תיאור המסלול מתחיל מהכניסה הראשית ליער (ראו הנחיות בגישה למקום).
בתחילת הדרך ניצבת אנדרטה לזכרו של סמל אליעזר לייטנר, שנפל במלחמת יום הכיפורים בגולן. האנדרטה עשויה מחלקים של רכב משוריין. השביל ממשיך ועובר במעבה היער ולעתים בשוליו, צמוד לשדות המעובדים של מושב בקוע.
תחנתנו הבאה היא מצפה בקוע, הנקודה הגבוהה ביער (256 מ' מעל פני הים). קק"ל הציבה בראש הגבעה מגדל תצפית אש (המגדל סגור ואינו מיועד למטיילים). סמוך למגדל צומח עץ דקל ולידו אנדרטה לזכרו של משה שרת, ראש הממשלה השני של ישראל. תשעה סלעים המוצבים במקום מספרים על נקודות ציון בחייו של משה שרת.
בחורשה הצמודה לאנדרטה מתפתל שביל ובו פינות ישיבה מוצלות המנציחות את יונתן גוטהילף ויצחק משאט, שנפלו במלחמת לבנון הראשונה. קק"ל הציבה במקום פינות ישיבה ושולחנות פיקניק.
בנקודה מרכזית ביער, סמוך למצפה בקוע, ניצב גלעד "משבר לתקווה", המנציח את זכרם של 436 ניצולי השואה שעלו ארצה ונפלו בקרבות מלחמת העצמאות. הגלעד, יצירתו של האמן ד"ר נתן סאס, בנוי משלושה סלעים גדולים העוטפים עץ זית. שמות הנופלים חקוקים על הסלעים. יהודה שטרנפלד, ניצול שואה שלחם במלחמת העצמאות, הוא שיזם את הקמת האנדרטה, המשקיפה על הרי יהודה ועמק איילון.
מול אנדרטת "משבר לתקווה" הקימה קק"ל חניון ותאטרון פתוח לזכרו של רס"ן אסף אסולין, שנפל בקסבה של שכם במבצע "חומת מגן" (אפריל 2002). התאטרון, הבנוי כחצי גורן עגולה, הוא חלון לנוף המשקיף עמק איילון.
ביער המגינים יש עוד שפע של אתרי הנצחה, חלקם ליחידים וחלקם קבוצתיים. כדאי לשוטט בין שבילי היער ולפגוש באתרי הנצחה נוספים. אחד מהם מוקדש לסגן יורם לצ'טר, שנפל במלחמת יום הכיפורים. האנדרטה לזכרו עשויה בצורת מגילת קלף ועליה חקוקות מילות השיר "ראי אדמה" לשאול טשרניחובסקי: "ראי אדמה, כי היינו בזבזנים עד מאוד..."
אנדרטה נוספת מוקדשת לזכרו של טייס חיל האוויר רס"ן אדי שדה, שנהרג בתאונת מטוס. בפינת הנצחה לזכרו של סרן זיו ברגור מרמת השרון, רשום ציטוט מיומנו: "אינני נמצא בעולמנו על מנת לשמור על חיי אלא כדי להגן על נפש הזולת". קבוצת חברים לנשק בחרו להניח שלד של זחל"ם לזכרם של 15 לוחמי פלוגת חרמ"ש מגדוד 213 מחטיבת 217 שנפלו במלחמת יום הכיפורים. ותיקי פלוגת החרמ"ש "סימור" ממשיכים לתחזק את הזחל"מ ואת השולחנות והספסלים שבמקום.
אנשי חיל האוויר הנציחו את חבריהם בהצבת שלד שלם של מטוס תובלה מסוג נורד. למטוס ניתן להגיע גם היישר מכביש מס' 3 (הבאים מכיוון צומת לטרון יפנו כ-400 מ' לפני צומת נחשון על פי השילוט המכוון ליער המגינים). המטוס נמצא סמוך לכניסה, בין העצים, בצד שמאל.
בהמשך הדרך העולה מבית העלמין של היישוב כרמי יוסף, סמוך לצומת הדרכים המובילה למצפה בקוע, בין עצי האורן, ישנו סלע שעליו חרוט בעברית הכיתוב "תחום גזר" והמילה "אלקיוס" (אלחנן) באותיות יווניות. נראה כי הסלע בא לציין את שמו של בעל הקרקע שגבלה בעיר גזר. נראה כי הכתובת נכתבה בתקופה החשמונאית (המאה השנייה לפני הספירה).