שרופים: 11,000 דונם יערות קק"ל

השריפה משתוללת. צילום: ציון ביטון
29 נובמבר 2016

58 שריפות, מעל 300 לוחמי אש, 20 כבאיות ונזק גדול ליערות ולרכוש – גל השריפות שפקד את ישראל השבוע אמנם מאחורינו, אך השיקום הארוך עוד לפנינו. קק"ל מסכמת את אירועי האש האחרונים

 

מאת: מערכת אתר קק"ל לצעירים

שלי בן-ישי וואליד סעיד, יערני קק"ל, השתתפו במאבק העיקש בלהבות ונלחמו על כל עץ ושביל ביערות, יחד עם למעלה מ-300 עובדי וכבאי קק"ל, בסרטון למטה: התמונות וסיפוריהם של שני היערנים

ישראל בוערת

הנושא הכי חם בחדשות השבוע היה גל השריפות שפקד את ישראל ונמשך בין 26-22 בנובמבר, מה שמתברר בימים האחרונים כאירועי הצתה מכוונים, או כמו שאומרים בקק"ל – שריפות אינן קורות, הן נגרמות.

כתוצאה מתנאי מזג אוויר קיצוני של יובש קיצוני עם לחות נמוכה יחסית (10%-5% בלבד) המלווים ברוחות מזרחיות עזות, התלקחות האש נעשתה קלה מתמיד וההתפשטות מהירה במיוחד, וכך למעשה שריפות הענק השתוללו באזורים השונים ביתר קלות.

במהלך הימים הבוערים נרשמה רמת כוננות כתומה ברחבי הארץ, לוחמי האש וכוחות ההצלה פעלו בשטח לילות כימים במתכונת חירום בשיתוף עם כוחות מפיקוד העורף. מטוסי כיבוי מהארץ ומהעולם השתתפו במאמצים לכיבוי השריפות ואזרחים רבים התגייסו לסייע בשטח, הן בכיבוי והן בהצלה.

קק"ל במתכונת חירום

בעקבות האירועים הוכרז בקק"ל גיוס כללי של מערך הכיבוי ואליו הצטרפו עובדים נוספים לסיוע במאמץ הכללי להצלת היערות. ציון ביטון, מנהל יחידת הביצוע של קק"ל במרכז, דיווח מהשטח: "אנחנו נלחמים להגן על הבית – על היערות והאתרים. שטחי יער שלמים התכלו. אנחנו נאבקים על כל חלקה".

קק"ל אף פתחה את שערי מרכז השדה והיער בנס הרים וקלטה משפחות ותושבים שפונו מבתיהם במהלך סוף השבוע הבוער. בנוסף לסכנות של פגיעה בנפש ולפגיעה הקשה בטבע, בבעלי החיים ובצומח, ישנה גם פגיעה באיכות הסביבה ועלייה בזיהום האוויר.

לדברי יו"ר קק"ל דני עטר: "יערני וכבאי קק״ל עושים לילות כימים בסיוע לכוחות ההצלה לעצירת השריפות ולהצלת מתחמי היערות בישראל. במקביל, אנו מפעילים את כל המשאבים שלנו לסייע לנפגעי אירועי השריפה, ופתיחת מרכז שדה והיער בנס הרים למען משפחות ותושבים שפונו מבתיהם הוא שלב ראשון".

כבאית קק"ל בשטח. צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

גל השריפות במספרים

מספר שריפות: 58

שטח יערות קק"ל שנשרפו:
11,000 דונם.

האזור הכי פגוע:
הרי ירושלים – 7,500 דונם עלו באש בשריפה הנחשבת לגדולה ביותר מאז השריפה בכרמל ב-2010.

שטחי קק"ל בשרון ובשומרון:
1,500 דונם נשרפו.

שטחי קק"ל באזור החוף והשפלה:
700 דונם נשרפו, מתוכם כ-470 דונם בשריפה הגדולה ביער אשתאול.

שטחי קק"ל בצפון:
כ-1,000 דונם נשרפו ב-39 אירועי שריפות יער.

קק"ל נלחמת באש:
300 אנשי קק"ל, בהם לוחמי אש, יערנים ועובדי קק"ל נוספים.

כבאיות קק"ל בפעולה:
20.

ירוק עד: שיקום יערות

יער שרוף הוא מחזה עצוב במיוחד. תכנון יער אורך שנים רבות, הקמתו, טיפוחו וקצירת פירות ההנאה ממנו אורכים שנים רבות. במחי שריפה אחת הכול נמחק כלא היה. מדובר בשטחים ירוקים שכדור הארץ כל כך זקוק להם, שטחי מחיה של בעלי חיים רבים, צמחים ועצים, ריאות ירוקות בנוף האורבני המשמש לפנאי עבור בני האדם. עולם ומלואו.

תהליך שיקום יער אורך שנים. קק"ל בעלת ניסיון עשיר בשיקום יערות לאחר שריפות וערכה מחקרים רבים בנושא ביערות הכרמל, ביריה, הרי נפתלי ובשער הגיא. למרות הרצון לראות שטחי יער שנשרפו הופכים במהרה שוב לירוקים, קק"ל ניגשת לפעולות השיקום בזהירות ובסבלנות, הנדרשות כדי לאפשר לטבע להתאושש ולסייע לו להשתקם בקצב שלו.

בשלב הראשון יתבצעו פעולות שמטרתן למנוע מפגעים בטיחותיים ולהפחית את הסיכון לסחיפת קרקע בשטחים השרופים בהתאם לצורך, בהתאם לשיקולים של נוף, שימור קרקע, הגנה על ערכי טבע, נגישות ויכולת ביצוע. תהליך זה יכול להימשך גם שנתיים.

בכל הנוגע לנטיעות, ההמלצה היא להמתין שנתיים מיום השריפה למעט מקרים נקודתיים שבהם ההתחדשות הטבעית אינה מספקת עבור התנאים האקולוגיים במקום.

עם כל הצער שביער שרוף, עכשיו, כאשר הקרקע חשופה, זוהי הזדמנות לטפל בסחף קרקעות, לשקם טרסות ותשתיות של חקלאות עתיקה ולרענן את הרכב היער בהתאם לתכנית סדורה של תורת היער של קק"ל.

יער שנשרף. צילום: אלבטרוס, ארכיון הצילומים של קק"ל