דרך הפסלים ביער צרעה (יער הנשיא)

לאורכה של הדרך מוצבים פסלים סביבתיים ואתרים מרתקים

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 6 ק"מ
  • מרכז שפלת יהודה
  • 3-5 שעות
  • עומס קל
דרך הפסלים ביער צרעה. צילום: אבי חיון, ארכיון הצילומים, קק"ל
  • סוג המסלול

דרך הפסלים ביער צרעה זכתה לאחרונה למתיחת פנים בזכות תרומה נדיבה של ידידי קק"ל בגרמניה. קק"ל שיפרה את העבירות בדרך ופתחה אותה מחדש לציבור לאחר כמה חודשים של עבודות. הדרך מתאימה עתה לכלי רכב פרטיים לכל אורכה ואתם מוזמנים.

איך מגיעים?

ליער צרעה אפשר להיכנס ברכב פרטי בשלוש דרכים:

  1. מכביש 44, כשני ק"מ מצומת שמשון, בקצה הצפוני של דרך הפסלים (סימון ירוק).
  2. מהכביש המוליך לקיבוץ צרעה ולמנזר דיר רפאת (כביש 3835), בקצה הדרומי של דרך הפסלים (סימון ירוק).
  3. דרך קצרה יוצאת ממושב תרום ופוגשת את דרך הפסלים ליד מצפה צרעה (כניסה מכביש מס' 44, לא בשבת ובחג).

הערה: הדרך פתוחה לכל אורכה למכוניות פרטיות. הקטע שבין תל צרעה לכביש 3835 סגור לאוטובוסים.

כמה מילים על יער צרעה

יער צרעה משתרע על פני כ-11 אלף דונם, בגבעות שפלת יהודה, מצפון לבית שמש. בגבולו הצפוני עובר כביש 44, שנסלל בערוצו של נחל הראל. במזרח גובל ביער עמק התלם – קו המגע המפריד בין השפלה להרי יהודה. לאורך העמק הזה עובר כביש 38. פסגות היער מתנשאות כ-400 מ' מעל לים וצונחות בתלילות דרומה, אל העמק הרחב של נחל שורק. בצלע הדרומית של הרכס, הנושקת לעמק הנחל, שוכן קיבוץ צרעה.

שפלת יהודה היא אזור ביניים, המפריד בין הרי יהודה למישור החוף. הסלע הבונה את האזור הוא קירטון. זהו סלע גירני בהיר ורך, המתבלה במהירות יחסית. לפיכך מי הגשם וכוחות הבליה מפסלים באזור "נוף רך" של גבעות עגולות, חסרות מצוקים.

קק"ל החלה בנטיעת יער צרעה בשנות ה-50. הנוטעים הראשונים היו עולים חדשים שהתיישבו במושבי הסביבה, והנטיעות הראשונות כללו בעיקר עצי אורן ירושלים ואיקליפטוס. במבצע תעסוקה מיוחד שערכה קק"ל בשנת 1993 הועסקו עולים חדשים בביצוע עבודות יערנות, בהכשרת חניונים ובפריצת שבילי הליכה חדשים וסימונם.

יער צרעה עובר ב"ארצו של שמשון" כפי שמתואר בספר שופטים: "ותחל רוח ה' לפעמו במחנה-דן בין צרעה ובין אשתאל" (שופטים י"ג, כ"ה). בלב היער מתנוסס תל צרעה, המזוהה עם מקום הולדתו של הגיבור המקראי. שבילי טיול ושלטי הסבר ביער מתייחסים לדמותו של שמשון, שיצא מכאן לפעולותיו הנועזות אשר הטילו אימה על הפלשתים.

בחורף ובאביב מתמלא היער שפע של פרחים. בראשית החורף מבצבצים הנרקיסים והסתווניות מכיסי הקרקע הרבים שבין הסלעים. מאוחר יותר מחליפות אותם במשמרת הפריחה הרקפות, שצומחות כאן בשפע בלתי רגיל, ואליהן מצטרפים מינים רבים של פרחים ובהם כלניות, נוריות וסחלבים למיניהם.

קק"ל הכשירה ביער את דרך הפסלים, דרך עבירה לכל כלי רכב החוצה את היער לכל אורכו. לצד הדרך מוצבים חניונים רבים, נקודות תצפית ושבילי טיול וביניהם פסלים סביבתיים, שהעניקו לדרך את שמה.

חלק מהיער מוקדש לזכרו של חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל, ומכאן כינויו הנוסף של היער – יער הנשיא.

לאורך דרך הפסלים

דרך הפסלים, שאורכה כ-9 ק"מ, חוצה את יער צרעה לכל אורכו. קק"ל יזמה את עיטור הדרך בפסלים ולשם כך העניקה לאמנים גושי סלע גדולים ואמצעים לייצור הפסלים. היצירות הוצבו לצד הדרך והפכו למכלול יוצא דופן של פיסול סביבתי, השואב את השראתו מנופי האזור ומזכרונות העבר המלווים אותו. יצירות אחדות מדגישות את השתלבותן בנוף ואחרות את עברו של האזור. כך, למשל, פסל אחד מתאר את גבורתו של שמשון, ואילו במקום אחר עוצבו שיני סלע כמסרק. אולי זהו המסרק של דלילה הפלשתית, שחרצה לשבט את דינו של שמשו הגיבור.
ברשימה זו נתאר את האתרים המרכזיים שלאורך דרך הפסלים מכיוון כביש 44 לקיבוץ צרעה. בין האתרים פזורים עשרות פסלים ואתם מוזמנים לעצור לידם וליהנות ממראם.

מצפה "שבר בסלע"

מיד בכניסה לדרך הנוף, סמוך לרחבה שבה מוצב שלט המבואה ליער, יורדת שמאלה דרך עפר נוחה. לאחר כ-100 מ' תגלו מימין לדרך את גן עזר ויצמן ובו חניון קטן ומרכז נטיעות לתיירים. מצפה "שבר בסלע" נמצא כ-200 מ' אחריו. במצפה, שהוא אתר הנצחה לזכר שישה לוחמי צה"ל שנפלו בשנת 2000, תגלו חניון קטן ואינטימי וספסל הצופה לנוף. המשך הדרך מוביל למבנה אבן המיוחס לקברו של דן בן יעקב. על המבנה השתלטה ישיבה, והביקור במקום אינו מומלץ.

סכרוני הזיתים

מעבר לרחבה חולפים על פני המפגש עם דרך הנוף הדרומית (סימון אדום) ואחר כך על פני חניונים אחדים. לאחר כ-2.5 ק"מ הדרך מגיעה לקבוצה של כ-20 עצי זית מרשימים, הצומחים בחלקה משלהם הנפרדת מעצי היער. סמוך להם הכשירה קק"ל שני חניונים נגישים לאנשים עם מוגבלויות. הראשון שבהם הוא חניון הקיפוד, שנקרא כך על שם הפסל הסמוך אליו. גם בחניון אריק באואר, מעט מערבה משם, מוליכים שבילים סלולים לחניונים נגישים.
שימו לב לקירות האבן הנמוכים והקְשוּתים, המוצבים במדרון שבו צומחים עצי הזית. לסכרונים נועדו שלושה תפקידים: הם עוצרים את מי הנגר במדרון שבו צומחים עצי הזית ומעמידים אותם לרשות העצים; בולמים את סחף הקרקע במדרון; ומשמשים ספסלים למטיילים שרוצים ליהנות מצל עצי הזית. הסכרונים בנויים כך שעודפי מי הנגר גולשים במדרון בצורה מבוקרת מסכרון לסכרון.

מצפה צרעה

כ-600 מ' בהמשך הדרך אנו מגיעים למצפה צרעה – נקודת תצפית שבנתה קק"ל בדמות מרפסת עץ גדולה דמוית חרטום של סירה. מבנה האבן שעליו נשען המצפה הוא שריד לכפר הערבי סרעא. הבית שימש בימי מלחמת העצמאות מפקדה זמנית של חטיבת פלמ"ח הראל ואחר כך כמבנה ארעי של ראשוני חברי קיבוץ צרעה, עד שעברו למקום הקבע של היישוב. מהמצפה נשקפים הנופים היפים של עמק נחל שורק, בית שמש והרי ירושלים. תל צרעה, המתנשא כ-300 מ' ממערב למצפה נראה מכאן בבירור.

שביל שמשון ותל צרעה

מי שרוצה להגיע במהירות לתל צרעה ימשיך בדרך הפסלים, המאגפת את התל באיגוף שמאלי ומגיעה למרגלותיו המערביים. מכאן אפשר לעלות לראש התל בשביל קצר. מי שמעוניין בטיול רגלי של ממש יצעד ממצפה צרעה מערבה וחיש קל יגלה קבוצה של עמודי הנצחה לתורמים. כאן מתחיל את דרכו שביל שמשון. אורכו של השביל כ-1.5 ק"מ והוא עובר בין עצי חורש ובוסתן, שבצילם הכשירה קק"ל חניונים לפיקניק. לאורך השביל מוצבים שלטים ובהם פסוקים מקראיים המתארים אירועים מחייו של שמשון, שנולד באורח פלאי לאביו מנוח ולאשתו העקרה: "ויהי איש אחד מצרעה וממשפחת הדני ושמו מנוח ואשתו עקרה ולא ילדה" (שופטים יג, ב).

שביל שמשון מטפס לתל צרעה בצדו המזרחי ומגיע לפסגת התל. בראש התל נמצאים שני ציוני קברים המייצגים את שמשון ואת אביו מנוח. ציוני הקברים צבועים בצבעי כחול ולבן. בתל צרעה, על פי הזיהוי המקובל, שכנה צרעה המקראית, עירם של מנוח ואשתו, הורי שמשון. במורדות התל נמצאו מערות, קברים, בורות מים וגתות עתיקות, המעידות שייצור יין היה אחד הענפים החקלאיים החשובים בצרעה הקדומה.

השביל יורד לדרך הפסלים באגף המערבי של התל ושם הוא מסתיים.

שביל רכס שמשון

דרך הפסלים נמשכת ממרגלות תל צרעה מערבה בין חלקות יער יפות. נסיעה של 1.7 ק"מ מביאה אותנו לתחילתו של שביל רכס שמשון. בתחילת השביל תגלו את הפסל "רעמת שמשון", יצירתו של דוד זונדלוביץ'. השביל עולה לגב רכס צרעה וחושף לצועדים בו את נופיהם המרהיבים של מורדות הרי ירושלים. אורכו של השביל כולו, עד קצה הרכס, כ-1.5 ק"מ. אפשר לצאת ממנו באמצע הדרך, בחניון על שם רמי גול. מי שמוותר על ההליכה יוכל להגיע לאתרי התצפית העיקריים גם ברכב, על פי התיאור בשורות הבאות.

שביל שמשון ודלילה

נמשיך בנסיעה בדרך הפסלים עוד כ-1.5 ק"מ ונעצור בחניון על שם רמי גול. החניון, הניכר בעצי האיקליפטוס שבו, נגיש לאנשים עם מוגבלויות. מהחניון יוצא שביל שמשון ודלילה – שביל מעגלי קצר המתחבר לשביל רכס שמשון. השביל עולה דרומה לחניון על שם דני רביב. מכאן נשקפת תצפית מרהיבה על עמק נחל שורק ומורדות הרי ירושלים. מי שמעוניין יוכל להמשיך ברגל עד קצה הרכס, מהלך של כ-400 מ', ולסיים את מסלול ההליכה בתחילת שביל אחרית דבר.

שביל אחרית דבר

הנוסעים ברכב יגיעו לאחר כ-350 מ' לתחילת שביל אחרית דבר. שם השביל נגזר מהשילוט המתאר בפסוקים מהתנ"ך את אחריתו של שמשון הגיבור, שמוטט את מקדש דגון עליו ועל פלשתים. בקצה הרכס, מול הנוף הפתוח, מתגלה עמק נחל שורק במלוא הדרו. למרגלותינו שוכן מנזר דיר רפאת ומעבר לו נראים מרחבי השפלה ומישור החוף. עתה כל שנותר לעשות הוא לנסוע בזהירות בדרך היורדת מהרכס ולסיים את המסלול ליד קיבוץ צרעה (כביש 3835).

שדרוג דרך הפסלים נעשה בסיוע ידידי קק"ל בגרמניה. למתחמי הנופש והספורט שביער תרמו קק"ל ישראל וידידי קק"ל באיטליה, בקנדה, באוסטרליה, בפרו, בשבדיה ובצרפת.

רשימת פסלים בדרך הפסלים (ממזרח מערבה)

  1. זאב קרישר "שומר היערות"
    ZE'EV KRISHER "THE FORESTS GUARD"
  2. דוד פיין "דמויות"
    DAVID FEIN "SHAPES"
  3. אלי שוקי "תמיכה בנוף - מחווה לקק"ל"
    ELI SHOOKY "SUPPORTING THE SCENERY - A HOMAGE TO KKL"
  4. חיים קפצ'יץ' "משוט בארץ"
    HAIM KAPCHICH "JOURNEY IN THE LAND"
  5. יעל ארצי "חלון"
    YAEL ARTSY "WINDOW"
  6. ורדה גבעולי, אילן גלבר "קיפולים בזמן"
    VARDA GIV'OLI, ILAN GELBER "TRANSITIONS IN TIME"
  7. לאוניד זילבר "טורסו"
    LEONID ZILBER "TORSO"
  8. ג'אנו ג'אק "מסע"
    JANO JACK "JOURNEY"
  9. מתניה אברהמסון, יצחק לוי "הפטריה"
    MATANIA ABRAHMSON, IZHAK LEVI "THE MUSHROOM"
  10. עודד דרזדנר "עוצמה"
    ODED DREZDNER "POWERFULL"
  11. חנה ליבאי "פסל שמשון"
    HANA LIBAI "SAMSON SCULPTURE"
  12. שלומי ברוש "השבטים"
    "SHLOMY BROSH "THE TRIBES"
  13. יגאל תומרקין "על במותיך..."
    IG'AL TOMARKIN "UPON HIGH PLACES..."
  14. אילן גלבר, ורדה גבעולי, ע. רוט "אבן לכל עת"
    ILAN GELBER, VARDA GIV'OLI, ROT "STONE FOR EVERY PERIOD"
  15. ישראל מושנזון "כיכר האחווה"
    ISRAEL MOSHENSON "FRATERNITY SQUARE"
  16. דב אמיתי "חיית יער"
    DOV AMITAI "WILD BEAST"
  17. אהרון בן-אריה "כלי משחק"
    AHARON BEN-ARIEH "PLAY TOOLS"
  18. פסח פליט "התנשמת"
    PESAH FLIT "THE OWL"
  19. יורי מצקין "חבר המשלחת"
    YURY MATSKIN "MISSION MEMBER"
  20. סבטה דוברובסקי "הנוטרת"
    SVETA DUBROVSKY "THE GUARDS WOMAN"
  21. טניה פרמינגר "גרעין של תקווה"
    TANYA PERMINGER "STONE OF HOPE"
  22. חגי בז "זיכרון"
    HAGAI BAZ "A MEMORY"
  23. יולי שמוקלר "נסיקה אל הרוח"
    YOLY SHMUKLER "ASCENT TO THE WIND"
  24. יחיאל שמי "הברות יער"
    YECHIEL SHEMY "FOREST SYLLABLES"
  25. איגור בראון "קומפוזיציה שנייה"
    IGOR BROWN "SECOND COMPOSITION"
  26. ראובן שרף "חלון לטבע"
    REUVEN SHERF "A WINDOW TO NATURE"
  27. סמיון רבינקוב "פסי צבע"
    SEMION RABINKOV "LINES OF COLOR"
  28. ישראל הדני "מדרגות"
    ISRAEL HADANI "STAIRS"
  29. דוד זונדלוביץ' "רעמת שמשון"
    DAVID ZUNDELOVITCH "SAMSON'S MANE"
  30. מרק סלמן "מחשבות"
    MARK SALMAN "THOUGHTS"
  31. לודמילה וולושנינקו "טבע"
    LUDMILLA VOLOSHANENKO "NATURE"
  32. ברני פינק "עבר ועתיד"
    BERNIE FINK "PAST AND FUTURE"
  33. דב הלר "הברוש הבוכה"
    DOV HELLER "THE WEEPING CYPRESS"
  34. אלכסנדר רודקוב "סוד קטן"
    ALEXANDER RODAKOV "A LITTLE SECRET"
  35. נועם רבינוביץ "קצה היער"
    NOAM RABINOVIZ "THE FORESTS' EDGE"
  36. אברהם בורנשטיין "קווים מקבילים / שמים כחולים"
    ABRAHAM BORENSHTEIN "PARALLEL LINES / BLUE SKY"
  37. סטלה פליט "שנים-עשר השבטים"
    STELA FLIT "THE TWELVE TRIBES"

קרדיטים

כתיבה: יעקב שקולניק
צילומים: יעקב שקולניק ואבי חיון, ארכיון הצילומים, קק"ל
מידע מקצועי: מירה זר, רכזת קהילה ויער שפלה וחוף, מרחב מרכז קק"ל
מפה: אביגדור אורגד מפות
פורסם בתאריך: 3.8.2016

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל