שביל סובב נחל השופט

  • בינונית
  • אביב חורף סתיו
  • 5 ק"מ
  • מרכז כרמל ומנשה
  • 3-4 שעות
  • עומס קל
נחל, שדה ויער. מנופי השביל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
נחל, שדה ויער. מנופי השביל. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
  • סוג המסלול

השביל הנגיש בנחל השופט כבר קנה לו מעריצים רבים. מי שמחפש מסלול ארוך יותר, מבלי לפסוח על האטרקציות של השביל הנגיש, מוזמן לטייל גם במעלה הנחל, בשביל מעגלי שסומן בדצמבר 2024, וליהנות מעצי הערבה המלווים את הערוץ ומהנוף הפתוח והיפה של רמת מנשה.

הוראות הגעה

נקודת מוצא וסיום: מגרש חניה פרור.

דרך הגישה לנחל השופט מסתעפת מכביש יוקנעם–מגידו (כביש 66), בין ק"מ 29-28. הדרך חד־סיטרית וסלולה כולה. הדרך פונה דרומה, עולה לצד ערוץ נחל גחר ומגיעה לאחר 2.8 ק"מ לצומת: היישר לפנים – חניוני הזורע; שמאלה – הדרך היורדת צפונה לנחל השופט. מגרש החניה נמצא מעבר לערוץ הנחל (ווייז: נוסעים על פי ההכוונה: חניה נחל השופט – מגרש חניה חרובים, אך עוצרים לפני כן במגרש חניה פארור).
שילוט הכוונה בשביל סובב נחל השופט. צילום: נועה שתיל, קק"ל
שילוט הכוונה בשביל סובב נחל השופט. צילום: נועה שתיל, קק"ל

סיפור דרך

שביל היער
אורך השביל: כמעט 5 ק"מ.
משך הטיול: 2¬-3 שעות.
אופי השביל: שביל מיטיבי לכת, מעגלי ונוח. 
הערה: אין לעלות על השטחים המעובדים.

ממגרש החניה פרור חוצים את דרך הפארק וצועדים במורד הדרך בעקבות הסימון הסגול של שביל מגידו. משמאל – יער קק"ל שזכה לדילול כדי לאפשר לצמחייה הטבעית להתחדש. מימין – שדה שבו מגדלים בדרך כלל חיטה לתחמיץ ומעבר לו מציינת שדרת עצי הערבה את מהלכו של נחל השופט. נוף שדות, יער ונחל ילווה אותנו במשך רוב הטיול שלנו. 

לאחר כחצי קילומטר השביל מתקרב לנחל ואפשר להציץ בו מבין עצי הערבה ומשוכות הפטל, המעניקות פרי מתוק ובקיץ. מי שמחפש מקום מוצל להפסקה יצעד עוד 300 מ' ויגיע אל "הברושים" – חורשה ובה כתריסר ברושים גבוהים. 

כ־600 מ' משם, בצומת, פונים ימינה על פי סימון שביל מגידו ומגיעים לחורשת חרובים, עוד מקום נחמד לעצירה.

כמה צעדים, ליד בריכת נחל סנין, פוגש השביל שלנו את השביל הנגיש של נחל השופט. מכאן, בשביל הנגיש, ממשיכים במורד הנחל אל מפל נחל השופט, אל תעלת ההטיה ההיסטורית של קיבוץ הזורע והבריכה היפהפייה שלידה. ליד הגשרון, משמאל, נמצאים שרידי טחנת קמח, שניצלה בעבר את כוח המים הזורמים בנחל לטחינת חיטה.

עתה יש לחצות את נחל השופט בגשרון ולעבור לגדתו הימנית של הנחל, לביקור ב"מערת הגמלים"  ול"בריכת הצבים" שלידה. עוד כמה צעדים ואנו מול גדר קיבוץ הזורע. כאן פונים ימינה וצועדים כ־50 מ' למזלג שבילים.

שביל מגידו פונה שמאלה אך אנו נמשיך בדרך העפר הרחבה על פי הסימון השחור. משמאל – מדרון מכוסה ביער קק"ל ומימין – נחל השופט, אלא שהפעם אנו במעלה הנחל, בצדו השני, יכולים להציץ בו מפעם לפעם.
המסע בגדה הזו של הנחל נמשך לאורך כשני ק"מ, עד למפגש עם דרך הפארק הסלולה. כאן פונים ימינה בצד הדרך הסלולה, חוצים את נחל השופט הזורם על סלעים גדולים ומגיעים מיד לחניית פרור, נקודת המוצא לטיול.

אבני דרך במסלול

מגרש חניה פרור

נקודת היציאה והסיום של הטיול, לצד נחל השופט. נקראת על שמו המקומי של קטע זה בנחל השופט - ואדי פורייר. כ־300 מ' במעלה הנחל נמצאים תל זעיר ומעיין בשם זה. על פי דוח רשות העתיקות משנת 2019, המסכם חפירה ארכיאולוגית, שכנו כאן יישובים מאז התקופה הניאוליתית עד התקופה הביזנטית. אוסביוס, בישוף קיסריה, מזכיר בספרו אונומסטיקון יישוב בשם אפריאה, שישה מיל מצפון ללגיו (צומת מגידו), ויש להניח שהתכוון למקום הזה.


חורשת החרובים

חורשה קטנה בגדת נחל השופט ובה עצי חרובים נטועים נותני צל. חדי עין יוכלו לגלות במשטח הסלע הלבן שבשולי החורשה, קרוב לערוץ הנחל, שתי שורות של גומות חצובות. זהו כנראה "לוח" של משחק הזריעה (מנקלה), מהמשחקים העתיקים שעודם בשימוש.
נחל השופט במלוא תפארתו. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
נחל השופט במלוא תפארתו. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

טחנת הקמח

טחנה זו היא האמצעית מבין שלוש טחנות קמח שפעלו בעבר בנחל השופט. שרידי הטחנה העליונה נמצאים למרגלות מושב עין העמק והתחתונה נמצאת בתחומי קיבוץ הזורע. נראה כי רק בחורף זרמו בנחל כמויות מים שהיה בהן די להפעלת הטחנות.

בריכות נחל סנין

בריכות מלאכותיות רדודות המסייעת למיתון זרימת המים בנחל, בעיקר בעת שיטפונות, ובכך גם תורמות למניעת סחף הגדות. המקום הוא מפינות החמד של הנחל.


מפל נחל השופט

המפל הקטן והבריכה שלמרגלותיו יוצרים ביחד מקום ציורי. מרפסת תצפית נגישה צופה על המפל. ליד הבריכה צומחים עצי בוקיצה שעירה. לאחר הגשמים זורם המפל בשצף קצף.   


תחנה הידרומטרית על שם פאול גלעד

סכר הבטון הצנוע, המתוח בערוץ הנחל, הוא הבסיס לתחנה הידרומטרית שמפעיל השירות ההידרולוגי של רשות המים. תפקידו ליצור בנחל חתך בעל שטח ידוע. המתקן מודד את גובה מפלס המים בנחל בעת שיטפונות ואת מהירות זרימתם, ומנתונים אלה אפשר לחשב את ספיקת המים. פאול גלעד היה מנהל ההידרומטריה של רשות המים במחוז הצפון.


מוביל המים של קיבוץ הזורע

קיבוץ הזורע נוסד בשנת 1936 במורד נחל השופט. בראשית דרכו סבל הקיבוץ ממחסור במים. בהשראת תעלה עתיקה, שהובילה מים מנחל השופט להפעלת טחנת קמח ישנה, בנו הקיבוצניקים תעלה משלהם. סכר קטנטן שנמצא בראש התעלה הסיט מים מהנחל אל בריכת השקיה שנבנתה בלב הקיבוץ. ה"נחיר" שלפני הסכרון שאף את המים והוביל אותם לתעלה.

"מערת הגמלים"

המערה הגדולה, כשאר המערות ברמות מנשה, נחצבה ביד אדם. אין יודעים מתי נחצבה המערה וייתכן ששימשה מחצבה וממנה הפיקו את האבן לבניית טחנת הקמח הסמוכה. על פי המיתולוגיה של קיבוץ הזורע, במערה שיכנו גמלים שסייעו בשנות ה-50 לעבודות פינוי גזעים שנכרתו לאחר שריפה ביער.

לקריאה נוספת והעשרה

נחל השופט ויער הזורע

נחל השופט מתחיל את דרכו ליד קיבוץ רמת השופט. הנחל חוצה את המורדות המזרחיים של רמות מנשה - אזור שבנוי ברובו מסלעי קירטון בהירים, שמשובצים בהם סלעי צור. סלעי הקירטון רכים, נסחפים בקלות בגשמים, ולכן הם יוצרים בדרך כלל נוף של גבעות  עגולות. לאחר שהנחל עובר כ-6 ק"מ, הוא נכנס לקיבוץ הזורע ומגיח ממנו לעמק יזרעאל. בעמק זורם הנחל בתעלה עוד כ-3 ק"מ ונשפך לנחל קישון.


יער הזורע

נחל השופט עובר בלב יער הזורע, המשתרע על פני כ-30,000 דונם במדרונות המזרחיים של רמות מנשה. הנטיעות הראשונות ביער נעשו על ידי חברי קיבוץ הזורע, שעבדו בשירות קק"ל בשנות ה-30 של המאה ה-20. עד אז היו המדרונות שמסביב לנחל השופט חשופים מעצים. היער, מהוותיקים ביערות קק"ל, נטוע בעיקר עצי אורן, ברוש וחלקות מעטות של עצי חרוב. בגיאיות, העשירים יותר בקרקע, ניטעו בעיקר עצי אקליפטוס.

קק"ל הציבה ביער חניוני נופש רבים ובשביליו מטיילים רבים ברגל ובאופניים. ביער עובר שביל מגידו, שביל טיול באורך כ-73 ק"מ, הסובב את מרחב רמות מנשה. השביל מסומן בסימון שבילים בצבע סגול. 
עץ ערבה בחורף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
עץ ערבה בחורף. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

ערבה מחודדת

ערבה מחודדת היא עץ נשיר-חורף, המאפיין גדות נחלים בישראל.  שכיח, הגדל בר בארץ בגדות נחלים. בנחל השופט, בעיקר בחלקים העיליים של הנחל, עצי הערבה צומחים בסמיכות זה לזה ויוצרים תצורת צומח המכונה "יער גדות נחלים". ענפים שנשברו ונתקעו בבוץ עשויים לצמוח בקלות לעץ חדש, דבר התורם ליצירת שדות רציפות לאורך ערוצים. ענפי העץ גמישים ואדומים, צבע הבולט במיוחד בחורף, כאשר העץ בשלכת.

הפריחה באביב, אך הפרחים הקטנים אינם מרשימים את המטיילים. חרקים, לעומת זאת, חשים היטב בצוף ובאבקה של הפרחים. ערבה נחשבת לצמח דבש טוב. הזרעים מצוידים בציצת שערות ובעת הבשלת הפרי הם עפים לכל עבר וממלאים את האוויר.

במקומות רבים נוהגים לגזום עצי ערבה ולנצל את הענפים הצעירים לקליעת סלים. קליפה של עצי ערבה נודעה כבר בימי קדם כבעלת סגולות ריפוי. ואכן, חומצה סליצילית, החומר הפעיל באספירין, הופק מקליפה של ערבה ואף נקרא על שמו המדעי של הסוג (salix), עד שבשנת 1899 למדו לסנתז אותו וליישם אותו כתרופה. ערבה היא אחד מארבעת המינים שעליהם מברכים בסוכות. אנחנו, כמובן, לא נפגע בערבות של נחל השופט. 

קרדיטים
 
כתיבה וצילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל.
תודה ליותם רשף – מנהל פארק נחל השופט, ולנועה שתיל – מנהלת קליטת קהל בפארק נחל השופט על סיועם בהכנת הרשימה.
תאריך עדכון: 24.12.2024
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל