פורשים כנפיים – תוכנית חוגי הצפרות של קק"ל

בז עצים צעיר דואה על רקע בתי יישוב במרכז הארץ. צילום: ירון צ'רקה, ארכיון הצילומים של קק"ל
בז עצים צעיר דואה על רקע בתי יישוב במרכז הארץ. צילום: ירון צ'רקה, ארכיון הצילומים של קק"ל
08 פברואר 2021 08:40:12

קק"ל שמחה לבשר על הרחבת תוכנית מנהיגות בתחום הצפרות של כנפי קק"ל ועל פתיחת חוגים בכל רחבי הארץ החל בשנת תש"פ

פורשים כנפיים, תוכנית חוגי הצפרות של קק"ל, מופעלת על ידי מחלקות מעוף וישראל בחטיבת החינוך בשיתוף עם כנפי קק"ל – רשת הצפרות הארצית של קרן קימת לישראל. התוכנית מזמנת למשתתפים היכרות חווייתית עם ציפורי הארץ, יציאה לטבע והתחברות לנופי הארץ.

מבנה התוכנית:

  • מפגשים שבועיים: אחת לשבוע נפגשים המשתתפים עם מדריך הקבוצה לשעה של היכרות ולימוד על הציפורים שאפשר לראות באחד מאתרי הצפרות המרכזיים של ישראל, שבו צפויים החניכים לסייר באותו חודש. לכל קבוצה מדריך קבוע שמלווה אותה לאורך השנה, ומכיר לחבריה את העולם העשיר של הציפורים בישראל, בלמידה פרונטלית ובאמצעות משחקים ומצגות, שכולם עוסקים בעולמן של הציפורים. בסוף השנה יוצאים החניכים עם היכרות טובה ורחבה של מיני הציפורים בישראל.
  • סיורים חודשיים: מצוידים בידע שרכשו, במגדיר ובמשקפת, יוצאים המשתתפים, אחת לחודש, לסיור בן יום שלם באזור שעל ציפוריו למדו, לתצפיות ולחוויית צפרות בשטח. הסיורים מתקיימים באתרי הצפרות השונים ברחבי הארץ, בדגש על אתרי כנפי קק"ל, וביניהם אגמון החולה, ראש ציפור, אילת, ירוחם ועמק חפר.
    וגם המשפחות נהנות – ומצטרפות לסיור לילה שנערך במהלך השנה ובו נחשפים המשתתפים לעולמם המרתק של דורסי הלילה.
  • תצפיות בוקר: מפעם לפעם, על פי החלטת המדריך, יוצאים החניכים לתצפיות בקרבת היישוב שלהם בשעות הבוקר המוקדמות, לפני שהם מתפזרים לבתי הספר. כל התצפיות והסיורים במהלך השנה מדווחים למאגר המידע הלאומי של ציפורי ישראל, ובדרך הזו החניכים גם לומדים להכיר את המאגר ולהשתמש בו.
  • אירוע השיא: בחופשת הפסח יוצאים כל הצפרים הצעירים של תוכנית פורשים כנפיים מכל רחבי הארץ לחוויית צפרות בת שלושה ימים בנגב ובערבה, המתחילה באזור יתיר ומסתיימת באילת.
    ולמה דווקא הנגב והערבה? "סוף חודש מארס ותחילת אפריל הוא זמן השיא של נדידת האביב בישראל", מסביר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, "בזמן הזה הציפורים בדיוק מסיימות לחצות את רצועת המדבריות הגדולה – מדבר סהרה ומדבר סיני – והן מגיעות לנגב ולאילת וזקוקות למקומות הירוקים שמספקים להם מקום לנוח ולהתאושש כדי להמשיך לאירופה ולמערב אסיה. מדובר במחזה מרהיב המושך אליו צפרים רבים מישראל וגם מחו"ל".
תצפיות וחוויות של צפרות בשטח. צילום: יאיר פישמן, קקל
תצפיות וחוויות של צפרות בשטח. צילום: יאיר פישמן, קק"ל
קהל היעד: כיתות גבוהות של יסודי וחטיבת ביניים.
זמן: אחת לשבוע מפגש בן שעה; ואחת לחודש סיור בן יום שלם.
מקום: החוגים יתקיימו בכ-35 יישובים ברחבי הארץ.

יצירת קשר והצטרפות

לתשומת לבכם: מספר המקומות מוגבל.
יכולים להגיש הצעה: מסגרת חינוכית בלתי פורמלית או פורמלית, מועצה או וגם יישוב.

לבירורים וליצירת קשר אנא פנו למאיר בהודעת ווטסאפ למספר:  ‎0547740286‏, או בהודעה לדוא"ל: meir.bru@gmail.com