חוגי הצפרות סוגרים שנה

מאת: אודיה ביליג
1.7.2019

זה היה סיום מוצלח לשנה מוצלחת: מאות חניכי חוגי הצפרות של קק"ל ובני משפחותיהם חגגו את סיום השנה ביום כיף במוזיאון הטבע ובחידון הגמר, וכולם כבר מחכים לשנה הבאה...

הם ילדים שהטבע, הסביבה והציפורים פועמים בנפשם, ובשנה החולפת, כחניכים בחוגי הצפרות של קק"ל, ובהובלתם של ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, ויאיר פישמן, רכז חוגי כנפי קק"ל, הם נהנו מחוויות רבות – מחוג שבועי, דרך טיול חודשי ועד לאירוע שיא בן שלושה ימים – שלוו כולן בציפורים, והרבה.
 
ב-28.6.2019 הגיעו החניכים, כ-350 במספר, ובני משפחותיהם למוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט בתל אביב לחגוג את סיומה של שנה מוצלחת באירוע מרגש, שהיה מוצלח לא פחות, וכלל סדנאות וסיורים במוזיאון ואת אירוע גמר חידון הצפרות של כנפי קק"ל. "ילדים יקרים", פנה שר-שלום ג'רבי, מנהל חטיבת החינוך של קק"ל, אל הצפרים הצעירים בברכה שהקריא בשמו יצחק ארביב, מנהל תוכנית מעוף: "ההיכרות שלכם עם עולם הציפורים היא פתח להיכרות עם הארץ כולה, עם פלאיה, שביליה ועם האנשים שבנו אותה והצמיחו אותה".

חידון הגמר: גילו בקיאות בזיהוי ציפורים

האירוע החל במוזיאון הטבע בסיור מודרך וסיור חופשי ברחבי המוזיאון וסדנאות בנושאים שונים בתחום הטבע הארץ ישראלי. במוזיאון פגשו הצפרים הצעירים את פוחלצי החיות שעליהן למדו במהלך השנה, וכן נהנו מחשיפה למגוון תחומים של אקולוגיה וסביבה, שגם עליהם דיברו במפגשי הצפרות.
 
מהמוזיאון נסעו כולנו לאודיטוריום רוזין ברמת אביב, שם התקיים אירוע גמר חידון הצפרות של כנפי קק"ל. אירוע הגמר חתם תהליך בן חודש וחצי שמסגרתו נערכו חידונים מקדימים בחוגים וחידון מקדים אינטרנטי. לחצי הגמר של החידון עלו שני נציגים מכל חוג, ולשלב הגמר, שנערך מול כל החניכים ובני משפחותיהם, עלו חמישה זוגות חניכים. המתחרים גילו ידע מקיף מאוד בנושאים של שמירה על הטבע, אקולוגיה וקיימות, וכן הראו יכולות מרשימות בזיהוי ציפורים על פי תמונות, סרטונים, קולות ומאפיינים. השופטים – ירון צ'רקה, שי אגמון, איש אגמון החולה, ומיכל הוד-אלקלעי, רכזת בכירה במחלקת הפדגוגיה בקק"ל – היו מאוד מרוצים...
 
והזוכים? במקום הראשון זכו איתן שושן ואלקנה בן שי מקריית ארבע, למקום השני הגיעו חניכי חוות יאיר ובמקום השלישי היו חניכי תקוע. "בזכות החוג ראיתי ציפורים, ומאוד נהניתי", שיתף המנצח איתן שושן, "נהניתי מאוד מהטיולים והמפגשים, תודה רבה על כל השנה!"
הזוכים במקום השלישי. תצלום באדיבות מיכל הוד אלקלעי ואודיה ביליג
גילו ידע רב בטבע, אקולוגיה וקיימות, וכמובן בציפורים... הזוכים בחידון הצפרות והשופטים. צילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים קק"ל

קצת על חוגי הצפרות

מטרת חוגי הצפרות של קק"ל היא לחשוף את הילדים לטבע הארץ ישראלי, בדגש על הציפורים בארץ ישראל וערכי הקיימות של קק"ל. במהלך השנה החולפת פעלו 12 קבוצות של חוגי הצפרות של קק"ל ביישובים קדומים, חוות יאיר, יקיר, רבבה, אלעזר, תקוע, קריית ארבע, ביתר עילית, יד בנימין, לשם, פדואל ועלי זהב. בכל קבוצה כ-12 ילדים בכיתות ב'-ז'. את הפעילות בחוגים ריכזו וניהלו יאיר פישמן וירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, שאף הכשירו וניהלו את מדריכי קק"ל שהדריכו את הקבוצות.

במהלך השנה נהנו החניכים מכ-30 מפגשים פרונטלים ו-10 ימי טיול שהתבססו על מה שלמדו במפגשים, ובחודש אפריל התקיים מסע לדרום ולאילת. "לא הכרתי בכלל ציפורים לפני שהצטרפתי לחוג", שיתף אלקנה מקריית ארבע, "הייתה שנה כל כך כיפית וחוויתית, החוג היה בשבילי משהו בשביל הנפש".
מפגש עם פוחלץ במוזיאון. מכירים מאיפשהו? תצלום באדיבות מיכל הוד אלקלעי ואודיה ביליג

"לחבר כמה שיותר אנשים לציפורי הארץ"

"יש לי זכות גדולה לחבר ציבור גדול של ילדים ומשפחות אל העולם העשיר של ציפורי ישראל באמצעות חוגי כנפי קק"ל", אומר ירון צ'רקה, "אירוע סיום החוגים הוא יום של שמחה וסיפוק גדול עבורי. לראות את הילדים שהשקענו בהם כל כך הרבה במהלך השנה מגיעים ביחד עם המשפחות, נהנים, מגלים עניין וגם ידע נרחב, זה משהו שבהחלט מעניק כוח להמשיך.

"המטרה של כנפי קק"ל ושלי היא לחבר כמה שיותר אנשים לציפורי ישראל ולערכים של אהבת הארץ ושמירה על הטבע שלנו. חוגי כנפי קק"ל הם ערוץ פעילות מרכזי של היחידה שלי.

"כצפר אני מחובר מאוד לנושא, אבל בחוגים אני נחשף להרבה ילדים ממקומות מגוונים ועם צרכים מגוונים, ומבין טוב יותר את הנתיבים השונים המובילים אל לבבות של אנשים שונים.

"אני מאמין שככל שמכירים באופן מעמיק את העושר והמגוון של הציפורים, אפשר להתחבר אליהן, להתחיל לראות מה יש מסביבנו, וכתוצאה מכך גם להבין את הצורך לשמור על הציפורים ועל הסביבה בכלל".
ירון צ'רקה (מימין) ויאיר פישמן. "זכות גדולה". צילום: יוסי זליגר, ארכיון הצילומים קק"ל

חניכים והורים מספרים:

  • נועם לבבי, חניך החוג בתקוע והזוכה במקום השלישי בחידון, אמר: "החוג היה כיף, מהנה והעניק ידע רב. המדריך אסף הדריך בצורה מעניינת ובכל מפגש הוא הראה מצגת בנושא אחר בתחום הצפרות. שיא הכיף היו הטיולים, ובייחוד שלושת הימים באזור אילת, שהיו גם טעימים מאוד... המפגש האחרון במוזיאון הטבע היה מטורף ומאוד התרגשתי להיות הנציג של תקוע בחידון".
  • "בשנתיים האחרונות השתתף הבן שלי, אמיתי, בחוג הצפרות, משתפת מיכל מיקיר. "כבר מהמפגש הראשון עם יאיר פישמן, 'נתפס' אמיתי בחיידק הצפרות. הוא התחיל לגלוש באתרי ציפורים ולעקוב אחריהן במעופן, תוך שהוא נעזר במגדיר הציפורים שקיבל בחוג. כל חודש הוא יצא לסיור עם החוג למקום אחר בארץ שיש בו ציפורים, למשל, אגמון החולה, חוף נחשונים וגולת הכותרת: טיול בן שלושה ימים לאילת, שהיה מדהים! זה חוג מהמם ומקסים, שווה ביותר!"
  • הרצל ושירי שושן, הוריו של איתן שושן מקריית ארבע, משתפים גם הם: "חוגי הצפרות הם הזדמנות להעצים את הילדים שכל כך אוהבים ציפורים. החוג היה מעולה, מעודד ומעצים".
  • "הרגשתי שהחוג מושקע מאוד ומצליח לתת את מה שמלכתחילה הוא מבקש לעשות: ללמד את הילדים על הטבע של הארץ ולגרום להם להתאהב בו". אומרת אפרת לבבי, אמו של נועם מתקוע. "הילדים נהנו והתרגשו מכל מפגש. הם באמת למדו הרבה דברים. למעשה החוג הזה ממש התאים להם, כי הנושא העסיק אותם עוד קודם – אנחנו זוכים מדי שנה לראות מראות מרהיבים של נדידת החסידות, העגורים ועוד עופות נודדים למיניהם וכן את העופות היציבים שחיים פה לצדנו. החוג הפך אותם לסקרנים יותר, מודעים יותר ושותפים לעוד קבוצות של בני גילם שעוקבים אחר ציפורי ארצנו".