נתחיל את הטיול שלנו בתל שמרון. זהו החוטם של הרי נצרת, המזדקר מעל עמק יזרעאל. מרחבת החניה הגדולה שלמרגלות תל שמרון, המשרתת את באי בית הקברות של נהלל, עולה שביל תלול אך קצר אל אל ראש התל.
שמרון הייתה עיר חשובה עוד בתקופה הכנענית. מכתב ממלך שמרון שנכתב במאה ה-14 לפני הספירה התגלה בארכיון המצרי החשוב של תל אל-עמארנה, בירתו של המלך המצרי אח'נתון (1364–1347 לפני הספירה). המלך ניסה להתחמק מתשלום מיסים בטענה שאבותיו לא היו חייבים לעשות כן.
השם "שמרון" נזכר במקרא שלוש פעמים. מלך שמרון הכנעני הצטרף ליוזמתו של יבין מלך חצור ויצא למלחמה יחד עם מלכי כנען האחרים נגד יהושע בן נון (יהושע יא, א). יהושע ניצח ושמרון עברה לנחלת שבט זבולון. פסגתו של תל שמרון היא רק האקרופוליס (העיר העליונה) של היישובים הקדומים, שרוב שטחם השתרע ממערב לפסגה.
החוקרים טוענים ששמו האמיתי של היישוב שהתקיים כאן היה שמעון. אכן, העיירה ששכנה כאן בתקופות המשנה והתלמוד נקראה סימוניה, שם שנגזר משמעון. סופר המקרא, מטעמיו שלו, כינה את המקום שמרון ובשם זה ידוע המקום גם כיום. בשנת 1867 התיישבו טמפלרים מגרמניה בתל שמרון, אך נטשו את המקום לאחר זמן קצר, בשל מחלת המלריה. בשנת 1921 התיישבו ממזרח לתל ראשוני נהלל, עד שעברו למקום הקבע שלהם. במבנה הבטון הקטן שבראש התל, שנבנה בשנת 1935, ישבה "קבוצת שמרון" – דור שני למייסדי נהלל. בשנת 1938 עלתה הקבוצה מכאן לחניתה, שנוסדה במסגרת יישובי "חומה ומגדל" על אדמת קק"ל.
כדי ליהנות מהנוף באמת צריך לנוע קצת במרחבי התל, לנקודות תצפית חשופות. הנוף מגלה את המרחבים של עמק יזרעאל באזור נהלל, קמצוץ מהרי נצרת, והעיירה מגדל העמק, גבעות טבעון והכרמל.