בניית סכרים
לתפיסת מי שטפונות ויצירת מאגרים (בעיקר ברמת הגולן, בנגב ובערבה). בעזרת סכרים ומאגרים אלו נאספות כמויות עצומות של מי שיטפונות (שאלמלא כן היו זורמות לקרקע ולים ו"נאבדות") היוצרים מאגר מים עבור חקלאי האזור, אשר משתמשים בו בעונות היבשות של הקיץ והסתיו.
חלק גדול מהחקלאות במדבר עושה שימוש במים אלה. המאגרים מספקים כ- 16% מתצרוכת המים הכוללת וכ- 40% מתצרוכת המים החקלאית בישראל.
קציר מים
באזורי מדבר יבשים, נאגרים מי הגשם במקומות סגורים המוקפים בסוללות עפר נמוכות. המים נלכדים באמצעות תעלות וסכרי עפר, משקים את אדמת המדבר היבשה והופכים אותה לפורייה.
כריית לימנים
הלימנים הם מאגרי מים מיוחדים שנוצרים על ידי חורשות קטנות של עצי אקליפטוס, שיטה, אשל וצמחי מדבר נוספים בנקודות נמוכות בשטח. החורשות האלו מוקפות בסכרי עפר, שלוכדים את מי הגשם המשקים את הקרקע. מלבד תרומתם לאגירת מים, הלימנים משמשים גם נקודות של מנוחה וצל למטיילים ובעלי חיים ברחבי הנגב.

לימן בנגב. צילום: נירה צדוק, ארכיון הצילומים של קק"ל
מים מוחזרים
בשנים האחרונות גובר השימוש במים מהביוב להשקיה. מי הביוב עוברים תהליכי טיהור, ואז מועברים לשימוש חקלאי. מפעל השפד"ן בחולות ראשון לציון, למשל, מזרים מדי שנה מעל 1,600,000 מטרים מעוקבים של מי ביוב מגוש דן להשקיית פרדסים, מטעי זיתים ושדות בנגב הצפוני.
התפלת מי ים
"התפלה" היא תהליך שבו הופכים את מי הים למים ראויים לשתיה. באילת פועל בהצלחה מתקן להתפלת מי ים-סוף. מתקנים דומים להתפלה עומדים לקום לאורך חופי הים התיכון. יתרון ההתפלה ברור- הים יכול לספק שפע של מים. החסרון הוא שיש להשקיע אנרגיה רבה בתהליך הפיכת המים לראויים לשתייה, אנרגיה שכידוע מזהמת את הסביבה וגוררת עלויות גבוהות.
שימוש במים מליחים
באזור ניצנה וקציעות בצפון מערב הנגב, בדרום ים המלח והערבה ובעמק בית שאן, משתמשים בהצלחה במים מליחים (מים שכמות המלח בהם גדולה מזו שבמים רגילים, אבל קטנה מזו שבמי הים) מקידוחים ומעיינות לבריכות דגים וגידולים שונים כמו מטעי תמרים וירקות.
זריית עננים
באזורים הגשומים בארצנו מצליחים להגדיל את כמויות הגשם היורד באמצעות זריית עננים והפעלת תנורים מיוחדים. התנורים מפזרים חלקיקי חומר שמלכדים סביבם את אדי המים שבענן ויוצרים טיפות.
פרויקט הביופילטר
פרויקט ניסיוני ייחודי שמופעל בעיר כפר-סבא לתפיסת מי נגר עירוניים. הפרויקט שפותח בשיתוף עם קק"ל אוסטרליה נועד לאגור באמצעות טכנולוגיה ירוקה וידידותית לסביבה את מי גשם שעד כה אבדו ולהשתמש בהם לצורכי היישוב.

פרויקט הביופילטר בכפר סבא. צילום: ארכיון הצילומים של קק''ל