טיול ברכב פרטי לאתרי פארק תמנע

מגלים את קניון הפרצופים ואת ממלכת הנחושת הקדומה
  • בסיסית
  • אביב חורף סתיו
  • 5 ק"מ
  • דרום הערבה
  • 3-5 שעות
  • עומס קל
גבעת בורג. צילום: חגית גל
  • סוג המסלול

בין נופי סלעי החול הססגוני של פארק תמנע נמצאים שרידי מכרות נחושת וכורי הפקה קדמונים של המתכת היקרה. בפארק תמצאו גם שפע שבילי טיול מסומנים, אגם מדברי, שרידי מקדש מצרי, שחזור של אוהל מועד וחניון לילה.
בפארק תמנע, המשתרע על פני 60 אלף דונם, התקבצו תופעות טבע מיוחדות ואתרים קדומים שאין דומה להם בישראל. התשתית התיירותית מפותחת: כביש ודרכי עפר משובחות, חניון לילה ובו שירותים ומקלחות חמות, אתרים משולטים ומתקני שעשועים לילדים. מטייל עקשן, מהזן שרוצה "לראות הכל", יצטרך להקדיש למקום כמה ימים. אבל גם בכמה שעות אפשר להתרשם מהיופי וממגוון התחומים והנושאים שפארק תמנע מציע. בפארק תמנע שולטו יותר מעשרים מסלולי טיול. רובם קצרים (20 דקות הליכה עד שעה) ומתאימים לכל המשפחה, אך יש גם מסלולים למיטיבי לכת.

משפחות עם ילדים ייהנו משיט באגם ומפעילויות אחרות. ההורים יוכלו בינתיים לפוש במסעדת "חאן המלך שלמה"  שבמקום, רצוי לעת שקיעה, בזמן שהרי אדום מחליפים גוונים מרגע לרגע. קק"ל מפתחת את התשתית התיירותית בפארק בעזרת תרומות מידידי קק''ל בארצות הברית ובגרמניה. המועצה האזורית חבל אילות מפעילה את הפארק. לא נוכל לתאר את כל אתרי הפארק, אבל נשתדל לצאת ידי חובה בכמה מהם.

איך מגיעים?

הכניסה לפארק תמנע נמצאת כ-20 ק"מ מצפון לאילת (כביש 90, בין סימני ק"מ 35-36).

מרכז המבקרים

החוויה מתחילה כבר במרכז המבקרים, בכניסה לפארק. מיטב השכלולים הטכנולוגיים גויסו להמחשת הרקע ההיסטורי והתרבותי של האנשים שבאו לתמנע לפני אלפי שנים, כדי לחצוב את הנחושת, המתכת הראשונה שבה השתמש האדם. הסרט החדש במרכז המבקרים, שאורכו כ-13 דקות, מתמקד בהמחשת תהליך הפקת הנחושת בתמנע.

מרכז המבקרים החדש של הפארק, חוויה בפני עצמה שלא כדאי לוותר עליה לפני היציאה לטיול בפארק.

פטרייה וחצי

ממרכז המבקרים נוסעים מערבה לצומת הכבישים הראשון (3.3 ק"מ) ופונים ימינה. נוסעים עוד כקילומטר וחונים מימין לכביש, בצד התצפית על הפטרייה וחצי.

רובנו מכירים את הפטרייה המפורסמת – גוש סלע גדול שכוחות הבליה יצרו בו צורת פטרייה עם כובע ורגל. אתר יפה לא פחות הוא הפטרייה וחצי. שני גושי סלע אבן-חול אדומה להפליא, שמתחילים לגלות צורה של פטריות, כלומר של סלע בעל רגל וכובע.צורת הפטרייה היא תולדה של בליית שכבות חול בעלי עמידות שונה זו מזו. השכבה תחתונה, עמידה פחות לבליה מהעליונה. במהלך השנים מתבלה השכבה הרכה בקצב מהיר יותר מהשכבה העליונה וכך נותרת ממנה רק הרגל הצרה.

קניון הפרצופים (הקניון הוורוד)

רחבת התצפית על הפטרייה נמצאת כ-700 מ' בהמשך הכביש. תמצאו שם גם המחשה להפעלת כורי נחושת, שכן למרגלות התצפית שכן מחנה כורים. אנחנו נמשיך עוד 300 מ' ונחנה בצד הכביש. פנינו מועדות אל קניון הפרצופים, המוכר גם כ"קניון הוורוד". נצעד מערבה בעקבות הסימון השחור. לאחר כ-300 מ' נפגוש שביל ירוק שפונה שמאלה לתחתית מעלה ברך, אך אנו נדבק בשביל השחור. עוד כ-600 מ' והשביל שלנו מסתיים במפגש עם שביל מסומן כחול. נפנה בעקבות הסעיף השמאלי של השביל.

גדות הערוץ לובשות צבע סגול מיוחד במינו. 300 מ' הלאה משם, בצדו הדרומי של הערוץ, נוצרה מנהרה במדרגת הסחף הגדולה של הנחל, הקרויה "מערת הלוחם הרומי". בקיר המזרחי של המערה, על מחשוף אבן, התגלתה כתובת יוונית המנציחה את זכרו של גרמוס. זהו שם נבטי טיפוסי (במקור גרמו). סמוך לכתובת נמצאו ציורים המתארים נשר, חזית מקדש ושני דקלים. נראה כי כל זה נעשה במאה ה-3 לפנה"ס.

עוד כחצי קילומטר צעידה בנוף הססגוני ואנו מגיעים אל קניון הפרצופים – נקיק צר שרוחבו אינו עולה על שני מטרים, מרהיב ביופיו ובו נגלים לפתע בפני המתבונן פרצופים שונים אך ברורים להפליא אשר נוצרו עם הזמן בסלע. אתם מוזמנים למצוא ולחשוף גם פרצופים חדשים. לדעתנו, אגב, צבע קירות הסלע נוטה יותר לכתום.

כאן לפנינו שתי אפשרויות. לשוב כלעומת שבאנו, מרחק 1.8 ק"מ, ולהמשיך בשביל "הכחול" בנוף אבני החול עוד כ-3.5 ק"מ. השביל עובר למרגלות מצוקי תמנע ונפרד מהם בשביל מסומן שחור, המגיע לכביש שמוליך לאגם. אפשר גם להמשיך בשביל "השחור" עוד כקילומטר ולסיים את המסע בעמודי שלמה, כך שהשלמנו צעידה של כ-7 ק"מ בסך הכול. כדאי להשאיר מראש רכב מאסף בעמודי שלמה או לשוב לנקודת המוצא בטרמפים. המבקרים בפארק או אנשי צוות הפארק מגלים בדרך אחוות מטיילים ומסייעים בהקפצות.

מכרות הנחושת הקדומים

אם שבנו לנקודת המוצא, נוכל להמשיך בכביש עוד כ-1.3 ק"מ, לאתר הקשתות, ולבקר במכרות נחושת מהקדומים בעולם . בשכבות אבן החול הלבנה שבבקעת תמנע נמצאים תרכיזי נחושת, שעל קיומם ידעו כבר בימי קדם. ניצול הנחושת בבקעה החל כבר בסוף תקופת האבן, באלף ה-6 לפני הספירה. האדם אמנם לא התיך אז את הנחושת והשתמש בה כמתכת במלוא מובן המילה, אך ניצל את המרבצים ליצירת תכשיטים. בתקופה הכלקוליתית (אלף 4 לפני הספירה) נמשכה כריית הנחושת, שהתבצעה בעיקר במנהרות כרייה רדודות. הכרייה הגיעה לשיאה בימי הממלכה המצרית החדשה (מאות 12–14 לפנה"ס). המצרים חפרו לעתים פירים עמוקים כדי להגיע לנחושת. פיר אחד מגיע לעומק 37 מ'. במחנות כרייה שהוקמו במרכז בקעת תמנע התיכו את הנחושת למתכת והפרידו אותה מן הסיגים, ששרידיהם פזורים עד היום בשטח.

סינגלים בפארק תמנע

בקעת תמנע הינה עמק נרחב בצורת פרסה המוקף משלושה כיוונים במצוקים אדירים ובליבו מתנשא הר תמנע. הבקעה מהווה מוזיאון גיאולוגי מרתק עם תצורות סלע אשר פוסלו על ידי כוחות הטבע לאורך אלפי שנים ומסלע מגוון ועתיר מינרלים המעניקים לנו יחדיו חוויית טבע מדברי עתירת צבעים וצורות.

למקום היסטוריה מרתקת, בעיקר בשל הנחושת המסתתרת בהרים, אשר גרמה לו להיות המקום הראשון בעולם בו כרו נחושת, וברחבי הפארק ניתן למצוא עדויות רבות לכריה זו, כולל אלפי פירים, תנורי התכה מתקופת האימפריה המצרית ועוד.

כעת עומדים לרשות הרוכבים שני מסלולים, האחד - סינגל תמנע המקורי שאורכו 14 ק"מ ולצידו, סינגל המכרות החדש יותר המשתרע למרחק של 34 ק"מ וכולל גם טיפוס אנכי הגון. המסלול הראשון קל יותר ויתאים לגיחה קצרה והשני - למי שעיתותיו בידו וגם ניחן בכושר גופני טוב.

מבחינה טכנית המסלולים אינם קשים ומתאימים לרוכבים מנוסים אך לא בהכרח מקצועיים. עם זאת, אורכו של סינגל המכרות וכמות העליות שבו, בהחלט מעלים את רמת הקושי של הרכיבה בו. לאורך 25 הק"מ שבין הכניסה לפארק לאגם אין נקודה למילוי מים – הקפידו לצאת לדרך עם מספיק נוזלים להשלמת הרכיבה בשלום.
 

שעות הפתיחה בפארק

ספטמבר–יוני 
א'-ה' ושבת 08:00–16:00. שישי וערב חג 8:00–15:00. ערב פסח, ראש השנה ויום כיפור 8:0013:00. 
 
יולי–אוגוסט 
א'–שבת 08:00–13:00. בימי שלישי גם 17:00–20:00.
סיורי שקיעה מודרכים נערכים בתיאום מראש.
סיורי שקיעה ולילה לבודדים מתקיימים בחול המועד סוכות, בחנוכה, בחול המועד פסח ובחודשי הקיץ במועדים מיוחדים. 

מידע נוסף

מפת טיולים וסימון שבילים
הרי אילת (גיליון מס' 20) וחומר הדרכה של הפארק

שבילי אופניים
ניתן לשכור אופניים בפארק. מלבד המסלול המתואר, קיים מסלול רכיבה למשפחות. יש להצטייד בקסדה ובציוד בטיחות

טלפון פארק תמנע
08-6316756. פקס: 08-6339403

כדאי לדעת
כרטיס הכניסה לפארק כוחו יפה לשלושה ימים רצופים

ציוד
על הצועדים במסלולי ההליכה להצטייד בנעליים גבוהות, בכובע ובמים

התאמה למוגבלים בתנועה
אחדים מהאתרים בפארק נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות ובהם תצפית הפטרייה, עמודי שלמה, המסעדה והאגם לטיול נוסף באזור פארק תמנע לחצו כאן.

קרדיטים
 
כתיבה: יעקב שקולניק | צילומים: חגית גל וארן דלב | מפה: באדיבות פארק תמנע | מידע מקצועי: אורנית גינת, רכזת קהילה ויער הר הנגב והערבה, ואלברטו כנען, יערן אזור הערבה | פורסם בתאריך: 9.1.2013 | עודכן בתאריך: 17.2.2016
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפה של פארק תמנע