עין מטע ועין תנור

  • בינונית
  • כל השנה
  • 2.5 ק"מ
  • מרכז הרי ירושלים
  • 2-3שעות
  • עומס קל
בית חרב ששרד מהכפר עלאר. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

שני מעיינות קטנים, עין מטע ועין תנור, נחבאים בערוץ נחל זנוח שבלב הרי ירושלים. עצי תאנה ואיקליפטוס שצומחים לצדם יעניקו לכם צל ואפלולית נעימה גם בימי הקיץ.

מסלול מעגלי שאורכו כ-2.5 ק"מ יסדר לכם ביקור בשניהם. ואנא, אל תשכחו את הפנסים, כי יש גם מנהרה עתיקה.

הוראות הגעה

נקודת מוצא וסיום: חניון קק"ל בחורבת חנות.
גישה לנקודת המוצא: כביש עמק האלה–צור הדסה (כביש 375) ליד סימן ק"מ 11.

סיפור דרך

אורך מסלול: כ־2.5 ק"מ. 
משך הטיול: כשעתיים.  

מרחבת החניה של חורבת חנות יש לצעוד מזרחה בדרך עפר (סימון שבילים כחול). הדרך עוברת ליד הגת הגדולה של חורבת חנות. כ-50 מ' אחריה הדרך מתעקלת שמאלה ומגיעה לרחבה שממנה יוצאים שני שבילים מסומנים: דרך עפר מסומנת אדום המתאימה לרכב 4X4 בלבד, ושביל הולכי רגל מסומן שחור. שניהם יורדים לעין מטע. ההמלצה שלנו: לרדת בדרך העפר "האדומה" ולשוב בשביל "השחור".

מגמת פנינו היא חורשת האקליפטוסים הקטנה שבערוץ נחל זנוח. הדרך יורדת ביער מעורב בעצי חורש טבעי ובהם אלון מצוי, אלה ארצישראלית, חרוב מצוי ואשחר מצוי. במדרון נפגוש גם את השביל "השחור", המזגזג עם הדרך "האדומה".

הדרך "האדומה" חוצה את הערוץ הרדוד של נחל זנוח ופוגשת בדרך עפר מסומנת, שבה עובר שביל ישראל. כמה צעדים ימינה ואנו בחורשת האקליפטוסים הקטנה, המסמנת את מקום המעיין.

לאחר הבילוי במעיין נשוב לצומת השבילים שהיינו בו, ונמשיך מערבה בדרך המסומנת בסימוני שביל ישראל. לאחר כמה צעדים נגלה מימין בית אבן עתיק ומרשים. בהמשך הדרך, במרחק כ־400 מ' מעין מטע, מול שער מרעה בקר, מכוון שמאלה סימון "שקוף" (שני פסים לבנים וביניהם פס ריק מצבע), יורד לערוץ הנחל ממש ופורץ לו דרך לג'ונגל קטן של עצי תאנה. בין העצים נמצא עין תנור, הנובע מתוך נקבה גדולה, שתקרתה גבוהה מקומת אדם.

בתום הביקור במעיין נשוב על עקבותינו בשביל ישראל, עד למקום שבו הוא פוגש את הדרך המסומנת אדום. נחצה שוב את ערוץ הנחל שבו עברנו קודם לכן, הפעם דרומה, נשנס מותניים ונעלה בשביל המסומן שחור לחורבת חנות. זריזים יוכלו לטפס לראש החורבה במשך עשר דקות, ואיטיים יותר יקדישו למשימה חמש או עשר דקות נוספות, ובמהלכן יוכלו לעצור מעט ולהתבונן בנוף היפה של הרי ירושלים.

אבני דרך במסלול

חורבת חנות
חורבת חנות (ח'ירבת אל ח'אן) היא מאתרי העבר המעניינים בהרי ירושלים. לנוחות המטיילים הכשירה קק"ל במקום חניון עם שולחנות נגישים, רחבת חניה וברזי מים לשתייה. המקום מאושר גם כחניון לילה.
שביל נגיש לאנשים עם מוגבלויות מוביל מרחבת החניה לשרידי החורבה – מבנה אכסניה מהתקופה הממלוכית (מאה 13), שנבנה על יסודות כנסייה מהתקופה הביזנטית. בחפירות שנערכו במקום נחשפו שרידי כנסייה גדולה וגת. חלקים ניכרים מרצפת הפסיפס של הכנסייה הביזנטית שרדו עד ימינו.
האכסניה ניצבה על אם דרך עתיקה שעלתה מעזה לירושלים. התקופה הרומית הותירה את חותמה על הדרך בדמותן של מדרגות חצובות הנראות לצד הכביש של ימינו, מעט במורד הדרך מחורבת חנות. חובבי האגדות ייהנו מן הסתם לשמוע שגל האבנים הקטן שבין עצי היער, ליד רחבת החניה, מזוהה כבר מימי קדם עם קברו של גוליית הפלשתי. 
החניון בחורבת חנות שוכן בלב יער מטע, הכלול בתחומי פארק עצמאות ארצות הברית. קק"ל נטעה את היער בראשית שנות ה-50 של המאה ה-20. היער נקרא על שם מושב מטע, ששאב את ההשראה לשמו מהמטעים שבסביבה ומהפסוק בספר יחזקאל: "והקימותי להם מטע לשם, ולא יהיו עוד אסופי רעב בארץ ולא ישאו עוד כלימת הגויים" (יחזקאל לד, כט).

עין מטע
עין מטע הוא מקום נחמד. מי המעיין מגיחים למרגלות טרסה הנהנית מצל עץ תאנה. מישהו אף טרח לאגום אותם בבריכת שכשוך קטנה. הצל נעים, ואפשר לבלות כאן שעה או שעתיים בכיף. בקיץ המעיין מתייבש כמעט לחלוטין. על פי הגיאוגרף מנחם מרקוס, שערך סקר נוף באזור, ייתכן שגל האבנים שבמקום הוא שריד של נקבה, או של מבנה קדום שתפס את מי הנביעה.
עיון במפות מימי המנדט מגלה שעין מטע נקרא בפי תושבי המקום עין א־תנור, על שם ח'ירבת א־תנור, מכלול המבנים העתיקים שבסביבה. בימינו עבר השם לנביעה שנמצאת כ־400 מ' ממערב למעיין (ראו בהמשך).

בית עתיק
כדי להגיע לעין תנור נצעד מערבה בדרך העפר שבה עובר שביל ישראל. בדרך נחלוף על פני בית אבן בעל קשתות, בנוי אבנים גדולות. ייתכן שהמבנה היה בתקופה הצלבנית בית חווה, או חלק ממנזר. מתעודות צלבניות מסיקים החוקרים שהמקום נקרא אז סלבטיו. שאר הבתים העזובים בסביבה שייכים לכפר הערבי עלאר, שננטש בשנת 1948 לאחר נכבש במסגרת מבצע ההר.

עין תנור
עין תנור נובע בתוך נקבה מרשימה, בעלת תקרה קמורה המזכירה סגנון גותי, גבוהה מקומת אדם. דופנות הנקבה מטויחות בחלקיה הנמוכים וחלק ממנה בנוי באיכות גבוהה. מקושתת, גבוהה מקומת אדם. בקרקעית הנקבה זורמים מי המעיין ויוצרים פלג רדוד. אפשר לצעוד בנקבה כ-20 מ' עד למקום שבו היא פונה שמאלה ונחסמת. מחוץ לנקבה נראים שרידים לבריכת איגום. בדרך כלל נמצא ענן קטן של ברחשים בכניסה לנקבה וכדאי להצטייד בחומר דוחה חרקים לפני שנכנסים  לתוכה – חוויה מיוחדת במינה.
סיפור שמקורו אינו ברור למדי מספר שבדיוק כאן עמד תנורו של נח הצדיק. כאשר החל המבול, הפך התנור למעיין, שמימיו הצטרפו לגשם שהוריד האל. התנור מספק את מימיו עד ימינו אלה, ללמדנו עד כמה צדיק היה נוח בדורותיו ובדורנו.

לקריאה נוספת והעשרה

מצוק זנוח
מצוק זנוח נמצא בגדת נחל זנוח. גובהו כ-15 מ' והוא מאושר כאתר טיפוס וגלישה (בהדרכת מדריכים מוסמכים בלבד). במצוק הוכשרו כמה מסלולי טיפוס וגלישה ברמות שונות. אפשר להגיע לקרבת המצוק בדרך עפר מסומנת כחול, היוצאת מחורבת חנות. הדרך מאתגרת לרכב פרטי, אך אפשרית. נוסעים בדרך כ-1.8 ק"מ ומגיעים לשלט המצוק. מכאן יש לצעוד בשביל שאורכו כ-200 מ' עד למצוק. המצוק מוצל רוב שעות היום ולמרגלותיו נטועים עצי יער. 

קרדיטים

כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק
ייעוץ מקצועי: עדי טנא נתן, רכזת קליטת קהל, אזור ההר, קק"ל
מפה: חברת שביל נט בע"מ
עודכן בתאריך: 16.9.2024

מסלולים נוספים באיזור

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל