בכל זאת, שליטה ערבית במלכיה הייתה עניין מסוכן. בהרי נפתלי כבר היו שלושה יישובים: מנרה, שנוסדה בשנת 1943, ומשגב עם ורמות נפתלי, שנוסדו שנתיים אחר כך. פלישה לעמק החולה הייתה קוטעת את "אצבע הגליל", ויגאל אלון, מפקד הפלמ"ח, ביקש למנוע את הסכנה. הוא החליט לכבוש את מלכיה.
המשימה הוטלה על הגדוד הראשון של חטיבת "יפתח", בפיקודו של דן לנר. בלילה של 13 במאי נסעו הלוחמים באוטובוסים ממחנה ראש פינה (כיום מחנה פילון) לנחל דישון ומשם העפילו ברגל למלכיה. עמוסי ציוד הם נאלצו להתגבר על הפרש גבהים של יותר מ-500 מ'. כאילו לא די בכך, הכוח טעה בדרך, איחר להגיע ליעד והתגלה.
הלוחמים, דבקים במשימתם, מצאו מחסה בסלעים שליד רמות נפתלי ובילו את יום ה-14 במאי כשהם מתייבשים בשמש הקופחת. הכרזת המדינה בשעה 16:00 לא עוררה בהם שום התרוממות רוח. בנות הגדוד אמנם עלו ברגל והביאו להם אוכל ומים, אך התנאים הקשים התישו אותם לגמרי.
אור לבוקר 15 במאי יצאו הכוחות לקרב. הפלוגה בפיקודו של אסף שמחוני הוצבה מעל לכפר קדס (בתל קדש). הפלוגה של ישעיהו ("שייקה") גביש כבשה את המחנה הבריטי. הפלוגה של יצחק ("חקה") חופי כבשה את הכפר המתואלי מלכיה. אבל העניינים הסתבכו. מתנדבים מהצבא הלבנוני, מתנדבים מבוסניה וגדוד דרוזי הצטרפו ל"צבא ההצלה". עד מהרה ספגו לוחמי הגדוד הראשון אבדות כבדות ונאלצו לסגת. המחלקה של רחבעם זאבי ("גנדי") קיבלה פקודה לסגת ל"גבעת העץ" ולחפות על הנסיגה. הגבעה, אז חשופה לגמרי, נקראה כך משום שצמחה בה אלה אטלנטית קשישה. מאוחר יותר העניקו לה את השם "גבעת גנדי".
תוצאות הקרב היו איומות. 24 לוחמי פלמ"ח נהרגו. כשליש מהלוחמים, 120 במספר, נפצעו וחבריהם נשאו אותם ל"עמק הדמים", הלא הוא עמק קדש, ומשם לגבעה שמדרום לרמות נפתלי. אזור זה נראה היטב מהמצפור. לכישלון נוספה גם תחושה של אשמה משום שהנסוגים נאלצו להשאיר את גופות ההרוגים בשטח. לימים אמר "גנדי", שהרגע שבו נאלץ להשאיר את הגופות בגבעה היה הרגע הקשה בחייו.