טיול ברכב פרטי: בין אשתאול לעין כרם

  • רמת קושי:

    בסיסית
  • עונה מומלצת:

    כל השנה
  • אורך המסלול:

    15 ק"מ
  • לפי אזור:

    מרכז הרי ירושלים
  • משך המסלול:

    6 שעות ומעלה
  • עומס:

    עומס בינוני
מסלול טיול ברכב פרטי: בין אשתאול לעין כרם
צובה. שרידי המבצר הצלבני. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

הכביש המחבר בין צומת אשתאול לעין כרם עובר בנופי יער הקדושים, ורבים רואים בו את קטע הכביש היפה בהרי ירושלים.

יער הקדושים מלווה את המדרונות התלולים של נחל כסלון, בלב הרי ירושלים. קק"ל החלה לנטוע את היער בשנת 1951 ונטעה בו שישה מיליון עצים להנצחת הנספים בשואה. העצים, שניטעו בתרומת ארגון "בני ברית", הם מעין נרות נשמה חיים לזכרם של הנספים. היער משלב עצים נטועים כגון אורן ירושלים, ברוש מצוי ואיקליפטוס, עם עצי חורש טבעי. באביב נהנים המבקרים משפע צמחי בר, המקשטים את היער בשלל צבעים. קק"ל רישתה את היער בדרכים לרכב ובשבילי אופניים ורגל.

נקודת מוצא

מצומת אשתאול ניסע מזרחה בכביש 395. במרחק כ-400 מ' מהצומת מכוון שלט לדרך עפר, המובילה צפונה. הדרך מגיעה לאחר כ-600 מ' לדרך נוף של קק"ל, המלווה את ערוץ נחל כסלון. כאן פונים ימינה, נוסעים בדרך עוד כ-1.8 ק"מ וחונים ברחבת החניה של מערת בני ברית. מרחבת החניה יוצאים מערבה שני שבילים קצרים. אפשר לצעוד באחד מהם לאנדרטה לזכרה של אנה פרנק ולשוב בשני.

יד אנה פרנק

בצד השבילים מוצבים שלטים ובהם ציטוטים מיומנה של אנה פרנק. אחד מהם השפיע במיוחד על פיט כהן, יוצר האנדרטה: "קיטי היקרה, [...] עץ הערמונים שלנו במלוא פריחתו. הוא מכוסה עלים והוא אף יפה יותר מאשר בשנה שעברה" (אנה פרנק, יומנה של נערה, 13 במאי 1944). פיט כהן, שבילדותו הסתתר גם הוא מהנאצים בדרומה של הולנד, ביקש להמחיש משהו מעולמה של אנה בדירת המסתור שלה. הוא יצר מפלדה חלודה חלל מעוצב כחדר קטן. בפינת החדר ניצב שרפרף יחיד. מהשרפרף ניתן לצפות מבעד לחרך צר בדמותו של עץ ערמון מסוגנן, שענפיו פרושים כנגד קיר אטום – מבט חטוף אל שביב של חופש מתוך מועקת הכלא.
נחזור לכביש ונתחיל להעפיל במעלהו מזרחה. לאחר כ-2 ק"מ נגלה מדרום לכביש (מימין) את חניון יער יהדות תימן. האתר פותח בסיוע ידידי קק"ל בהולנד.

חניון יער יהדות תימן

החניון שוכן ביער שנטעה קק"ל לכבודה של יהדות תימן, שבניה השתתפו בהקמת מושבים בסביבה ובהם אשתאול, גבעת יערים, תרום, נחם וישעי. קק"ל העסיקה רבים מהמתיישבים הראשונים בהכשרת קרקע ובנטיעת יערות בהרי ירושלים. באביב מובטחים כאן מרבדי פרחים. מהחניון עולה דרך עפר מסומנת ירוק, המגיעה לאנדרטת מגילת האש. הדרך מתאימה לרכב 4X4 ולטיולים ברגל. האתר פותח בסיוע ידידי קק"ל מישראל.

חניון תל כסלון

נעפיל בכביש 2.8 ק"מ ונגיע לחניון תל כסלון, הצמוד לצדו הצפוני (שמאלי) של הכביש. קטע הכביש הזה יפהפה, אך גם צר מאוד, ויש לנסוע בזהירות רבה.
החניון הוא מקום יפה לבילוי בפני עצמו, אבל גם בסיס יציאה לטיול נחמד. מהחניון יוצאת מערבה דרך עפר מסומנת כחול, טובה לכל רכב. אחרי כקילומטר – מזלג דרכים. מי שמתעקש יכול להמשיך עוד כ-200 מ' בסעיף השמאלי (סימון קק"ל חום) לפינת חניה ולצעוד ברגל בשביל יפה, בין טרסות המצמיחות עצי זית יפים. אנחנו בשרידי כסלה, המזוהה עם כסלון המקראית. בפברואר מציצות רקפות רבות בין הסלעים. אחרי כ-200 מ' מגיעים למבנה ריבועי ולמרגלותיו שוקת. זהו בית המעיין של עין שיח' אחמד, ולצערנו בשנים האחרונות הוא יבש למדי. הטיול היפה מפצה על כך.
מחניון תל כסלון ניתן גם לצאת מזרחה בדרך עפר מסומנת כחול. צועדים כ-400 מ' לעיקול הדרך שמאלה ומכאן יורד שביל קצרצר לעינות בוקר, שנובעים כל השנה. מי המעיין נאספים לשוקת קטנה ונחמדה.
בתום הביקור והבילוי בחניון נמשיך להעפיל בכביש. במרחק 1.3 ק"מ מהחניון נמצא מעגל תנועה. נפנה בו ימינה לפי השילוט "אנדרטת מגילת האש". דרך סלולה וצרה, שאורכה כמעט 3 ק"מ, תביא אותנו אל האנדרטה. האתר פותח בסיוע ידידי קק"ל משווייץ.

אנדרטת מגילת האש

הערה

בשלב זה דרך הגישה הישירה לאנדרטה עדיין סגורה. אפשר להגיע לאנדרטה מתוך מושב כסלון (ללא שילוט הכוונה). אם השער האחורי של המושב סגור, אפשר לחנות לידו ולהגיע לאנדטרה ברגל, מרחק של 200 מ'.

אנדרטת מגילת האש, יצירתו של נתן רפפורט, היא כנראה האנדרטה המרגשת ביותר בישראל. גובהה כ-8 מ' ומשקלה יותר מ-12 טונות. האנדרטה עשויה ברונזה והיא גלולה כמגילה המספרת בתבליטים את תולדות עם ישראל. גליל אחד של המגילה מתאר את האסונות שפקדו את עמנו, מחורבן בית המקדש עד השואה. הגליל השני מתאר את עצמאות ישראל ממלחמת תש"ח ועד מלחמת ששת הימים. סצנה רודפת סצנה ובכל פעם נדמה כי מגלים תיאור מרגש נוסף.
בתום הביקור באנדרטה נשוב לכביש 395 ונמשיך מזרחה. נחלוף על פני מושב רמת רזיאל ונגיע לפנייה המובילה להר הטייסים.

הר הטייסים

הר הטייסים הוא שמורת טבע, המשמשת גם אתר הנצחה מרכזי לחללי חיל האוויר. בלב השמורה ניצב גלעד חיל האוויר, הכולל חלקים ממטוס שהתרסק בסביבה בימי מלחמת העצמאות. צוות המטוס נספה. במרכז הרחבה מוצבת תחנת שמע ובה הסברים על האתר.
השמורה משמרת עצי חורש טבעי, ובהם עץ קטלב אחד שזכה להגיע כאן לממדים נאים. בשלהי החורף ובאביב פורחים בשמורה פרחים רבים ובהם לא פחות מ-14 מינים של בני משפחת הסחלביים. מהר הטייסים יורד שביל רגלי מסומן שחור לעין טייסים. אורכו של השביל כקילומטר והוא מתאים למיטיבי לכת.

צובה

סיור ממצה בצובה עשוי למלא שעות. אנו נתמקד כאן בשלושה אתרים, קרובים זה לזה. נתחיל באלון הגדול. כדי להגיע אליו חוצים את הקיבוץ, ממשיכים בנסיעה בדרך סלולה העוברת את השער המזרחי וממשיכים כ-200 מ' אחרי השער. שלט עץ מכוון ימינה. צועדים בשביל כשתי דקות ומגיעים תחילה לעץ זית בעל גזע ענק, חלול לגמרי. כמה צעדים משם ניצב עץ אלון מצוי בעל גזע ענק. האלון אמנם מצוי, אבל עוצמתו של הגזע בלתי מצויה כלל וכלל. העץ הקשיש הזה כבר אינו מסוגל לשאת את ענפיו הכבדים בכוחות עצמו. בשנת 1999 הציבו אנשי קק"ל עמודי עץ התומכים בענפים, כדי שלא יקרסו.
התחנה הבאה שלנו היא הר צובה. נחזור מהאלון לדרך הסלולה ונגלה כמעט ממול דרך עפר מסומנת בכחול, העולה לראש ההר. השביל פונה שמאלה ומגיע לקיר בנוי אבני גזית גדולות. זהו שריד מרשים לשער המבצר הצלבני שנבנה כאן. משם השביל עולה לראש ההר ונכנס לחצר פנימית, מוקפת גיבוב נאה של מבנים מתקופות שונות. אפשר להבחין בחצר בשרידי האוֹמנוֹת (עמודים גדולים למשען) שתמכו בקומה שנייה, אשר שימשה בתקופה הצלבנית למגורים. כדאי לשים לב לאבן המונחת בנדבך השני מלמעלה, סמוך לפינה הדרומית-מזרחית של החצר. בשולי הסיתות של האבן חרוט משום מה סוס.
הצלבנים כינו את המבצר בצובה בשם בֶּלְמוֹנְט ("ההר היפה"). ואמנם, הנוף הנשקף ממרומי המבצר מרהיב.

האתרים עין צובה וחניון עין צובה סגורים עקב שיפוצים עד להודעה חדשה. הכניסה למעין ולנקבה והלינה בחניון אסורות.

עין טייסים

נצא מהקיבוץ לכביש 395, נמשיך עוד כ-100 מ' מזרחה ונפנה ימינה בעקבות השילוט המכוון לעין טייסים (סימון ירוק). הדרך סלולה בתחילתה והופכת לדרך עפר עבירה לכל רכב, אם כי אבנונית מעט ויש לנסוע בזהירות. מרחק הנסיעה מהכביש לעין טייסים הוא 2.8 ק"מ. חונים ברחבה קטנה ומטפסים מעט בין העצים במדרון שמימין לדרך, עד לבריכת המעיין.
עין טייסים הוא פינת חמד ובה מעיין קטן הנובע לתוך בריכה. מסביב יש מדרגות חקלאיות, שרידי חווה חקלאית, וכמה עצי בוסתן, ובהם עץ אגוז מלך, עצי לימון ושקד. המעיין נובע על גבי שכבת חוואר בתוך מערה קטנה, ממש מעל בריכת המים. ניקבה חצובה, שאורכה כ-6 מ', מגדילה את שטח פני השכבה נושאת המים ולפיכך גם את שפיעת המעיין. הבריכה (2.5X3.5 מ') עשויה אבנים מסותתות היטב. בשנת 1987 החלה רשות הטבע והגנים לטפח את עין טייסים וסביבתו. במסגרת זו נוקתה הבריכה ושוקמה, ועתה היא מלאה מים כמעט כל השנה.
עין טייסים הוא האתר האחרון בסיורנו. מהמעיין נשוב לכביש 395 וניסע בכביש לצומת עין כרם. בתום הביקור נשוב לכביש ונמשיך לכיוון צומת עין כרם. נוכל לסיים את הטיול בבילוי באחד מבתי הקפה בעין כרם, או להמשיך לכביש 1 ולנסוע לכיוון תל אביב או ירושלים.

מידע נוסף

מפת טיולים וסימון שבילים

מבואות ירושלים (גיליון מס' 9)

מרחק נסיעה בכביש

כ-15 ק"מ

ביקור בעין צובה

תיאום בתיירות צובה, טל' 02-5347000

קרדיטים
 
כתיבה וצילומים: יעקב שקולניק
עיצוב מפה: מיכל קטורזה, קק''ל
מיפוי והפקה: אביגדור אורגד מפות
פורסם בתאריך: 15.8.2012
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת סימון שבילים 9 מבואות ירושלים