מה מסמנת הדבורה בריקוד שלה, ומה משמעות תנועותיה?
- יש הרבה מזון ביעד? משך הריקוד יהיה ארוך יותר, כך שהדבורים מבינות שעליהן לצאת למקום בקבוצה גדולה.
- היעד קרוב או רחוק? את זה מבינות החברות לכוורת ממהירות הריקוד. אם מקור המזון נמצא קרוב – במרחק של כ-80 מ' – תרקוד הדבורה במעגל, אם היעד רחוק יותר, היא תטלטל את גופה מהר יותר ובצורת הספרה 8 (ריקוד פתלתל).
- אז לצאת צפונה? אולי מערבה? הדבורה, כאמור, נעזרת בשמש כדי להבין את הכיוון שבו נמצא מקור המזון, והיא רוקדת בזווית שמראה את הזווית של מקור המזון ביחס לשמש. בריקוד הפתלתל טמון גם מידע על הכיוון שאליו יש לצאת וגם על האנרגיה שנדרשת כדי להתעופף עד למטרה. משך הזמן שבו מסיימת הדבורה מעגל אחד הוא האינדיקציה למרחק ולאנרגיה הנדרשת לעבור אותו. למשל, ב-15 שניות יכולה הדבורה לרקוד 9-8 מעגלים, שמשמעותם תהיה מקור מזון במרחק 200 מ'; 5-4 מעגלים יעידו על מקור מזון במרחק של כ-1,000 מ'; ו-3 מעגלים – על מזון הנמצא במרחק של כ-2,000 מ'.
מחול הדבורה הוגדר לראשונה על ידי קרל פון פריש, זואולוג ואתולוג יליד אוסטריה, בשנת 1967. מאז נעשו מחקרים נוספים במטרה להבין את הריקוד של דבורי הדבש, את האופן שבו חברות המושבה מתקשרות זו עם זו, ואת התגובות של חברות המושבה השונות לריקוד. בשנת 1973 זכה פון פריש בפרס נובל ברפואה על התגלית הזו, ביחד עם ניקולס טינברגן וקונרד לורנץ.