טכנולוגיה למען האקולוגיה

הביופילטר בכפר סבא. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
05 פברואר 2012

בתערוכת קלינטק לטכנולוגיה ירוקה הציגה קק"ל את תרומת הארגון בתחום איסוף מים, טיהור מים ושיקום נחלים. היכנסו וקראו על חלק מהדרכים לצמצום משבר המים

מאת: אהובה בר לב

תערוכת קלינטק היא הוועידה הבינלאומית השנתית לטכנולוגיות מים ואנרגיה נקייה שנערכה בגני התערוכה בתל אביב. במסגרת האירוע הציגו כ-150 חברות מישראל ומהעולם פיתוחים חדשניים בתחום הטכנולוגיה הירוקה: מערכות סולאריות לניצול אנרגיית השמש, מתקני טיהור למיחזור מים אפורים, מנועים לניצול יעיל של אנרגיה, מתקנים למיחזור פסולת ועוד פיתוחים רבים, המציבים את ישראל בחזית הטכנולוגיה השומרת על הסביבה. גם נציגי קק"ל היו שם.

ביתן מרשים של קק"ל, שהוצב באירוע חשף בפני הציבור את העשייה של הארגון לטובת משק המים בישראל: הקמת מאגרי מים וסכרים, טיהור מים ביולוגי, אגנים ירוקים, קידוחי מים ופרויקטים תיירותיים. המבקרים הרבים, שפקדו את ביתן קק"ל, קיבלו הסברים על פעילות קק"ל להקמת מאגרי מים ברחבי המדינה, המספקים כמחצית מהמים לחקלאות בישראל. המאגרים פותרים גם את בעיית סילוק השפכים המטוהרים ומשאירים יותר מים שפירים טבעיים לצריכה ביתית.

שיקום נחלים, טיהור שפכים וביופילטר אחד

במסגרת הפרויקטים לשיקום נחלים קק"ל דואגת לסילוק גורמים מזהמים, שיקום נופי, שימור הקרקע ופיתוח פארקים לרווחת הציבור. בין הנחלים שקק"ל שיקמה ופיתחה בסיוע ידידיה ברחבי העולם, אפשר למנות את נחל אלכסנדר, הקישון, נחל חרוד ונחל הבשור.

קק"ל מובילה יישום של טכנולוגיה חדשנית בישראל – הביופילטר. מתקן לטיהור מי גשם באמצעים ביולוגיים. מי הנגר הזורמים ברחובות הערים מטוהרים באמצעות מצע צמחים. אפשר לנצל את המים הללו להשקיה ולהחדרה למי התהום. מתקן אחד כבר פועל בכפר סבא, בתרומת ידידי קק"ל באוסטרליה ובשיתוף אוניברסיטת מונאש, ושני מתקנים נוספים מתוכננים לקום בשנה הקרובה.

פרויקט ייחודי נוסף שהוצג הוא האגנים הירוקים בנחל הירקון. השפכים ממפעלי הטיהור של הוד השרון וכפר סבא מטוהרים במערך בריכות, המהוות בית גידול לחיידקים, שמפרקים את שאריות המזהמים. המים הנקיים מוזרמים לירקון, ומהווים מקור קבוע של מים איכותיים לנחל. גם פרויקט זה מבוצע בתרומת ידידי קק"ל באוסטרליה ובשיתוף עם רשות נחל הירקון.

יישום טכנולוגיה חדשנית. הכירו את הביופילטר. צילום: אנצ'ו גוש

המים של ישראל הם הצבע הכחול של קק"ל

בביתן הוצגו גם כמה מפעלי מים חדשים שקק"ל מקדמת, ביניהם קידוחי שמיר בגליל העליון, שנועדו להפיק מים ממאגר שלא נוצל עד כה, והקמת אגם מלאכותי בפארק נחל באר שבע, עם מים ממוחזרים ממאגרים שקק"ל הקימה בנגב. שני הפרויקטים הללו ממומנים בתמיכת ידידי קק"ל בארה"ב.

משה כהן, מנהל אגף מפעלי פיתוח, ציין כי פרויקטים בתחום המים הם מרכיב מרכזי בפעילות קק"ל, במיוחד לנוכח הבצורת המתמשכת שישראל עוברת. "לא במקרה סמל קק"ל מכיל את הצבע הכחול, המייצג את פעילותנו בתחום המים", אמר כהן.

לדברי חנה בכר, רכזת פרויקטים, הצגת העשייה של קק"ל בתערוכה, חושפת בפני הציבור הרחב את הפעילות המגוונת של קק"ל בתחום. "פגשתי כאן אנשים צעירים ששאלו: "מה הקשר בין קק"ל ומים?". עדיין יש אנשים שחושבים שקק"ל זה רק יערות, ומופתעים לשמוע שמדובר בארגון שתורם למדינה בתחומים רבים".

עלון בנושא תרומת קק"ל למשק המים

אספקת מים לפארק נחל באר שבע. צילום: קק"ל