באותו יום דיונים, בזמן שהרצל לא נכח באולם, מקס בודנהיימר (שהתנגד להקמת הקרן טרם אישור תקנון רשמי ומנוסח) העלה את הרעיון לדחות שוב את הקמת הקרן, ושוב נראה כי בקשת הדחייה התקבלה על ידי הרוב והקמת הקרן לא תתאפשר גם הפעם. אבל אז מיהר אחד הנוכחים לספר להרצל שההצעה עומדת להידחות שוב, והרצל, שידע שאסור להמשיך לדחות את הקמת הקרן והבין שכל דחייה של הרעיון מרחיקה עוד יותר את הקמת המדינה וההתיישבות בה, רץ חזרה לאולם ושכנע את המשתתפים.
מדוע היה הרצל נחרץ כל כך בעניין הקמת הקרן? אפשר להגיד שזה היה חלק מאופיו וקסמו, אבל בעיקר היו הקשיים שבהם נתקל בניסיונותיו להשיג מידי הטורקים צ'ארטר – זיכיון להקמת מדינה יהודית בארץ ישראל – קשיים שגם פגישות רבות עם הסולטן, מלכים, רוזנים ושרים, לא סייעו להתגבר עליהם. כל אלה גרמו לו להבין שהפתרון הדיפלומטי עדיין רחוק. בנוסף, מאחורי הקלעים של הקונגרס היו גם לא מעט התרחשויות, ביניהן דמעותיו של יונה-יוהאן קרמנצקי, מהנדס חשמל ותעשיין ציוני נלהב מווינה, שמאז שפרופ' שפירא העלה את רעיון ייסוד הקרן, הרגיש מחויב לו.
הרצל הבין שהיהודים צריכים להתחיל לדאוג לעצמם באופן פעיל: באיסוף כספים ורכישת אדמות, ובאותו קונגרס גורלי נשא נאום נרגש, סחף את המשתתפים בדרכו וקרן קימת לישראל הוקמה בתאריך י"ט בטבת תרס"ב, 29 בדצמבר 1901!