רק חול וחול

"גילינו שאנחנו מסוגלים לעשות דברים שלא האמנו שנוכל לעשות, ולמדנו לוותר לטובת הכלל". צילום: יואב דביר
02 אפריל 2017
חניכי מכינת עוצם יצאו לסדנת שטח במדבר עם בית הספר לסיירות של קק"ל. בלטו בהיעדרם: החיים המודרנים. כן הופיעו: היכולת לשרוד ולהתמודד עם קשיים, החיבור לטבע ותחושת המסוגלות
 
מאת: אהובה בר לב
במשך חמישה ימים (26-30.3.207) נדדו חניכי חברי מכינת עוצם בנווה לאורך עשרות קילומטרים במדבר יהודה, עם כל הציוד על גבם. הם למדו לנווט, להדליק מדורה, להכין לעצמם אוכל, לבנות מחסה ללילה, למצוא מקורות מים, לנצל את הצמחייה המדברית, ובדרך עצרו לפעילויות חברתיות וקיימו שיחות אישיות.

מכינת עוצם היא אחת מני רבות שחניכיהן משתתפים בפעילות השטח שהיא תוצר של שיתוף פעולה בין בית הספר לסיירות של קק"ל לבין מועצת המכינות. מדי שנה יוצאים 1,300 חניכי מכינות לשני שבועות נפרדים בשטח: בשבוע הראשון הם לומדים לנווט ובשבוע השני הם לומדים להתקיים במדבר.

"המטרה שלנו היא להוציא את החברה מאזור הנוחות שלהם ולאתגר אותם בהתמודדות עם מצבים של אי ודאות", אומר ערן זהר, מנהל בית הספר לסיירות. "דרך פעילות השטח אנחנו מחנכים את בני הדור הצעיר לאהבת הארץ, מחברים אותם לטבע ולסביבה ומעודדים אותם לחיי עצמאות".

לומדים להתמודד עם קשיים

"לא לומדים על אהבת ארץ ישראל בלי ללכת בה", אומר הרב חיים ברוך, ראש מכינת עוצם וחבר הנהלת מועצת המכינות, שליווה את הקבוצה. "משתתפי סדנת השטח זוכים באהבת אמת לארצם ולומדים לתת אמון בעצמם ובחבריהם לקבוצה. הם רוכשים ביטחון שבכוחם לעבור כל מכשול – חירות שנקנית רק מתוך התמודדות עם קשיים". הרב ברוך מוסיף גם כי: "מדריכי בית הספר לסיירות מחוברים לשטח ויש להם יכולת להשלים משהו שחסר לנו מאוד במכינה. הם מאתגרים את החניכים בלי הפסקה".

ונראה שהוא צודק – "גילינו שאנחנו מסוגלים לעשות דברים שלא האמנו שנוכל, ולמדנו לוותר לטובת הכלל", מעיד נחמיה מנדלוביץ' מבת עין, חניך במכינה. ואיך עושים זאת המדריכים? "אנחנו מספקים להם חוויה בלתי אמצעית של היכרות עם השטח והתמודדות עם המדבר", מסביר רז אור, מדריך בבית הספר לסיירות. "במשך סדרת השטח אנחנו שואפים לאפשר להם להקשיב לעצמם, מעבר לטירוף של היומיום".

לומדים על אהבת א"י דרך הרגליים. צילום: יואב דביר

סיימו בפסגה

השבוע בשטח הסתיים על הפסגה – תרתי משמע: החניכים הגיעו לפסגת הר קנאים, אך גם לפסגה רגשית. הם העפילו להר עם משא כבד על גבם ואלונקות בידיהם, בדרך עזרו זה לזה, משכו את מי שזקוק לעזרה בעליות התלולות, עודדו את מי שנדרשה לו מילת חיזוק, ועל ראש ההר הם התייצבו ביחד, כקבוצה מאוחדת, חזקה ומגובשת.

"אם נדע שכל החיים הם דרך, לא נירתע מקשיים ולא נישבר, אלא נקום להסתער על כל אתגר שניצב בפנינו", אמר לחניכיו הרב ברוך.

מי שראה את החיבוקים בין הצעירים על פסגת ההר, שמע את שירתם וחזה בריקודיהם, הבין מיד עד כמה משמעותית ועמוקה החוויה שעברו ביחד. "אנחנו מאמינים שהחוויה המעצימה הזאת תלווה את החניכים בכל דרך שבה הם יבחרו", סיכם ערן זהר. "תחושת המסוגלות, כושר ההנהגה והחיבור לארץ ולטבע הפכו לחלק ממי שהם".

בדרך לפסגת הר קנאים עם אלונקות בידיים. צילום: יואב דביר

ואיך החניכים מסכמים את השבוע?

אביעד משיח מפתח תקווה: "זה היה שבוע קשה, עם המון הפתעות בדרך. בזכות הפעילות הזאת אני מכיר עכשיו טוב יותר את עצמי, את החברים מהמכינה ואת הארץ שלי".

"לפנות מקום למחשבות ולרגשות שלנו", מסכם אמיתי פנסטרהיים מרעננה את החוויה שלו בציטוט ומרחיב: "עברנו חוויה יוצאת דופן, שלא יכולנו לקבל בשום מקום אחר. זאת הדרך הכי טובה להכיר את הארץ, להרגיש אותה ולהתאהב בה".

איתן גולדמן מהיישוב אלעזר אומר שהוא מרגיש מחובר הרבה יותר לאני הפנימי שלו, אחרי שבמשך שבוע שלם היה מנותק מהעולם, בלי טלפונים, חדשות או קשר עם הבית. "למדנו איך לשרוד בתנאים הקשים של המדבר", הוא מוסיף.

יגאל וייס מהיישוב אפרת עלה לישראל מניו יורק לפני מספר חודשים, והוא מרגיש כי "בתור עולה חדש, זאת בהחלט דרך קצת שונה להכיר את ישראל, הרחק מהערים הגדולות".

פרויקט דגל

סדנאות הניווט, שבהן אלפי חניכי המכינות הקדם צבאיות יוצאים לפעילות חינוכית בשטח שאורכת חמישה ימים, הן פרויקט דגל של אגף החינוך בקק"ל. "הנהלת קק"ל רואה במכינות גורם מוביל בתחום החינוך, לפיתוח והגשמה של תלמידי המכינות", מסבירה חגית אוחנה, אחראית ארצית בקק"ל על תיאום הקשר עם המכינות. "הפעילות מתמקדת בערי פיתוח מתוך כוונה שהחניכים יחזרו לערים ויבנו עתיד בפריפריה. קק"ל מובילה את הפרויקט יחד עם המכינות וחוגי הסיירות. לאורך כל השנה מתקיימים פרויקטים חינוכיים עם תלמידי המכינות, ביניהם יום הניקיון, ט"ו בשבט, ופעילות ביערות לציונות עם משמעות. סדרות השטח הן חלק מהפעולות החשובות במסגרת זו."

קראו עוד...