מכיניסטים למען שכונה ג'

פעילות שהיא שילוב בין פיתוח אישי לבין תרומה לקהילה. חניכי מכינת ארז מקימים גינה. צילום: לינור שאוליאן
מאת: לינור שאוליאן
23.11.2017

המכינה הקדם צבאית למנהיגות מקומית "ארז" בבאר שבע הקימה גינה קהילתית, בשיתוף עם קק"ל, במתחם המכינה בשכונה ג' בעיר. המכינסט רועי: "שיתוף הפעולה שלנו, המכיניסטים, ושל האנשים בשכונה מאתגר. זהו תחילתו של קשר עם השכונה"
הם גרים בלב שכונה ג' בבאר שבע, לצד התושבים, לכן היה זה אך טבעי שחניכי המכינה הקדם צבאית החצי שנתית ארז יהיו אלה שיקימו את הגינה הקהילתית של השכונה. וכך, ביום שלישי, 20.11.2017, הגיעו 28 חניכי וחניכות המכינה לשטח, ויחד עם קבוצת ילדים ותושבים מהשכונה פצחו במלאכה.

ההחלטה להקים את הגינה בשכונה ג' הייתה פרי של שיתוף הפעולה שנרקם בין מעוף-קק"ל והמכינות הקדם צבאיות, מחלקת קהילה ויער של אזור הר הנגב והערבה בקק"ל, וכמובן, המכינה הקדם צבאית ארז. התושבים שהגיעו להשתתף בחגיגת העשייה שמעו על הפעילות מהחניכים עצמם שעשו עבודת הכנה בשכונה וגייסו את השכנים.

לו"ז מרתק

לחניכים החרוצים שהגיעו להקים את הגינה חיכה יום עם לו"ז מרתק, שהתחיל בהסברים ממדריכת קק"ל, רנה, על חשיבות הצומח והיער, ועל תרומתו של כל עץ ירוק לאיכות החיים בעיר. עוד הסבירה המדריכה על אזור הנגב ועל דרכו של הצמח להתמודד עם קשיי האזור.

לאחר מכן קיבלו החניכים הסבר על השתילים שייטעו ושהובאו ממשתלת קק"ל בגילת, וגם איך שותלים. בין הצמחים היו מגוון עצי פרי ועצי נוי, שיחים וצמחי תבלין.

מקק"ל ועד אולימפיאדת מינכן

עכשיו הגיעה העת להפשיל שרוולים ולהתחיל לעבוד. במשך שעתיים הם שקדו על העבודה בגינה, ואז עצרו את עבודתם והתכנסו כדי לשמוע הרצאה מפי הפרופ' שאול לדני. במהלך השעתיים הבאות סיפר הפרופ' לחניכים על תולדות קק"ל. הוא נתן רקע היסטורי וסיפר על הקשר האישי שלו לארגון: "אמי תרמה לנטיעות בארץ ישראל. התעודה שרדה את השואה עם הרבה קרעים. הורי אשתי תרמו לקניית קרקע בא"י – גם לכך יש תעודות. אלה אנשים שחשבו שצריך לתרום לקק"ל על מנת לתמוך ברעיון שעבורו קק"ל קמה ולהשיג את אותם יעדים".

לדני הוסיף וסיפר על הקונגרסים הציונים ועל השתלשלות האירועים, דיבר על ספר הזהב ואמר שגם הוא תורם לציון כל מיני אירועים של קרובים. הוא הביא עמו קופה כחולה שהציג בפני המכיניסטים. בסיום השיחה סיפר לדני לחניכים את סיפורו האישי. הוא אמר כי הוא ניצול אולימפיאדת מינכן, מה שגרם לחניכים להיות קשובים עוד יותר. הוא אלוף העולם בהליכה ובמינכן התמודד באתלטיקה קלה. לדני ריתק את המשתתפים כשסיפר את השתלשלות האירועים באולמפיאדת מינכן ועל הדרך שבה הוא וחבריו ניצלו ממוות.
הרצאה מרתקת של פרופ' לדני. צילום: לינור שאוליאן

"דריסת רגל בשכונה"

אני מברכת על שיתופי הפעולה של מחלקת מעוף בבאר שבע ומחלקת קהילה ויער באזור הר הנגב והערבה", אומרת אורנית גינת, רכזת קהילה ויער הר הנגב והערבה, "אני שמחה שניתנה לנו האפשרות להכניס לסל הערכים של חניכי המכינה ערך חשוב של ציונות ואהבת הארץ". והיא מסיימת את דבריה במשפט: "קק"ל היא מוסד חשוב בבניית בית לאומי בא"י. אין לנו קרן קימת אחרת".
שלומי הדזל, מדריך במכינה, מספר ש"הקמת הגינה נעשתה במסגרת שבוע חשיפה לקהילה. זוהי 'דריסת רגל' בשכונה, והרעיון שעומד מאחורי החשיפה וההיטמעות בקהילה הוא המטרה ששמה לעצמה המכינה – הצמחת מנהיגות מקומית, שחסרה פה, מתוך הבתים והשכונות. אנו יודעים שכדי להצמיח מנהיגות עלינו להיטמע בשכונה ולהכיר את אופייה ועל השכונה להכיר אותנו".

עמית כהן, נציגת מעוף בבאר שבע, מציינת כי "העבודה עם מכינת ארז היא עבודה בתוכנית שנתית שנבנתה בתחילת השנה, ומאז הם הספיקו לעשות שבת במרכז השדה יתיר ולנקות איתנו ביום הניקיון ובהמשך יבקרו בשאר מרכזי השדה. אני רואה חשיבות רבה בחיבוק המכינה ובנתינת משאבים שיתרמו לחניכים. הגינה שהקימו היום היא שילוב בין הפיתוח האישי שלהם, לבין תרומה והקמה של גינה קהילתית בשכונה. הרעיון הוא להטביע חותם בשכונה ג' בבאר שבע ולמנף את השכונה בעזרת המכינה הקדם צבאית, בהתאם למטרות תוכנית מעוף".

שלומי, מדריך במכינה, מוסיף: "אנחנו מרגישים ששיתוף הפעולה עם קק"ל הוא מאוד רציני, ויש עשייה מרובה. העזרה והמשאבים שקק"ל מעמידה לרשותנו הם לעזר גדול ומבחינתו זה כיף גדול והעשייה היא אקטיבית. במכינה יש 28 חניכים וחניכות. זו מכינה מעורבת חצי שנתית הממוקמת בלב שכונה ג' בבאר שבע".

וגם התושבים נהנו: ליאורה, תושבת השכונה הסמוכה שהגיעה עם ארבעת ילדיה לפעילות ההקמה, מספרת ש"החניכים פגשו אותי ברחוב כשהוצאתי את הילדים מהגן ואמרו שיש פעילות הקמת גינה. אני שמחה שבאתי כי הילדים ממש נהנו ולא רצו ללכת הביתה".
ילדי השכונה התגייסו לעבודה ו"ממש נהנו". צילום: לינור שאוליאן

ומה מספרים המכיניסטים?

רועי : "זה היה יום מגניב. חיכינו ליום הזה שיהיו קצת צמחים ושהמקום ייראה יפה, כי לפני הגינה המקום לא נראה יפה. היו רק חולות. עוד יותר יפה זה שאנחנו גורמים לזה לקרות ולוקחים חלק משמעותי בעשייה. שיתוף הפעולה שלנו, המכיניסטים, ושל האנשים בשכונה מאתגר. זהו תחילתו של קשר שנחזק עם השכונה".

מרים, שהיא גם חניכה במכינה וגם תושבת באר שבע, מספרת: "אנחנו מחזור ג' ורצינו לעשות משהו משלנו בגינה. הצמחים גם מוסיפים יופי וגם נותנים חמצן. אני מרגישה שאנחנו תורמים לסביבה ואין ספק שהעבודה הקשה שווה את ההשקעה. מאוד כיף לעבוד עם הילדים, שרוצים לעזור ושואלים שאלות".

 "הגינה הייתה במצב ממש לא טוב, ולא ידענו מה לעשות איתה, עד שאמרו שיש שיתוף פעולה עם קק"ל", משתף יוסף מדימונה, "אני מרגיש שהרעלתם אותנו, במובן הטוב של המילה ונרתמנו למשימה. הייתה עבודה קשה אבל הרגשנו שאנחנו לא לבד והיה כיף. נשמח לעשות זאת בעוד מקומות".
כדי להצמיח מנהיגות צריך להיטמע בשכונה ולהכיר אותה. חניכי מכינת ארז. צילום: לינור שאוליאן