בתבור מסומנים מסלולי טיול אחדים, בהם שביל ישראל, שעולה לפסגת התבור ויורד מההר בצדו השני. ברשימה זו נתאר את "דרך החלמוניות" ואת שביל הפסגה.
"דרך החלמוניות"
במדרון הדרומי של התבור, מעל מגרש הכדורגל של דבוריה, צומח ריכוז גדול של חלמונית גדולה. בגלל האקלים החם השורר באזור, החלמוניות בתבור מאחרות לפרוח. הפריחה מתרחשת כאן מ-10 בנובמבר בערך עד אמצע דצמבר. החלמוניות צומחות ביער שנטעה קק"ל בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20.
מרחק הליכה:
700 מ'
משך הטיול:
שעה עד שעה וחצי.
דרגת קושי:
טיול משפחות
נקודת מוצא וסיום:
כדי להגיע לחלמוניות יש לנסוע בכביש העולה לתבור. בעיקול הדרך השלישי, לאחר כ-800 מ', מסתעפת ימינה דרך היער. יש להחנות את הרכב ברחבה הקטנה שבכניסה לדרך ובשום אופן אין להמשיך לנסוע בה. בסיום הטיול חוזרים באותה דרך לחניה.
המסלול
צועדים בדרך כ-700 מ' ומגיעים לשלט המבשר על מקום החלמוניות, הצומחות במדרון שמתחת לדרך. אנא, לכו בזהירות, השביל תלול למדי. השביל נפרץ בסיוע תלמידי חטיבת הביניים מדבוריה.
שביל הפסגה
מרחק הליכה:
2 ק"מ
משך הליכה:
שעתיים
דרגת קושי:
טיול משפחות
נקודת מוצא וסיום:
רחבת החניה שלפני כנסיית ההשתנות, בראש הר תבור. מסלול מעגלי.
המסלול
מרחבת החניה של כנסיית ההִשתנות צועדים בכביש הצר שבו עולים להר. עוברים בשדרת הברושים היפה ומגיעים לשער האבן המעוטר המכונה "שער הרוחות", שדרכו עובר הכביש לרחבת החניה. השער נבנה בראשית המאה ה-20. חלק מאבניו נלקחו מאבני המבצר הקדום.
למרגלות השער, ליד רחבת חניה נוספת, נפנה שמאלה בעקבות שביל ישראל החופף כאן לשביל מסומן שחור. משמאל לשביל אפשר להבחין בחפיר הקדום שהקיף את המבצר. מימין נפרשים הנופים של בקעת כסולות ורכס הרי נצרת במלוא הדרם.
השביל עובר דרך חורשת אורן ירושלים שניטעה בשנות ה-30 של המאה ה-20, תקופת המנדט הבריטי. קומתם של העצים שחה מעט תחת משא השנים והרוחות. השביל פונה מעט שמאלה וחושף את אגפה הדרומי של כנסיית ההִשתנות ואת הפינה הדרומית-מזרחית של המבצר מימי הביניים. החפיר ושרידי החומה נראים היטב. שרידי המבנים ובורות המים שנמצאים מחוץ למבצר שייכים אולי למבצר שבנו המורדים היהודים בימי המרד הראשון ברומאים.
מול כנסיית ההִשתנות אנו חולפים על פני שביל המסומן אדום. השביל יורד מההר מזרחה לכביש עפולה –כפר תבור (כביש 65). כאן אנו נמצאים בלב יער פארק של אלון התבור ולנגד עינינו נפרשים הנופים המרהיבים של הגליל התחתון המזרחי, עמק יזרעאל, נחל תבור, הגלבוע והרי הגלעד שמעבר לנהר הירדן.
שביל הפסגה עובר עתה באגפה המזרחי של פסגת ההר וחולף על פני שביל "כחול", היורד מההר לעבר צומת גזית (שביל ישראל נצמד לשביל "הכחול"), כך ששביל הפסגה נותר עם הסימון השחור לבדו. השביל מגיע לפינה הצפונית-מזרחית של המבצר מימי הביניים. מראה שרידי מגדל הפינה שבחומה והחפיר הרחב והעמוק החצוב בסלע מרשימים מאוד, אך את עיקר ההנאה שואבים המטיילים מ"מכת הנוף" המכה בפניהם. זוהי אחת מנקודות התצפית המרהיבות בישראל. מכאן רואים היטב את הרמות הנטויות של הגליל התחתון המזרחי לפני שהן צונחות אל בקעת יבנאל ונחל תבור. בית קשת ובית הספר החקלאי כדורי נראים כמו על כף היד וכך כל המרחב האדיר עד החרמון.
השביל עובר עתה למדרון הצפוני של ההר, הנהנה מתנאי לחות משופרים משום שהוא נתון פחות להשפעת הקרינה הישירה של השמש. במדרון הזה צומח חורש מפותח ונפוצים בו גם עצי אלון מצוי הדורשים לחות גבוהה יחסית, אלה ארצישראלית, אלה אטלנטית, אשחר ארצישראלי, חרוב מצוי ועוזרר קוצני.
כמה צעדים הלאה משם פעורה משמאל לשביל מערה חצובה, שפתחה מעוטר בקשת בנויה אבן. נראה כי המערה שימשה בראשיתה מחצבה ואחר כך נוצלה לשימושים אחרים, אולי למגורי נזירים. בחורף עולה לצד השביל פריחה מרהיבה של מיני סתוונית, כדן, כרכום, כלנית ועיריוני. באביב פורחת כאן גביעונית הלבנון. כדאי גם לשים לב לעצי הזית היפים הצומחים כאן.
השביל שלנו פוגש שביל מסומן ירוק, החופף כאן שוב לשביל ישראל. אנחנו לא מתבלבלים ופונים בו שמאלה (מי שיפנה ימינה ירד מהתבור לכיוון הכפר שיבלי). למרגלות הכנסייה היוונית-אורתודוקסית השביל פונה שמאלה, לצדה הדרומי. כאן נמצא השער המקושת המוביל לרחבה מפולסת, שמאחוריה חצובה בסלע קפלת מלכיצדק. הקפלה שייכת לכנסייה היוונית-אורתודוקסית ושעריה נעולים בדרך כלל. על פי המסורת האורתודוקסית, זהו עמק השווה, המקום שבו נפגשו אברהם ומלכיצדק, מלך שלם.
מכאן קצרה הדרך להשלמת המעגל ולנקודה שממנה יצאנו למסלול הרגלי.