שביל צופה הדסה

  • בינונית
  • כל השנה
  • 4 ק"מ
  • מרכז הרי ירושלים
  • עומס בינוני
עין כרם על רקע יער ירושלים. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
  • סוג המסלול

שביל צופה הדסה יורד במדרון הר אורה הגבוה בהרי ירושלים (839 מ'). השביל מתחיל בצומת אורה ויורד לקרבת עין שריג, ליד מרכז רפואי הדסה עין כרם. השביל מעניק תצפיות נוף מרהיבות עין על הרי ירושלים ובמיוחד על עין כרם. בונוס: בימי חול אפשר להגיע בקלות בתחבורה ציבורית לנקודת המוצא ולנקודת הסיום.

הוראות הגעה

הוראות הגעה לנקודת המוצא: נקודת המוצא היא צומת אורה. בקרוב תפעל שם הרכבת הקלה ויש תחבורה ציבורית נוחה. הבאים ברכב יחנו במגרש החניה שליד תחנת הרכבת הקלה, או בחניית מחסני השוק, מאחורי תחנת הדלק (וייז: צומת אורה, ירושלים).

הוראות הגעה לנקודת הסיום: רחבת החניה של עין שריג, קצה שביל המעיינות, מרחק כחצי קילומטר מתחנת האוטובוס של מרכז רפואי הדסה (ווייז: יער פדויי השבי), בצד כביש הגישה למושב אבן ספיר.

סיפור דרך: השביל הרגלי

אורך מסלול ההליכה: כ-3 ק"מ (מצומת אורה).  
משך הטיול: כשעתיים.
אופי המסלול: מסלול חד כיווני במהלכו יורדים כ-120 מ'. מתאים למשפחות.

מתגברים בעזרת הרמזורים ומעברי החצייה על צומת אורה ויורדים במדרכה שבצד הכביש להדסה (כביש 396). לאחר כ-400 מ' מגיעים לדרך עפר שפונה שמאלה ומיד למחסום ירוק המונע כניסה של מכוניות להמשך הדרך. ליד המחסום נמצא שלט מבואה של קק"ל ובו מפה סכמטית של המסלול, המסומן בסימון שבילים שחור.

תחילה צועדים בדרך עפר רחבה ולבנה. מסביב – יער נטע אדם מעורב בחורש טבעי וצמחיית בתה עשירה. מפעם לפעם עוצרים כדי להתפעל מהנוף: שכונת קריית מנחם עם מגדל המים המפורסם, למרגלותינו עין כרם על כנסיותיה ומעליה שכונת בית וגן, הר הרצל, שכונת רמות, מבשרת ירושלים, מאגר בית זית, נבי סמואל, הר אדר, סטף והר איתן.

כ-600 מ' מהמחסום, השביל נוטש את הדרך ופונה ימינה כדי להגיע למגדל אבן בן קומתיים. בנקודה זו נמצא שלט הסבר של קק"ל על המגדל, שזכה לכינוי "מגדל קפוסטין". משם ממשיכים במורד בדרך עפר צרה יותר, החושפת את הנופים המרהיבים של מערב הרי ירושלים. מבני המרכז הרפואי הדסה עין כרם נראים במלוא עוצמתם.

כקילומטר מהמגדל השביל פונה ימינה מהדרך, חולף על פני צינור מים ומגיע למצוקי סלע ובהם צנירים. לא צריך להיות גיאולוג כדי להבין שהמסלע השתנה. בין מצוקי הסלע נבנו טרסות ובהן גידלו בעבר עצי בוסתן. השביל  מסתיים ברחבת החניה שבה מסיימים גם את  שביל המעיינות של יער עמינדב. כדאי בהזדמנות זו לקפוץ לעין שריג, מהלך כ-200 מ' בין כרמי גפן שניטעו זה מקרוב.

אבני דרך במסלול

"מגדל קפוסטין"

המגדל בן הקומתיים נבנה בשלהי המאה ה-19, בשטח שהיה אז ברשותו של מנזר גורני (המוסקוביה), המרוחק מכאן כ-300 מטרים. השטח עבר לרשות הכנסייה לאחר שנרכש בשנת 1871 בידי אנטונין קפוסטין (1817¬¬-1894), איש הכנסייה הרוסית פרבוסלבית, שבא לארץ ישראל בשליחות הכנסייה כדי לנהל את המיסיון הרוסי בירושלים. ביוזמתו בנתה הכנסייה מוסדות דת רבים. קפוסטין היה נזיר משכיל ואיש אשכולות בתחומים רבים. ייתכן שהוא שיזם את בניית המגדל, ואולי אף ניצל אותו לצפייה בכוכבים, אחד מתחומי העניין שלו. 

המגדל מילא תפקיד גם במלחמת העולם הראשונה. בלילה הגשום של 7 בדצמבר 1917 נעה אל המגדל הבריגדה ה-179 הבריטית, וכאן התפצלה כדי לכבוש את עמדות הטורקים שממערב לירושלים. 

הכניסה למגדל מסוכנת ואסורה!

עין שריג

כמו רבים ממעיינות הרי ירושלים, גם עין שריג הוא מעיין קטן, שנובע מתוך נקבה שנחצבה במשך הדורות כדי להגביר את ספיקת המעיין. המים נאספו לבריכת השקיה קטנה (2X4 מ'), והמעיין ממשיך למלא אותה גם בימינו. הנקבה נמצאת בטרסה שמעל לבריכה. סביבת המעיין מוצלת בעצי תאנה וערבה. עין שריג שימש בעבר את אנשי הכפר אל-ג'ורה, ששכן במקום שמושב אורה נמצא בו בימינו. המעיין מוקף טרסות חקלאיות. חלק מהטרסות שוקמו ומגדלים בהן כרמי גפן ליין. בטרסות העזובות נותרו עצי שקד, הפורחים בפברואר בפריחה לבנה ומרשימה.

לקריאה נוספת והעשרה

טיולי המשך

אפשר לחצות את כביש הגישה למושב אבן ספיר ולהמשיך בשביל מסומן ירוק לעין חנדק. בעלי כושר הליכה טוב יוכלו להמשיך מעין חנדק במורד גיא ואדי יוסוף, לחצות במעבר תת־קרקעי את כביש 386 ולהעפיל לסטף. אפשרות נוספת היא לעלות מעין שריג בשביל המעיינות עד חורבת סעדים (שביל מסומן ירוק).

קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
עודכן בתאריך: 21.2.2024

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן