הגולן מתחדש במאגר נוסף, מאגר בראון

מאגר בראון. יאגור מי שטפונות ויספק מים לחקלאות. צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

רק נחנך וכבר הספיק להתמלא: מאגר בראון שבצפון הגולן, שנחנך לאחרונה, כבר הספיק להתמלא במהלך החורף האחרון. המאגר הוקם במסגרת פרויקט לאומי לקליטת 750 משפחות בגולן, והוא מצטרף לכ-230 המאגרים של קק"ל בישראל

מאגר חדש, העונה לשם "מאגר בראון", שמטרתו לספק מים לחקלאות בצפון הגולן, נחנך בטקס חגיגי ביום שלישי 23.6.20. המאגר, שהקיבולת שלו 2 מלמ"ק ומטרתו לאגור מי שיטפונות מהאזור הצפוני להר אביטל ועד עמק הבכא, הוקם על ידי קק"ל, מועצה אזורית גולן, אגודת המים "מי גולן" ורשות המים בהשקעה של כ-18 מיליון שקלים.

העבודות להקמת המאגר החלו במאי 2017 והסתיימו באוקטובר 2019, ובמהלך החורף האחרון (2020-2019) הספיק המאגר להתמלא בכ-1.8 מ"ק מים. המאגר, כאמור, יספק מים לחקלאות ליישובי צפון הגולן וביניהם גם לחלקות שהכשירה קק"ל במסגרת פרויקט לאומי לקליטת 750 משפחות בגולן.

"הקמת המאגר המדהים הזה היא פרויקט אחד מבין פרויקטים רבים שבהם קק"ל שותפה במטרה לבסס ולחזק את החקלאות וההתיישבות העובדת. זו אמירה ציונית ברורה – שגם בשנת 2020 המושבים והקיבוצים עדיין מחזיקים את גבולות המדינה", אמר יו"ר קק"ל דניאל עטר בטקס, "החקלאות נמצאת גבוה בסדר העדיפות של קק"ל, ואנחנו נמשיך ליזום ולבצע פרויקטים שיעשו את החיים במדינה טובים יותר".

מנכ"ל רשות המים גיורא שחם ציין כי "משק המים זקוק לשיתוף פעולה אסטרטגי עם קק"ל, כי הדרך להבטיח את החקלאות היא להקים מאגרים שיאפשרו מחירי מים שפויים".

"אמירה ציונית ברורה". טקס חנוכת המאגר. צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

קק"ל ומאגרי המים: קשר היסטורי

מאז שנות השמונים הגורם המגביל בשמירה על החקלאות בישראל ובפיתוחה הוא המים. לאור זאת התגייסה קק"ל לפיתוח מקורות מים חדשים ובני קיימה שיסייעו להמשיך את מפעל ההתיישבות האדיר כאן בארץ, מפעל שלהקמתו הייתה שותפה.

קק"ל נרתמה לנושא במרץ רב וביחד עם המדינה והחקלאים הקימה עד היום 230 מאגרים בנפח איגום כולל של 170 מלמ"ק, המייצרים מעל 300 מיליון מ"ק מי קולחים ממוחזרים ומים שוליים בשנה, מסופקים על ידי עשרות מפעלי מים אזוריים ומאפשרים קיום של חקלאות אינטנסיבית על שטחים של כ-500,000 דונם בכל רחבי הארץ.

עד היום הקימה קק
עד היום הקימה קק"ל כ-230 מאגרים. מאגר בית זית. צילום: פלאש 90, ארכיון הצילומים של קק"ל

הרבה יותר מ"רק" מים

מאגרי קק"ל כמקור מים לחקלאות ותרומתם למפעל ההתיישבות חיוניים מאוד, אך מעבר לכך יש להם תועלות רבות נוספות במסגרת היותם חלק ממערכת השבת הקולחים בארץ, בהן:

שמירה על הסביבה: סילוק מפגעי הביוב והמזהמים מהנחלים והסביבה והפיכתם ממטרד למשאב. המרת מים שפירים במי קולחים לצורך השקיה חקלאית משפרת את מאזן המים הלאומי ומאפשרת השבת מים שפירים לטבע ובכך תורמת להחזרת החיים לנחלי ישראל והפיכתם למקומות שוקקי בעלי חיים וצמחייה ומוקדי משיכה למבקרים.

פיתוח ישובים: ללא פתרון קצה לביוב אי אפשר לבצע הרחבות ליישובים בפריפריה. המאגרים מספקים פתרון לכך.

חשיבותם של המאגרים גדולה היום, ורק תלך ותגדל עם השנים, כיוון שמצד אחד נוצרים עודפי קולחים בקצב גדל והולך ויכולת איגומם במאגרים לצורך שימושים חקלאיים אינה מדביקה את קצב הייצרות העודפים. מצד שני מצוקת המים בארץ רק תגבר ולכן החקלאות תיאלץ להתבסס במידה הולכת וגוברת על מקור המים היציב האפשרי היחידי לחקלאים, שהוא מי קולחים מושבים.

ובינתיים ממשיכה קק"ל להשקיע במאגרי מים חדשים, ובצפון רמת הגולן כבר נהנים מהמאגר החדש שלהם.