הגיעו למצוות, ולא מתחבאים יותר

הבנים הניחו תפילין והבנות הכינו פמוטים. בני העדה בירושלים. צילום: אלישבע אמסלם

בני המצווה מהעדה הקווקזית שהגיעו לטקס המיוחד בכותל, ציינו אירוע חשוב נוסף: כניסה נוספת של בני העדה לחברה הישראלית

מאת: אלישבע אמסלם, פרויקטורית תכנית אצי"ל צפון
8.1.2017
 
נכון, תכנית אצי"ל של קק"ל מוציאה לא מעט בני ובנות מצווה לחגוג את הגיעם למצוות בטיול מיוחד לירושלים. אבל עבור 130 בני ובנות מצווה בני העדה הקווקזית שהגיעו ב-26.12.2016 לירושלים לציין את המאורע החשוב, היה זה הרבה יותר מטקס בני מצווה.
מתברר שבני העדה הקווקזית כשהיו בגלות נאלצו לחגוג את טקס המצווה בהיחבא. כחלק מהמנהג וכרצון לשמור על המסורת, המשיכו לציין את אירוע ההגעה למצוות בהיחבא גם אחרי שהגיעו לישראל. לכן, המשמעות והחשיבות של הטקס שהתקיים בירושלים ברחבת הכותל המערבי בהנחייתו של רב העדה הן בפומביות שבו, ולמעשה הטקס מסמל גם כניסה נוספת של בני העדה לחברה הישראלית.

כ-250 המשתתפים, שכללו הורים ובני משפחה של בני ובנות המצווה, נהנו מיום מרתק בירושלים, שכלל מסלול טיול בעיר – ברובע היהודי, בקבר דוד, בבית השרוף ובבית הכנסת החורבה, ושיאו היה, כמובן, ברחבת הכותל המערבי, שם התקיים הטקס. הבנים, בליווי האבות, הניחו לראשונה בחייהם תפילין וקראו בתורה בהנחיית רב הקהילה, והבנות הכינו פמוטים וקיבלו ממדריכי מורשת הכותל סדנת כניסה לגיל מצוות.
לסיום האירוע הגיעו כולם לאולם ברובע היהודי לארוחת צהריים חגיגית, שם שמעו גם את ברכותיהם של רב העדה, של מנהל תכניות מעוף ואצי"ל בקק"ל, יצחק ארביב, ושל יו"ר עולי קווקז, ונהנו מהפעלה מוזיקלית.
"במסגרת תכנית אצי"ל לעולים שבמחלקה לחינוך בפריפריה מתקיימת מדי שנה פעילות חינוכית סביב אירוע בני ובנות מצווה, ששיאה ברחבת הכותל בירושלים", מסביר יצחק ארביב, "במהלך היום הזה מקבלים העולים תעודה, עולים לתורה ומסיימים בטקס מרגש ומסורתי בנוכחות רבני הקהילה ומשפחותיהם. מטרת התכנית היא לחבר את ילדי העולים לארץ בכלל ולירושלים בפרט. לצורך כך, במהלך הפעילות בני הנוער מבקרים במוסדות שלטון, באתרים היסטוריים, בבתי כנסת ועוד. האירוע שהתקיים עבור בני ובנות מצווה מהעדה הקווקזית היה מוצלח ומרגש במיוחד".