גמר תחרות הקיימות: והזוכים הם...

גמר תחרות הקיימות: והזוכים הם...

פרץ של יצירתיות – הפקת חומרי חיטוי מקנה סוכר. צילום באדיבות הקבוצה
הפקת חומרי חיטוי מצמחים בזמביה, גידול ארבה למאכל באתיופיה ופירוק פסולת אורגנית בעזרת זבוב הם שלושת המיזמים היצירתיים והייחודיים שזכו בתחרות הגמר בישראל של ISDG, פרויקט משותף של קק"ל, בהובלת המדען הראשי, משרד החוץ ומשרד החינוך. שלושתם ייסעו לייצג אותנו בכנס ארגוני האו"ם ברומא
מאת: שלגית היימן
מי מאיתנו לא רוצה לחיות בעולם טוב יותר? עולם שיש בו יש שפע של מזון, עולם שבו האוויר, הים והיבשה נקיים, עולם שבו האקלים נוח ויציב, עולם שבו כל בני האדם ובנות האדם בעלי ובעלות זכויות שוות, מי השתייה נקיים, שירותי הבריאות זמינים ותנאי החיים טובים? האם עולם כזה נראה לכם בר השגה או שאולי אלו "חלומות בהקיץ" או שמא סתם הזיות תמימות?
רבי נחמן מברסלב אמר: "אם אתה מאמין שאפשר לקלקל תאמין שאפשר גם לתקן", ולשמחתנו הנוער שלנו אופטימי ובעל אמונה בטוב וגם מוכן לתרום משכלו וממרצו על מנת שהעולם שבו אנו חיים באמת יהיה טוב יותר.
פרויקט Israel Sustainable Development Goals) ISDG), פרויקט משותף של קק"ל, בהובלת המדען הראשי, משרד החוץ ומשרד החינוך, קרא לבני הנוער להיות שותפים בהתגייסות של האו"ם במטרה להתמודד עם האתגרים העומדים בפנינו. דרך ההשתתפות בפרויקט מקבלים התלמידות והתלמידים הזדמנות ייחודית להשתתף בעיצוב העתיד של כולנו, במטרה להעניק עתיד טוב יותר לעולם.
ב-27.5.2020 נערך הגמר בישראל באירוע זום חגיגי. כל קבוצה מבין 15 הקבוצות המשתתפות הציגה את המיזם שלה בעזרת מצגת והסברים מפורטים (הכול באנגלית שוטפת) ובסופו של התהליך נבחרו שלושה מיזמים שיגיעו לכנס של מועצת המנהלים של ה-The Food and Agriculture Organization) FAO), שיתקיים בדצמבר 2020 ברומא.
"ברעיונות שהכנתם הוכחתם יצירתיות ומחשבה חריפה. ייתכן שאתם תהיו אלה שבעתיד יובילו מהלכים להצלת כדור הארץ מכליה", אמר לזוכים דורון מרקל, המדען הראשי של קק"ל.

ואלה הזוכים:

מקנה סוכר לאתנול: תיכון ברנקו וייס מבית חשמונאי

היעד השלישי מתוך 17 יעדי האו"ם הוא "בריאות טובה". קבוצת נערים מתיכון ברנקו וייס בית חשמונאי החליטה לבדוק כיצד אפשר להפחית תמותה עקב זיהומים מחיידקים ווירוסים (וזה עוד לפני הקורונה....) וחשבה על רעיון מקורי של הפקת חומרי חיטוי מצמחים על גג בית החולים! הצמח הוא קנה סוכר, חומר החיטוי שנוצר מתסיסה של הקנים הוא אתנול וגגות בתי החולים נמצאים בזמביה – מדינה אפריקאית שסובלת מתמותה גבוהה של מאושפזים עקב תנאים היגייניים ירודים.
  • תלמידים: יונתן פז, אור אלירז, יהונתן נח ונדב דהאן
  • מנחים: שרית מיוחס וגולן צוקרון

גידול ארבה למאכל באתיופיה: מדרשיית אמי"ת קמה מירוחם

הנערות ממדרשיית אמי"ת קמה מירוחם בחרו קודם כל את מדינת היעד – אתיופיה. לשאלתי מדוע, הן ענו שהן מכירות עולים רבים ממדינה זו ששיתפו אותן במצוקת הרעב הקיימת שם והדבר נגע ללבן, ולכן החליטו לחפש פתרון לבעיה זו. את חקירתן הן התחילו ברשת וגילו שלא זו בלבד שהאנשים שם רעבים יש להם גם צרה נוספת בדמות מכת הארבה, שמתפשט ומכלה את שדותיהם, דבר שמגביר כמובן את מצוקת הרעב. הן חיברו את הנתונים ובעזרת יורם צביק, מנהל עמותת הצפרות והאקולוגיה "דוכיפת", עלה הרעיון לגייס את שפע הארבה לטובת התזונה של תושבי המדינה.

לדבריהן, מאחר שלארבה ערך תזונתי גבוה ואפשר לטחון אותו לקמח, הוא יכול לספק את תצרוכת החלבונים של האדם ולהחליף את הבקר והצאן שמזונם וגידולם נפגע. לצורך גידול הארבה הן עמלו על פיתוח כלוב מחומרים ממוחזרים שיכיל מצע לגידול הצמחים, שמהם יוזן הארבה.

  • תלמידות: שרית טסגל, איילת השחר ישראל, תפארת כוסף, אוריה כחלון
  • מנחות: זהבה קאשי וטובי טבק
  • יועץ מקצועי: יורם צביק
הנערות שפועלות למען פתרון בעיית הרעב באתיופיה. זכו בגמר! צילום באדיבות הקבוצה

פירוק פסולת אורגנית: קבוצת אשכול ותיכון אוהל שם מר"ג

תהליך העבודה של קבוצת אשכול למדעים ואומנויות רמת גן יחד עם תלמידי תיכון אוהל שם רמת גן התחיל בסיעור מוחות שבמהלכו עלו רעיונות רבים ומעניינים, ומתוכם הם בחרו להתמקד במטרה 11 – "ערים וקהילות מקיימות". לדבריהם: "המיזם שלנו מציע פתרון חדשני מקומי לטיפול בבעיה כלל עולמית: פסולת אורגנית. המיזם שלנו מאפשר להפוך את הפסולת האורגנית מבעיה להזדמנות. הזדמנות לצמיחה כלכלית, ליצירת מקומות עבודה חדשים, חיסכון במים ובמשאבים, ולפיתוח קשרי קיימות ושיתופי פעולה בינלאומיים עם צפון מקדוניה, ופוטנציאל למדינות רבות נוספות".

הרעיון להיעזר בזחלי זבוב החייל השחור (BSF) לפירוק פסולת אורגנית וליצור ממנו מזון איכותי עשיר בחלבונים לבעלי חיים אינו חדש לעולם. החידוש שאותו מביאה הקבוצה הוא במקום הטיפול בפסולת האורגנית ובאופן הנקודתי שבו היא מטופלת: "מיזם GreenGold™ מתכנן ומעצב מכולות מצוידות בטכנולוגיית BSF, אשר יוצבו בנקודות בעלות תוצרת גבוהה של פסולת אורגנית (שווקים, סופרמרקט) שבהן אין טיפול מוסדר בפסולת אורגנית, כמו בצפון מקדוניה, שבה הרוב המוחלט של הפסולת אינו מגיע לטיפול ומיחזור". חברי הקבוצה כבר קיבלו את ברכתו של שגריר ישראל בצפון מקדוניה ומנכ"ל מחלקת מדינות הבלקן במשרד החוץ, מר דן אורין, ואפילו זכו להתעניינות מצד חברה מקומית בצפון מקדוניה שעוסקת בייצור מזון לבעלי חיים.
  • תלמידים: ישי לינדזן-גירון, אוהד סולומון-גלייכר, אורן רוזנמן
  • מנחה: יאיר אנגל
קיבלו את ברכת השגריר. תלמידים מרמת גן למען פירוק פסולת אורגנית. צילום באדיבות הקבוצה

על התחרות

לפני חמש שנים, בשנת 2015, נפגשו מנהיגים מ-193 מדינות כדי להתמודד עם אתגרי העתיד. באותה פגישה הוחלט על 17 יעדים, 169 מטרות ו-232 מדדים שכלל המדינות החברות באו"ם יפעלו למימושם עד לשנת 2030.
17 היעדים שנבחרו עוסקים בתחומי החברה, הסביבה והכלכלה. בין היעדים אפשר למצוא את "מיגור הרעב", "שוויון מגדרי", "ערים וקהילות מקיימות", "צריכה וייצור אחראיים", ו"מים נקיים". להכרת כל 17 היעדים אתם מוזמנים להיכנס לאתר של ISDG.
נציגת ישראל במטה האו"ם באיטליה, מיכל ויה, החליטה להרים את הכפפה ולשאלתי כיצד נולד הרעיון לערוך תחרות מיזמים בין בתי הספר בישראל, היא ענתה: "היוזמה נולדה לאחר שהגעתי למסקנה כי הקול של בני הנוער לא נשמע מספיק במסדרונות האו"ם וכי בשנת 2030 (שנת היעד למימוש יעדי האו"ם), הנוער הזה יהיה המבוגר האחראי ולכן עלינו לעשות כל מה שאפשר כדי ליצור מעורבות ומחויבות של הנוער בישראל. זאת השנה הראשונה של התחרות, אנו מקווים כי לאחר שמשלחות של מדינות אחרות ייחשפו לתוכנית, הן ירצו גם כן להשתתף בה".
התחרות היא תוצר של שיתוף פעולה יוצא מן הכלל בין המשלחת הישראלית לארגוני האו"ם ברומא, קק"ל ומשרד החינוך. בשיתוף עם משרד החוץ, קק"ל ומשרד החינוך נשלח מכתב אל חטיבות הביניים והתיכונים בבתי הספר בארץ ובו נכתב: "אנו חיים בתקופה מלהיבה, מופלאה אך גם מכריעה בהיסטוריה של כוכב הלכת שלנו. אנו במרוץ להגנת עתידנו. בואו להיות חלק מהשינוי דרך תוכנית ISDG".

כ-100 בתי ספר הרימו את הכפפה

תוכנית ISDG הזמינה את תלמידי ישראל להשתתף במציאת פתרונות שיובילו להשגת אחד או יותר מ-17 היעדים שאותם קבע האו"ם. על המשתתפים הוטל לבחור מדינה מתפתחת, ללמוד ולהכיר את קשייה הייחודיים ולהציע מיזם שיעזור לקדם אותה, בהתאם ליעדי האו"ם.

תלמידי כיתות ז'-י"ב מכ-100 בתי ספר מכל המגזרים הגישו בקשות להשתתף בתחרות. מתוכם נבחרו כ-50 שהגישו הצעות מפורטות (באנגלית, על גבי שלושה עמודים). השופטים (נציגי שלושת הגופים השותפים בפרויקט) קראו בקפידה כל מיזם והחליטו על 15 הטובים ביותר שעלו לגמר. ב-27.5.2020, כאמור, התקיים הגמר הישראלי של התחרות, שבו נבחרו שלושת הזוכים. ולנו נותר רק להתגאות בצברים הנפלאים האלו שחושבים על טובת העולם ורוצים לתרום למענו, למען הסביבה והאדם שבו. בהצלחה ברומא!

לקריאה נוספת על התחרות, התוכנית ו-17 היעדים»