מעבר לשדה הפתוח, בהמשך השביל שלאורך הנחל, מתנוססת גבעה נמוכה ובראשה מבנה ישן הבנוי מאבני כורכר. זוהי ח'ירבת סמארה. למרגלות הגבעה, בצל עצי איקליפטוס, נמצא חניון גדול ובו שולחנות פיקניק, ברזיות ושילוט הסבר.
המבנה נבנה בשלהי המאה ה-19 על ידי עבדאללה סמארה מטול כרם, שהיה בעל האדמות שבסביבה. מאוחר יותר הפך המקום לתחנת מכס מטעם השלטונות העות'מניים. באותם ימים הביאו לכאן תוצרת חקלאית מהשרון ומהשומרון, בעיקר אבטיחים. מכאן השיטו בנחל את התוצרת ל"נמל האבטיחים" שבחוף מכמורת (מינת אבו זבורה, או מינת בטיח), ומהנמל שיווקו את היבול לערי החוף של ארץ ישראל ולמצרים.
קק"ל רכשה את אדמות סמארה בשנת 1940. באביב מתכסה הגבעה בפריחה מרהיבה, בין השאר של כלנית מצויה, נורית אסיה וצבעוני השרון. מראש הגבעה, שאליה עולה שביל נוח מהחניון, יש תצפית נאה על הסביבה (כדאי להמשיך מהחורבה כמה מטרים צפונה כדי לזכות בתצפית מרהיבה צפונה). במורד הגבעה הפונה לנחל אלכסנדר חצובות מערות ששימשו בעבר הקדום כמחצבות.
הגבעה שעליה שוכנת ח'ירבת סמארה היא חלק מרכס הכורכר המזרחי בשרון. נחל אלכסנדר קוטע את הרכס, ומדרום לו על המשך הרכס בנויים היישובים כפר ויתקין, חופית וביתן אהרון.
מעט הלאה במורד הנחל השביל מתקרב לגדת הנחל ממש. זו הזדמנות לערוך היכרות עם צמחיית הגדות העשירה של הנחל. הצמחים הבולטים כאן הם סמר ימי – שיח בעל ענפים שרביטיים המסתיימים בחוד קוצני; שנית גדולה – צמח בעל גבעול גבוה הפורח בקיץ בוורוד; ופטל קדוש – המצמיח משוכות צפופות וקוצניות. העץ בעל העלים הקשקשיים הצומח על גדות הנחל הוא אשל.
מסלול הטיול ממשיך מתחת לגשר כביש החוף ומגיע למזח קטן הבנוי על גדת הנחל. זוהי נקודת תצפית יפה על שפך הנחל לים. כדאי לשים לב להבדלים בין שתי הגדות. הגדה הדרומית עטורה בדיונות חול זהובות, ואילו הגדה הצפונית בנויה מאדמות הסחף של הנחל. הסיבה לכך היא שהחול מגיע לחוף מדרום, והנחל "בולע" את החולות שמגיעים אליו ומותיר את הגדה הצפונית חשופה מחול.