בית קק"ל למצוינות בקריית מלאכי: עם הפנים למצוינות

בית קק"ל למצוינות בקריית מלאכי. צילום: חיים ורסנו, ארכיון הצילומים של קק"ל
15 ינואר 2023
כבר שלוש שנים מגיעים נערות ונערי קריית מלאכי לבית קק"ל למצוינות בעיר, כאן הם נהנים ממסגרת חינוכית ייחודית שמכוונת אותם להצטיינות לימודית וחברתית ולשירות צבאי משמעותי. ויש גם תוצאות: הנערות והנערים משפרים את הישגיהם הלימודים, נחשפים לעולמות ידע חדשים, מרחיבים אופקים ומחזקים את המעורבות החברתית שלהם בקהילה
 
מאת: יואב לין
לפני כשלוש שנים (2020) הוקם בקריית מלאכי בית קק"ל למצוינות – מאז הקמתו השתתפו מאות בני נוער בפעילויות הרבות שהוא מציע, ביניהן עזרה בלימודים, השתתפות בקורסים בתחומים מגוונים ופעילויות חברתיות. המסגרת החינוכית הייחודית בבית קק"ל מעניקה לנערות והנערים סל של מיומנויות המאה 21, לצד ערכי קק"ל, חשיפה לעולם המכינות, יזמות ואקדמיה. כל אלה מובילים את בוגרי הבמרכז להצלחה לימודית ולבחירה במסלולי שירות צבאי/אזרחי משמעותיים.
 
המרכז בקריית מלאכי, שהוקם בתמיכת JNF בריטניה, הוא השני מבין תשעת המרכזים שקק"ל מתכננת להקים ביישובי פריפריה בנגב ובגליל, שמטרתם צמצום הפערים בין הפריפריה למרכז דרך השקעה בחינוך, עידוד מצוינות ומתן הזדמנות שווה לכולם.

עלייה מרשימה בשיעור הזכאים לבגרות בעיר

מאז פתיחת בית קק"ל למצוינות נרשמה בקריית מלאכי עלייה מרשימה של יותר מ-7% בשיעור הזכאים לתעודת בגרות (מ-83% ל-90% זכאות), וכן עלייה של 7% בזכאות לתעודת בגרות מצטיינת (מ-0% ל-7%). לאלה תרמו, בין השאר, העבודה הקשה ההשקעה הרבה של הצוות והנערות והנערים בבית קק"ל. בני הנוער מקבלים כאן תגבור לימודי למבחני הבגרות במתמטיקה, אנגלית, פיזיקה, ביולוגיה ואלקטרוניקה. בנוסף לכך, במגמת מדעי המחשב, הנמצאת באחריות מלאה של צוות קק"ל, משתתפים תלמידים משני בתי הספר בעיר, שלומדים את הנושא בבית קק"ל וניגשים לבגרות.
 
"הכיתות פה משוכללות עם ציוד ברמה. זה לא מובן מאליו שיש לנו דבר כזה בקריית מלאכי", אומר אושר בן ה-15. "לפעמים אני בא בשביל ללמוד מתמטיקה ואנגלית, ולפעמים סתם בשביל לשבת עם החברים. בזכות בית קק"ל למצוינות עברתי במתמטיקה מ-4 יחידות ל-5, ועכשיו אני מתכוון לעלות ל-5 יחידות גם באנגלית. חוץ מהלימודים, אני משתתף גם בסדנאות וקורסים, למשל קורס מחשבים וחוג סיירות".
כיתות משוכללות עם ציוד ברמה גבוהה. בית קק"ל למצוינות בקריית מלאכי. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
אריאל בן ה-18, שזו השנה השלישית שבה הוא משתתף בקורסים של מרכז מורשת קק"ל, מספר "מה שמושך אותי למקום זה הלימודים, הצוות הטוב והחברה. הציונים שלי באנגלית השתפרו מאוד בזכות התגבור. חוץ מזה, הכרתי פה המון חברים חדשים".

לצד לימודים, הנערים והנערות נהנים גם מפעילויות חברתיות מגוונות, ומקורסי העשרה בנושאים שונים, בהם חשיפה לעולם ההייטק, חינוך פיננסי, הכנה לשירות משמעותי בצה"ל, חממה הידרופונית, קורס הטסת רחפנים ועוד.

טליה בת ה-16 לומדת מתמטיקה במרכז מורשת קק"ל. "לפעמים בבית הספר אני לא מבינה את החומר, אבל פה אני קולטת הכול", מספרת הנערה. "יש פה מורים מצוינים שעובדים איתנו אחד על אחד. אני באה לכאן כל יום, וממליצה גם לכל החברים שלי להצטרף".

"אצלנו כל אחד יכול לממש את היכולת שלו ולהגשים את החלומות"

המבנה של בית קק"ל עוצב בסגנון חדשני וצעיר, עם צבעים עליזים, ציורי קיר ומגוון אמצעים טכנולוגיים, להכשרת בני הנוער למיומנויות המאה ה-21. יש כיתות לימוד, מעבדת מחשבים, אודיטוריום לסרטים והרצאות ומשרדים למנהל ולרכזים החינוכיים. אזור מיוחד מוקדש לפעילות פנאי, עם פינות ישיבה ומקום לאירועים חברתיים. לא פלא שהמרכז הפך למוקד משיכה עירוני, שמארח מגוון אירועים ופעילויות.
 
רביד טיירו, מנהל תחום ההעצמה בבית קק"ל למצוינות, מסביר שהמרכזים החינוכיים פתוחים ללא תשלום בפני כל נער ונערה שרוצים להצליח ומוכנים להשקיע. "כשאני הייתי ילד בקריית מלאכי חסר לנו מאוד מקום כזה", הוא מספר. "מרגש אותי לראות ילדים שבאים הנה במטרה ללמוד ולהרחיב אופקים. הם לומדים על העולם, על עצמם, ומתחילים להאמין ביכולת שלהם להצליח. כל אחד מגיע מרקע אחר, אבל פה כולם שווים. אצלנו כל אחד יכול לממש את היכולת שלו ולהגשים את החלומות".
עושים שיעורים ביחד. צילום: יואב לין
רביד מדגיש שמעבר ללימודים שמים דגש מיוחד על חינוך לערכים ומעורבות חברתית. "התלמידים משתתפים בפעילות התנדבותית כתרומה לקהילה, למשל הכנת מארזי מזון לנזקקים, איסוף בגדים ומפגשים עם ניצולי שואה".

ילין בת ה-16, שמגיעה בקביעות למרכז מורשת קק"ל בעיר, חולמת להיות רופאה. "אני מגיעה למרכז מורשת קק"ל בשביל להכין שיעורי בית וללמוד למבחנים בכל המקצועות. הצוות פה מעודד אותנו להשקיע ויש אווירה של למידה".

מורים לחיים

בנוסף למורים המקצועיים, הצוות כולל כ-30 מתנדבים, סטודנטים שמשמשים כחונכים אישיים וכן "מורים לחיים", שמספקים לתלמידים ליווי חברתי ורגשי ומציעים להם כתף תומכת ואוזן קשבת.
 
הדס מיכאלי בת ה-22, מסבירה שכמורה לחיים היא בעצם כמו אחות בוגרת. "הגעתי לכאן", מספרת הדס, "כי חיפשתי עבודה עם נשמה. יש פה ילדים שהדבר שהם הכי צריכים בעולם זה מישהו שיקשיב להם. אני תומכת בהם כדי שיידעו שהם לא לבד, ומרגישה שאני באמת עושה שינוי".
 
בנוסף לבית בקריית מלאכי, קק"ל מפעילה זה כחמש שנים בתי קק"ל בנוף הגליל, ושבעה מרכזים נוספים נמצאים בשלבי הקמה שונים: באופקים ובשדרות בדרום הארץ, בקריית שמונה, צפת, מגדל העמק, עכו ובית שאן בצפון.
 
במרכז הארץ ישנן אפשרויות רבות לבני נוער, בפריפריה קצת פחות, אבל עכשיו גם לצעירי קריית מלאכי יש מקום משלהם, שבו הם רוכשים כלים להצלחה בעתיד. כאן בני הנוער לומדים להאמין בעצמם ועושים צעד חשוב בדרך להגשמת חלומותיהם.
"באים במטרה להרחיב אופקים ולהצליח". צילום: יואב לין