הראשון בהאקתון – לשמור על היער

האקתון

בני נוער מנצרת עילית, מועצה מקומית יפיע והמועצה האזורית עמק יזרעאל השתתפו בהאקתון הראשון, שהתקיים בבית קק"ל למצוינות בנצרת עלית. מה זה האקתון? מה היה שם? ומי זכה? הישארו עמנו וקראו


 
בתאריך 1.8.2018 התקיים אירוע שיא – האקתון – בבית קק"ל למצוינות בנצרת, שהוקם במטרה לקדם שוויון הזדמנויות ומצוינות בקרב בני נוער בפריפריה. המרכז מקיים שיעורי תגבור ופעילויות העשרה, כדי לטפח מצוינות ולפתח מנהיגות צעירה של בני הנוער בישוב. המבנה תוכנן ברוח חדשנית וכולל כיתות לימוד, מעבדת מחשבים, אודיטוריום ומתחם פתוח לפעילות חברתית. בית זה הוא המודל שלפיו מתוכננים לקום עוד בתים בפריפריה בדרום הארץ ובצפונה. הקמת הבית והפעלתו מתאפשרות הודות לתמיכת ידידי קק"ל בעולם.
 
באירוע האקתון השתתפו 24 בני נוער בגילאים 18-16. מהו האקתון? האקתון הוא מרתון תכנות, שבמהלכו מתכנסת יחד קבוצת אנשים, שמחולקת לקבוצות קטנות, בכדי לעבוד על פרויקטים טכנולוגיים בנושא כלשהו בזמן מוגבל. האתגר שעמד בפני קבוצת הנערים היה רעיון משותף של "פרויקט פיתוח משאבי טבע" שמובילה קק"ל בקהילה יחד עם הרשויות עיריית מגדל העמק, מועצה אזורית עמק יזרעאל והמועצה המקומית יפיע ובית קק"ל למצויינות, והתמקד בפיתוח אפליקציה לפעילות חווייתית ביערות הקשת הגדולה. מנהל בית קק"ל, עומר הרפז, אמר: "היה פה תהליך מרשים של יזמות שבני נוער משלוש רשויות עמדו בו למופת. היה תענוג לראות את שיתוף הפעולה ביניהם".

משתתפים בקורס יזמים צעירים

הקורס שהתקיים במהלך חודש יולי כחלק מתוכנית *TechLift, עסק בתהליך שעובר יזם החל מהגדרת הצורך, דרך התהליך המחשבתי למציאת רעיונות לפתרון ועד לפיתוח המוצר הסופי. המוצר שאותו היו צריכים המשתתפים בקורס להכין היה אפליקציה שתקדם חוויה משמעותית ומהנה בביקור ביערות קק"ל.

*תוכנית TechLift פועלת כבר כ-3 שנים מטעם עמותת בוגרי 8200, במטרה לצמצם פערים חברתיים, ולספק לבני נוער את הכלים והמיומנויות שיהיו המפתח להשתלבותם בחברה ובכלכלה בחייהם הבוגרים. סביב המטרה המשותפת הזו, חברו קק"ל ועמותת 8200.
 
במסגרת פרויקט מינוף משאבי טבע, שמובילה קק"ל בשיתוף עם עיריית מגדל העמק, מועצה אזורית עמק יזרעאל והמועצה המקומית יפיע הוקם צוות משותף של בעלי תפקידים מקק"ל והרשויות שמטרתו לקדם פרויקטים משותפים, שלהם ערכים חברתיים, סביבתיים וקהילתיים. בתהליך שהתקיים במהלך השנה האחרונה, נבחרו יערות הקשת הגדולה, שמחברים בין הרשויות, כבסיס לפיתוח פארק הכולל פעילות משותפת, ובו יתקיימו פעילות חינוכיות – שילוב של אפליקציה ומשחקים טכנולוגיים – לשימושם
של מבקרים במקום ובני הנוער באזור.
 
השאיפה המשותפת היא לעודד את הנוער לשפר את איכות חייהם והסביבה שבה הם חיים, לגלות אחריות חברתית וקהילתית ולהשתמש בכלים שהם מקבלים לטובת הכלל.
 
ומה היה בקורס? בני הנוער שלקחו חלק בקורס הקיץ, שהועבר על ידי מדריכים מעמותת בוגרי 8200, קיבלו הזדמנות להתחבר לעשייה המתרחשת סביבם ולעבוד על מיזם טכנולוגי שישתלב בפרויקט פיתוח היערות. הנערים והנערות השתתפו ב-15 מפגשים, שכללו סיורים בחברות כמו 'פייסבוק ישראל' וסטארטאפ בשם 'סולוטו', הרצאות אורח מרתקות ומפגשים עם בכירים מהתעשייה שאיתם הם התייעצו על הרעיונות שלהם. בנוסף הם ביקרו ביער בלפור כדי לראות ולחוות את השטח. שיאו של הקורס היה, כאמור, פעילות ההאקתון, שלאחריה התקיים אירוע סיום בו הוצגו הפרויקטים. ציפי אלבז, רכזת קהילה ויער בגליל התחתון, סיפרה שבמהלך הקורס ליווה את המשתתפים ח'יר סלים, מנהל פרויקטים של מרחב צפון. הודות לסיועו המשתתפים דוברי השפה הערבית הצליחו להיפתח ולהביע את עצמם והדבר סייע רבות לאינטראקציה בין המשתתפים.
עובדים על מיזם טכנולוגי שישתלב בפרויקט פיתוח היערות. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

האקתון מרתק עם אפלקציות מרשימות

נרגשים, יצירתיים ומלאי מוטיבציה, הגיעו משתתפי קורס יזמים צעירים לאירוע ההאקתון. במהלך ההאקתון – שנמשך כ-12 שעות רצופות!!! – היזמים הצעירים, בסיוע חיילים מיחידת 8200 ומנטורים מהתעשייה, תכנתו את האפליקציות ובנוסף למדו גם איך לעמוד בפני קהל, איך להציג מצגות ואיך לשכנע משקיעים להשקיע במוצר שלהם.

מהן ארבע האפליקציות שפותחו?

  • Save The Forest: אפליקציה שנועדה לעודד אחריות סביבתית בזמן שמטיילים ביערות קק"ל. באמצעות האפליקציה, יוכלו המטיילים לדווח בזמן אמת ובמהירות למגוון גורמים רלוונטיים על מפגעים ביערות קק"ל, כגון: שריפה מתלקחת, אשפה, ונדליזם, אדם שאבד\נפצע ועוד. המטרה היא לאפשר דיווח מהיר ונוח יותר לגורמים הרלוונטיים, ובכך לעודד אחריות חברתית וסביבתית בקרב המבקרים.

  • Rasamba: אפליקציית משחק תחרותית, שנועדה לקדם תיירות ביערות קק"ל. בכניסה לאפליקציה בוחרים את הרכב המטיילים והאם משחקים לבד או מתחרים עם מטיילים נוספים. לאחר תהליך ההתחברות, המשתמשים צריכים לענות על מגוון חידות בנושא איכות הסביבה, יערות קק"ל, לחפש רמזים בשטח ועוד. המטרה היא לקדם תיירות באמצעות תחרותיות ולמידה.
  • Trash Talk: מיזם שנועד לעודד אחריות סביבתית בנושאי אשפה ביערות קק"ל. הרעיון הוא לפתח תחרות ארצית שתוביל קק"ל בנושא "מלך האשפה של ישראל". זאת באמצעות פחים חכמים, שיזהו את כמות האשפה הנזרקת לפח ויידעו לשייך אותה למשתמשים. כך, משתמשים יצברו נקודות על זריקת אשפה בפחים, ויקבלו הנחות\פרסים בהתאם למעמדם בדירוג הארצי.

  • My Trip: אפליקציה שנועדה לקדם תיירות ביערות קק"ל, וזאת באמצעות התאמת הטיול לצורכי המבקרים. איך עושים את זה? בכניסה לאפליקציה מגדירים המשתמשים נתונים בסיסיים כגון הרכב המבקרים (זוג, משפחה, בודדים וכו'), הזמן המוקצב לביקור ורמת הקושי שבה הם מעוניינים. בהתאם, האפליקציה תציע מגוון אופציות לביקור ביערות קק"ל ובסביבה, כולל מסלולי טיול, מסעדות ועסקים סמוכים.
האפליקציה הזוכה, שנועדה לעודד אחריות סביבתית בזמן שמטיילים ביערות קק"ל. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל

מי יכול לעוף? כל אחד

ום לאחר ההאקתון, לאחר מנוחה קלה, נערך טקס סיום הפרויקט ובו הוצגו ארבע האפליקציות שתוכנתו. ומי זכה במקום הראשון? הייתה זו האפליקציה 'לשמור על היער' – save the forest . כל בני הנוער שהשתתפו בקורס קיבלו תעודת השתתפות וכרטיס זוגי לסרט עם פופקורן ושתייה מתנה. הקבוצה המנצחת זכתה בנוסף בביקור קבוצתי ב Fly Box, חוויית תעופה ייחודית וחדשנית, שמעבירה את המסר החשוב מכל – כל אחד יכול לעוף.
 
סי בוחבוט, מנהלת תוכנית TechLift ושיתוף הפעולה מטעם עמותת בוגרי 8200, אמרה: "לקחנו על עצמנו אתגר שמטרתו לשלב אוכלוסיות שונות מהאזור במשך חודש אינטנסיבי מאוד בקיץ לטובת פרויקט חברתי. בני הנוער עברו במהלך החודש תהליך מדהים, ראינו מדי יום כיצד הם נשאבים לעשייה ויזמות חברתית, וכיצד הם מנסים למצוא פתרונות חדשניים ופורצי דרך לבעיות ולסוגיות שהעלנו בפניהם. ההאקתון היה השיא של כל החודש. במשך 12 שעות רצופות עבדו בני הנוער בסיוע חיילי יחידת 8200 ומנטורים מהתעשייה על האפקליציות והפתרונות שלהם והשיגו התקדמות משמעותית. הם יצרו קשרים אישיים וזכו להתנסות בצורת עבודה חדשה ושונה מזו שהורגלו אליה קודם לכן. המטרה שלנו היא לאפשר לבני נוער להיחשף לכלים ותחומים חדשים, להתנסות, לחלום ולהגשים. מדובר במיטב הנוער שלנו בישראל, חדים ומבריקים, מלאים ביצירתיות ורעיונות נהדרים".
 
סימון קוטלרבסקי, בן 15 מנצרת עלית, אמר: "כששמעתי שיש הזדמנות להצטרף לקורס פיתוח אפליקציות קפצתי מיד על ההזדמנות, כי זה נראה לי מגניב. פגשתי פה הרבה חברים חדשים, וביחד אנחנו מפתחים משחק וירטואלי בנושא טבע וסביבה עם חידונים ומשימות ניווט. המטרה שלנו היא למשוך אנשים ליער ולהפוך את הביקור שלהם לחוויה בלתי נשכחת. כיף לעבוד עם החיילים והכרתי פה גם חבר'ה טובים מיפיע. אני מאמין שהאפליקציה שלנו תעודד מפגש בין העמים. בשנה הבאה אני רוצה להמשיך את הפעילות בבית קק"ל, כדי להגיע להישגים גבוהים בלימודים".
רינאן חטיב מיפיע, סיפרה: "הקורס הזה מפתח את המחשבה והיצירתיות. אנחנו מתמודדים עם בעיות ומחפשים פתרונות טכנולוגיים. אני משקיעה בלימודים כי חשוב לי להצליח בחיים. אני מאמינה שהתחום הטכנולוגי יכול לתרום לעתיד שלי, ואולי אעבוד יום אחד בהייטק".
 
עומר הרפז, מנהל בית קק"ל, סיכם: "במהלך החודש האחרון הייתה פה עבודה מקצועית ובסופו של דבר כל בני הנוער יזמו ארבע אפליקציות מצוינות. בית קק"ל זו מתנה שניתנה לנצרת עילית ואני שמח שבני הנוער לוקחים בה חלק והביקוש להיות חלק מהמקום רק הולך גובר".
 
ציפי אלבז, רכזת קהילה ויער בגליל התחתון, שגם שפטה בתחרות, סיפרה: היה מאוד מאוד מרגש והילדים היו מדהימים. בפרק זמן קצר הם הצליחו לשלב חשיבה מעמיקה, שכללה גם את שיקולי קק"ל. במקום הראשון זכתה אפליקצית 'לשמור על היער', שמחברת את קק"ל לרעיון, למקום, לתכנים ולפעילויות של קק"ל. כל הכבוד למשתתפים".
סיעור מוחות! כאן מתכננים אפליקציה. צילום: יואב דביר, ארכיון הצילומים של קק"ל
נושמים יזמות. כאן עובדים במרץ וביצירתיות. צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים של קק"ל