שביל מגידו

  • גבוהה
  • אביב חורף סתיו
  • 73.5 ק"מ
  • מרכז רמת מנשה
  • 4 ימים
  • עומס קל
"הר הגעש" והאנדרטה לחללי משמר העמק. צילום: יעקב שקולניק
  • סוג המסלול

נחל זוהרה (חלק משביל מגידו) נסגר למטיילים בעקבות עבודות כלים כבדים ומשאיות בשטח. נעדכן עם סיום העבודות.

14.07.2024

שביל מגידו עובר במרחבים הפתוחים והיפים של רמות מנשה ובהם שדות מעובדים, יערות קק"ל, מעיינות ואתרי מורשת. בחורף ובאביב מתכסה האזור כולו במרבדים ירוקים ובפריחה מרהיבה, המעיינות שופעים והנחלים זורמים. השביל הוא חלק בלתי נפרד מהפארק הביוספרי רמות מנשה – מרחב המשתרע על פני 197,000 דונם, פרי שיתוף פעולה של המועצה האזורית מגידו, קק"ל וגופים נוספים. המרחב כולל שטחי מרעה, שטחי חקלאות, יערות נטועים ויערות אלון טבעיים, המשמשים בסיס למגון מינים של בעלי חיים וצמחים. כל מה שצריך זה לקחת תרמיל ומקל ולצאת לדרך.

הוראות הגעה

מקטע 1. תצפית אוכברג חניית ב"יס יסודי עומרים. ווייז: בי"ס יסודי אזורי עומרים מגידו.
מקטע 2. קיבוץ גלעד שער קיבוץ גלעד. ווייז: קיבוץ גלעד.
מקטע 3. צומת מגידו וייז: צומת מגידו, פינה צפונית-מערבית.
מקטע 4. ג'וערה וויז: ג'וערה עין השופט.

סיפור דרך

מקטעים אלה הם המלצה למטיילים מיטיבי לכת. אפשר לטייל בשביל במגוון מסלולים קצרים יותר ולשם כך יש להיעזר במפה המצורפת לרשימה זו.

משך הטיול: 4 ימים. אפשר ליצור קטעי שביל קצרים יותר, המתאימים לטיולי משפחות.

מקטע 1: תצפית אוכברג – קיבוץ גלעד
מרחק: 20.4 ק"מ.
סיום: שער קיבוץ גלעד.

ממצפה אוכברג צועדים מערבה בשביל המרובע ועולים בו לצידו המזרחי של כביש 672, עד למפגש עם דרך עפר מסומנת בכחול, שיורדת בנחל שלף. בדרך עוברים את הנביעות של עין שלף, שרידי תחנת קמח, עין דמומית ועין מחוללים, שיוצרים פלג נחמד ועטור משוכות פטל ועצי ערבה.

שביל מגידו עובר מתחת לכביש 6 למפגש הנחלים שלף ודליה. מעט ממערב למפגש הנחלים צומח ברוש מרהיב עין. מכאן עולים דרומה בשביל תלול וקצר לראש גבעת מנרה ויורדים בצידה הדרומי כדי לחצות שוב את כביש 6 לצדו המזרחי (סמ"ש ירוק). לפני מאגר דליה השביל פונה דרומה, עובר ליד עין סוקר ו"האיגלו" ומשתלב שוב בערוץ העילי של נחל תנינים, סמוך לטחנת הקמח חוביזה.

השביל חוצה את דרך נוף גלעד ומגיע לעין ניל"י, עטור האקליפטוסים הגדולים. מכאן פונים מזרחה בין עצי יער פארק של אלון התבור, חוצים את הכביש המוביל למחנה גולני ומאגפים את קיבוץ גלעד מדרום כדי להגיע לשער הכניסה לקיבוץ.

מקטע 2: קיבוץ גלעד – צומת מגידו
מרחק: 18.8 ק"מ.
סיום: צומת מגידו, פינה צפונית-מערבית.

משער קיבוץ גלעד פונים מזרחה במורד השביל לעין בוטם. מכאן עולים צפונה בגיא של נחל חלמית כדי להשתלב בדרך העפר של נחל חלמית (סמ"ש כחול) וממשיכים צפונה. מעט אחרי המפגש עם דרך מסומנת ירוק פונה שביל מגידו באופן עצמאי צפונה לעין כפר, הנובע בערוץ העילי של נחל תנינים. כ-300 מ' מצפון עובר השביל ליד "מעיין התאנה".

השביל עובר למרגלות חורבת בית ראש ויורד בנחל מדרך עד פאתי מושב מדרך עוז ומשם לאחר חציית נחל שלו עולה לנ.ג. 240, המעניקה תצפית יפה על תל מגידו. השביל עובר ליד חורבות הכפר אל־מנסי ועולה לגבעת יאשיהו, הבנויה סלעי בזלת, ויורד לשרידים הדלים של חורבת כפר עותנאי, המזוהה עם לגיו של התקופה הרומית.

השביל יורד לעינות לגיו – שתי נביעות בערוץ נחל קיני ולידן בית משאבות נטוש. מי המעיינות זורמים במורד הנחל למאגר מים קטן. משם השביל יורד דרך עינות קיני – קבוצת נביעות קטנה בצל עצי אקליפטוס ומגיע אל טחנת הקמח ומשם לצומת מגידו.

מקטע 3: צומת מגידו – ג'וערה
מרחק: 16.7 ק"מ.
סיום: ג'וערה.

מצומת מגידו פונים מערבה לטחנת הקמח התחתונה של נחל קיני ופונים צפונה לשטח הפתוח שבין קיבוץ מגידו לכביש. השביל מגיע לכביש הגישה לקיבוץ מגידו ומלווה אותו מזרחה לכביש 66. ליד צומת היוגב נמצאים שרידים של באר מהתקופה הניאוליתית.

בצומת היוגב השביל מנצל את הרמזור לחציית כביש 66 לעבר תחנת הדלק פז. השביל עוקף את תחנת הדלק ומלווה את כביש 66 מצפון כדי לפגוש את עינות ניסנית (עין עוזי).

בצומת מדרך עוז חוצה שוב השביל בבטחה את כביש 66, נכנס למושב ופונה מיד ימינה. (בפארק הקטן שמשמאל יש ברז מים). בכניסה לטיילת המלווה נחל מדרך יש פינת ישיבה יפה ומוצלת. מהטיילת עולה השביל לתל בר ומשם למרגלות הגבעות הגעשיות גבעת אשמר ו"הר הגעש" – המקום שבו נמצאת אנדרטת נופלי משמר העמק. ככל שעולים, נפרשים יותר ויותר נופי עמק יזרעאל והגליל.

השביל משתלב בקטע קצר של דרך מסומנת בסמ"ש אדום ועולה לראש גבעת קאת, מקום שבו מתנוססת אנדרטת חללי הקיבוצים, יורדת חיש קל לנחל משמר העמק ומגיעה לבריכת הבטון של מעיין שולמית – מקום מוצל ויפה למנוחה. מהמעיין ממשיכים מעט בדרך הנוף ופונים שמאלה לפסגת הר השולחן – גבעה המשקיפה על רמת מנשה והכרמל. שביל מגידו יורד בצידה המערבי של הגבעה ופונה צפונה, חולף על פני מערת קבורה ואנדרטה לזכרם של שלמה קורץ ונכדו, שנהרגו כאשר חפרו במקום.

מכאן קצרה הדרך לג'וערה, נקודת הסיום של קטע מס' 3.

מקטע 4: ג'וערה – תצפית אוכברג
מרחק: 17.4 ק"מ.
סיום: חניית בי"ס יסודי עומרים.

מג'וערה צועדים מעט במעלה כביש 6953 ופונים צפונה בדרך עפר המובילה לבית העלמין של עין השופט. מעט אחריו נמצאת בריכת בטון המכונה בפי אנשי עין השופט "בית המכשפה". דרך העפר יורדת משם לאורך נחל זהורה ומגיעה לנחל גחר, ערוץ מוצל ביער קק"ל המנוקד בריכוזים של עצי בוקיצה שעירה. הנחל פוגש את דרך הנוף של רמות מנשה ליד המקום שבו חודרת מנהרת המוביל הארצי לסלעי רמת מנשה.

שביל מגידו יורד בנחל גחר במקביל לדרך הנוף הסלולה וכמעט נוגע בכביש 66. כאן פונים צפונה בקו המגע של רמת מנשה עם עמק יזרעאל, יורדים בדרך המלווה את נחל גחר ועולים לכרמי הזיתים ולשרידי היישוב אבו זריק. לאחר שחולפים על פני עין זריק עולים במדרון הר גחר ויורדים דרך בית הקברות הישן של הזורע לנחל השופט. 

שביל מגידו מתארח כאן בשביל הנגיש שיצרה קק"ל ועולה בנחל השופט לעין פרור ולרמת השניים. בפאתי הרמה נמצאת חוות עמק השלום. ממשיכים דרומה בדרך סולינג ומעט לפני האנדרטה לאפרים טיקטין ולאליעזר קרונגולד ועין ששון פונים מערבה בדרך המלווה את הערוץ העילי של נחל השופט (סמ"ש כחול). ליד מפל הטרוורטין, למרגלות שרידי טחנת הקמח של ריחניה, השביל פונה דרומה ועולה לאזור התעשייה הקטן שליד רמת השופט, שבו נמצאים גם משרדי המועצה האזורית מגידו. חוצים בזהירות את כביש 6954 ומגיעים לשביל המרובע ולתצפית אוכברג.

לקריאה נוספת והעשרה

מי ומה בשביל מגידו?

שביל מגידו הוא שביל אזורי (מסומן בסגול לבן) המחליף את שביל רמת מנשה (שהיה מסומן בעבר כתום לבן). יוזמי השביל הם יניב שרייבר מקיבוץ דליה ואלעד טסלר מרמת השופט, המכירים היטב את השטח. הם כיתתו את רגליהם והביאו הצעה לתוואי השביל לצוות המתאם של המרחב הביוספרי – נציגי מועצה אזורית מגידו, קק"ל, רט"ג ורשות ניקוז ונחלים קישון. כדי להתאים את השביל למטיילים הישראלים, שכרו המארגנים את הוועדה לשבילי ישראל של החברה להגנת הטבע. יחד עם איש הוועדה, איציק בן דב, נערכו סיורים נוספים ולאחר דיונים עם אנשי השטח של קק"ל ושל רשות הטבע והגנים התקבל התוואי הסופי.

נועה אשכול, מנהלת הפרויקטים במחלקת החינוך של המועצה האזורית מגידו, דחפה את העסק קדימה. היא יזמה בין תלמידי התיכון האזורי תחרות ליצירת לוגו השביל, והלוגו הנבחר הוא כולו מתוצרת עצמית.

כדאי מאוד לדעת

    1. שביל מגידו הוא שביל טיולים אזורי להולכי רגל. תוואי השביל מסומן לכל אורכו בסימון שבילים סגול. כאשר השביל חופף לשבילים המסומנים בצבעים אחרים (שחור, אדום, כחול וירוק), תזהו אותו בסימון נקודה סגולה המצטרפת לסימון הקיים.
    2. השביל כולו מעגלי, אך לשם כך יש לעבור 73.5 ק"מ. כל קטע בנפרד אינו מעגלי ויש לדאוג לתחבורה בסיום הטיול. בצומת מגידו אפשר להיעזר בתחבורה ציבורית תדירה.
    3. חלק משביל מגידו חשוף לשמש ואינו מומלץ לטיול בקיץ. בעונה החמה נוח יותר לטייל בקטעי השביל שעוברים ביערות קק"ל המוצלים.
    4. שביל מגידו עובר באזור מתון טופוגרפית, אך השלמת מקטע שלם של אחד מארבעת מקטע השביל מתאימה למיטיבי לכת בלבד. אפשר לחלק את ההליכה למנות קטנות יותר ולהתאימו גם למי שמבקש ללכת מרחקים קצרים יותר.
    5. השביל מיועד להולכי רגל. אין לנסוע בו לא באופניים ולא באופנועים.
    6. שביל מגידו מסומן במפה החדשה - מפת טיולים וסימון שבילים הכרמל (מפה מס' 4).
    7. אנא, שמרו על השביל נקי ואל תשאירו בו עקבות.

קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק
פורסם בתאריך: 17.05.2023

בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן