על המושבה ותקפו את השיירות שיצאו מירושלים בכל שלושה שבועות כדי להביא אספקה ליושביו. נוטרים ולוחמים ליוו את השיירות, שסבלו מפגיעה בנפש ברכוש.

מגיני הר-טוב הדפו תמיד את התקפות הערבים, אך היה ברור שהנקודה המבודדת תיפול בסופו של דבר פונתה המושבה במאי 1948 ולא נושבה עוד.

קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק
פורסם בתאריך: 16.11.2022

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת גוגל