היער, ששטחו משתרע על פני כ-2,000 דונם, נמצא על גבעה יפהפיה בשיפולי השומרון, הצופה לאזור השרון ממערב ועד לים, ולקו הירוק, ממזרח. מיקומו במרכז הארץ בסמיכות ליישובים כפריים וחקלאיים ובקרבת ערים גדולות, הופכת אותו ליעד בעל פוטנציאל תיירותי.
היער ממוקם בין הישובים הקהילתיים מתן ונירית מצפון וממערב, לבין קיבוץ חורשים וערוץ נחל קנה, שהוא מיובלי הירקון, מדרום. נחל קנה מותיר את רישומו על הנוף הגבעתי, ביוצרו תוואי קניוני העובר במרכז היער. לקראת המישור תוואי הנחל מתרחב, כבסיס לשטח חקלאי השולח אצבע של מטעים אל תוך היער הנטוע. בעוברו במישור הוא מטשטש את ציר הנחל, במיוחד במקומות שבהם הוא הופך לחלק מן השדה החקלאי.
היער ניטע בחלקו על ידי קרן קימת לישראל בשנות ה-50 של המאה הקודמת ויש בו ריבוי של משאבי טבע ונוף איכותיים. ביער עצי אורן וברוש ובחלקו הוא מכוסה בצמחיית בר עשירה. בימים אלה תוכלו לפגוש ברקפות המסתתרות בין הטרשים ובמדרונות הסלעים. יש גם ביער גתות, בורות מים ומבנים עתיקים. בין קיבוץ חורשים לכפר ברא יש מטעי זיתים המטופלים בחלקם על ידי קרן קימת לישראל וחלקם כמטעים פרטיים על ידי תושבי הכפר. אחד ממני הצומחים הבולטים באזור הינו האוג הקוצני.
בלב היער, בגבעת זכור מערב, מוצב מגדל תצפית אש לאיתור שריפות יער (חל איסור לעלות למגדל מטעמי בטיחות). מפסגת הגבעה שעליה ממוקם המגדל נשקף נוף מרהיב של הרי שומרון ומישור החוף.
כבר לפני 10 שנים נזעקו נציגי הישובים באזור וגייסו אלפי מתנדבים ותושבים למאבק ציבורי על מנת להגן על היער מפני תכניות בינוי. בסיוע הגופים הירוקים, המשרד לאיכות הסביבה וקק"ל הוכנס כל שטח היער לתכניות מתאר ארציות ומחוזיות כשטח שמיועד לייעור ולשימור לנופש ופנאי. הקרן הקימת לישראל, בשיתוף עם החברה להגנת הטבע, פעלו רבות לפיתוח היער ולשמירתו.
נסיעה ברכב פרטי: קיימים שני נתיבים עיקריים שאורכם כ-3 ק"מ: נתיב המתחיל כק"מ 1 צפונית לכניסה לקיבוץ חורשים, מהכניסה המערבית של היער מאחורי בית החרושת לספוגים שבכניסה לקיבוץ. הנתיב מגיע בסופו ליישוב הקהילתי נירית (מסומן במפה בצבע ירוק). נתיב נוסף מתחיל מאותה נקודה ופונה בלב היער דרומה לחניון אורנית ומתחבר בסופו של דבר בצומת מיזם "ארץ אחרת" אל הדרך הירוקה ואל חניון חזי ספיר, מצפה חורשים וחורבת זכור ואל היישוב נירית. (מסומן במפה בצבע אדום).
לרכבי שטח (4X4): נתיב נסיעה, שאורכו כ-1 ק"מ, עולה לחניון האורן ולכפר ברא (מסומן במפה בצבע כחול), בחניון תצפית מרהיבה אל תוך היער עצמו. יער החורשים התברך בשפע של חניוני פיקניק, בהם מתקני משחק לילדים ושולחנות פינג פונג מאבן (חניון אורנית), שהופכים את השהייה בו למהנה במיוחד.