ערכי קק"ל ומסרים חינוכיים בפעילויות

מדריכי קק"ל בהכשרה. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
מדריכים ומפעילים יקרים,
בבואכם להפעיל את מגוון התוכניות החינוכיות והפעילויות של קק"ל, בארץ ובתפוצות, במסגרות החינוך השונות (פורמלי ובלתי פורמלי), נבקשכם להכיר היטב את ערכי קק"ל ואת סיפורה ותרומתה לארץ. לצורך כך, הכנו עבורכם את דף המסרים הזה, הכולל סרטונים, מצגות ותכנים משלימים

המסרים של קק"ל שצריכים לעבור בהדרכה

  1. קק"ל: קרן קימת לישראל היא אחד הגופים הוותיקים והמובילים בארץ בכל הקשור בפעילות ציונית, סביבתית וחינוכית. מאז הקמתה ועד היום, פועלת קק"ל למען עם ישראל ומדינת ישראל – מובילה משימות לאומיות גדולות בתחומי פיתוח הארץ, הכשרות קרקע והתיישבות, ייעור ושמירה על שטחים פתוחים, שיקום נחלים ובניית מאגרי מים ועוסקת בתחום החינוך הציוני והסביבתי.
  2. כלל יסוד: כאשר אתם מגיעים לפעילות קק"ל, עליכם לייצג את קק"ל בכל האמצעים העומדים לרשותכם ועל פי ההנחיות שהגדיר מראש הרכז החינוכי. למשל: נראות – חולצה עם לוגו קק"ל; דגלול ושילוט; תוכן מתאים, איכותי וייצוגי – הכולל את עזר הליבה המאפשר הסבר ויזואלי על תחומי הפעילות של קק"ל.
  3. מטרת העל של החטיבה לחינוך ולקהילה: לחנך לאהבת ישראל ואהבת הארץ, ולחבר את קהל המחנכים והמתחנכים להיסטוריה, למורשת, לזהות היהודית, ליער, לטבע ולסביבה ולערכים של השמירה על כל אלה בדרכים חווייתיות, מעשירות ומהנות. אנו מקיימים פעילויות חינוכיות עבור קהלי יעד מגוונים מאוד ובשכבות גיל שונות, המגיעים מאזורים גיאוגרפיים שונים ונמנים עם כל האוכלוסיות.
    מעבר לכך, קק"ל, מאז היוסדה, עוסקת בהטמעת ערכים משמעותיים בארץ ובתפוצות, בהם שותפות, שייכות, אקטיביזם, תרומה, התנדבות, הגשמה והתיישבות, אהבת האדם ושמירה על הסביבה.
  4. הטמעת המסרים החינוכיים: הרכזים החינוכיים ו/או המדריכים והמפעילים – נציגי חטיבת החינוך, יטמיעו את המסרים החינוכיים של קק"ל בכל פעילות חינוכית, ובכלל זאת – סיורים, הפעלות מוזיקליות, פעילויות בגינות קהילתיות, פעילויות לבני ובנות מצווה, פעילויות סביב מועדי השנה, שיפוץ אנדרטאות, חידונים, ימי שיא למיניהם, פעילויות של מעורבות חברתית ועוד.
    5.חיזוק תחושת השייכות: פועל יוצא מכלל הפעילויות המתבצעות בחטיבת החינוך והקהילה הוא חיזוק תחושת השייכות לעם ולמדינה והחיבור לארץ. נושא זה צריך להיות מודגש במסגרת מרב הפעילויות.
  5. חיזוק תחושת השייכות: פועל יוצא מכלל הפעילויות המתבצעות בחטיבת החינוך והקהילה הוא חיזוק תחושת השייכות לעם ולמדינה והחיבור לארץ. נושא זה צריך להיות מודגש במסגרת מרב הפעילויות.
  6. הנעה לפעולה – אזרחות פעילה: פעילויות רבות הן פעילויות פסיביות, יחד עם זאת אנו מעוניינים להדגיש את היכולת של המודרך להיות סוכן שינוי, להיות מעורב יותר ולהשתתף באופן פעיל בשמירה על הארץ, להתנדב ועוד.
  7. חינוך ליזמות אישית וקהילתית: הדגשת מודלים לחיקוי בהיסטוריה היהודית/הישראלית הקרובה והרחוקה, שיוזמות שלהם הצליחו להשפיע באופן חיובי על התקומה וההצלחה של המדינה והחברה בישראל.
  8. קיימות וסביבה: שינוי האקלים הוא אחד הנושאים הקשורים לפעילותה של קק"ל במסגרת היותה מנהלת היערות והשטחים הפתוחים במדינת ישראל. ככל שאפשר, יש לשלב את המסר של שמירה פעילה על הסביבה בישראל בכל פעילות חינוכית. המסר צריך לבוא לידי ביטוי הלכה למעשה, כלומר יש לשאוף לכך שהפעילות תתנהל על פי עקרונות מקיימים.
  9. מורשת ויהדות: הקשר שלנו לארץ מתבסס על התנ"ך והמקורות. בפעילויות החינוכיות יודגש הקשר למורשת ולמסורת היהודית במדינת ישראל ובארץ ישראל לאורך ההיסטוריה.
  10. נוער בסיכוי: שילוב נערים ונערות בסיכון בפעילויות משמעותיות – הכוללות עבודות חקלאיות, עבודות ביערות קק"ל, התנדבות בקהילה והכנה לשירות בצה"ל – יסייע להחזרתם למסלול חיים נורמטיבי. התנדבות בקהילה והכנה לשירות בצה"ל – יסייע להחזרתם למסלול חיים נורמטיבי.
  11. חיזוק הזהות הציונית–ישראלית.
  12. פעילויות למען הקהילה: הדגשת חשיבות המעורבות החברתית וחיזוק החוסן הלאומי של מדינת ישראל.
  13. פעילויות סביב מעגל השנה היהודי.
  14. פעילויות בעקבות מורשת קרב: פעילויות שבמרכזן הכרת והוקרת הלוחמים שהקריבו למען מדינת ישראל ולמען הזכות שלנו לחיות בביטחון.
  15. סמלי המדינה: היכרות עם סמלי המדינה באשר הם, ובכללם: ירושלים – בירת ישראל, הכותל המערבי, הדגל, ההמנון.
  16. מרכזי מורשת קק"ל: הדגשת החשיבות של חיזוק הפריפריה במדינת ישראל, צמצום פערים והצמחת מנהיגות מקומית משמעותית.
  17. מרכזי השדה והיער: אירוח ילדים, נוער משפחות ומבוגרים ללינה ולפעילויות חינוכיות.


כחול-ירוק-חום: משמעות צבעי סמל קק"ל

צפו בסרטונים:
 

משחק סמל קק"ל:

קק"ל במספרים

מעל 240 מיליון עצים, 1.6 מיליון דונם יער נטוע וחורש טבעי, מעל 230 מאגרי מים, 8,000 ק"מ דרכי יער ושבילים, 1,200 ק"מ שבילי אופניים, מעל 1,000 חניונים ועוד ועוד.
 

תראו מה הספקנו ב-120 שנה

בשנת 2021 ציינה קק"ל 120 שנה להיווסדה. לרגל החגיגות הופק סרטון המסכם את פועלה של קק"ל לפי עשורים.
 

סיפורה של קק"ל

צאו למסע בזמן, אל יום היווסדה של קק"ל וקבלו הצצה לפועלה האדיר החל מרכישת קרקעות להתיישבות, ייעור ופריצת דרכים, דרך שיקום גדות נחלים, השקעה בחינוך ונוער, ועד קידום התיירות ביערות ובפארקים, שותפות במחקר ופיתוח ועוד.
 

ממעוף הציפור

מבט על אתרי קק"ל ברחבי ישראל.